6. Siilin valinta ja kotiin totuttelu

Siilin valinnassa ensimmäisenä kriteerinä on siilin koko ja ikä. Poikasen on oltava 7-8 viikon ikäinen, jotta se on täysin itsenäinen. Lisäksi siilin painon on oltava vähintään 180-200 grammaa. Jos siili on pienempi, mutta reilusti yli 8 viikkoinen, pirteä ja itsenäinen ja sen vanhemmat ovat pienikokoisia, on siili luovutuskuntoinen. Alle 150 gramman painoista siilinpoikasta ei tule luovuttaa uuteen kotiin.

1. Varmista, että poikanen syö itse.

2. Tarkista poikasen puhtaus ja jos mahdollista myös ulosteiden ulkonäkö. Kakan on oltava kiinteää.

3. On hyvä nähdä poikasen vanhemmat, ainakin emo, jotta voi varmistua, että poikanen on kasvattajan itse kasvattama. Jos siili hankitaan eläinkaupasta, on hyvä pyytää siilistä sukuselvitys tai maahantulopaperit. Varmista, että siili on lemmikiksi kasvatettu. Tapa, jolla siilejä pyydystetään luonnosta ja totutetaan ihmisiin, ei edistä siilien hyvinvointia luonnossa. Yleisin pyydystystapa on tappaa emo ja kasvattaa poikaset ihmisen voimin. Kuten on helppo päätellä, emon lisäksi myös useimmat poikaset menehtyvät. Afrikan mantereelta ei vielä ole löydetty yhtään siilitarhaa, jossa kasvatettaisiin vientiin tarkoitettuja lemmikkisiilejä.

4. Kun olet tuonut poikasen kotiin, anna sille vuorokausi aikaa tutustua uuteen ympäristöön. Tänä aikana sen on hyvä antaa olla omissa oloissaan ja pitää ihmisvieraatkin poissa.

5. Aloita ruokinta ruuilla, joihin poikanen on tottunut.

6. Kun poikanen on totutellut uuteen ympäristöön, sitä voi alkaa käsitellä, jotta se tottuisi hoitajiinsa. Aluksi poikasta käsitellään vähän aikaa kerrallaan ja vähitellen aikaa pidennetään. Poikasta käsitellään aina paljain käsin.

This entry was posted in Tietoa siileistä. Bookmark the permalink.