5. Siilien värit

Afrikkalaisten kääpiösiilien värit on Suomessa jaettu kolmeen ryhmään: perusväreihin, huurre-väreihin sekä lumi-väreihin.

Jos siilisi piikeistä 30-70% on valkoisia, se kuuluu huurre-väreihin, jos siililläsi on yli 70% piikeistä täysin valkoisia se kuuluu lumi-väreihin. Muuten siilisi on perusväriä. Albiino ja kirjavat siilit pinto ja papillon on määritelty erikseen.

Suomessa ei määritellä erikseen algerialaista siiliä (isompi maski), joten siilillä voi olla poskiläikät silmien alla, mutta niitä ei ole pakko olla.

Tikkauksella tarkoitetaan siilin piikkien keskivaiheilla olevaa väriä, Piikki on päistä ja juuresta valkoinen. Nenän väri tarkoittaa kuonon päätä. Ihon väri katsotaan siilin piikkien alta selästä. Maskilla tarkoitetaan naaman turkin väritystä kuonon reunasta otsakarvojen alle. Vatsassa afrikkalaisella kääpiösiilillä on aina valkoinen turkki.

Määrityksen Suomeen ovat tehneet: Suvi Neulamaa, Kaisa Seväkivi ja Marianne Kestilä.

Perusvärit

Musta 

Musta siili on yleisilmeeltään erittäin
tumma. Piikit ovat valkoiset, tikkaus musta. Alle 5 % piikeistä saa olla kokonaan valkoisia. Maski, nenä, korvat, iho ja olat ovat mustat.

 

 

Harmaa

Piikit ovat valkoiset, tikkaus ja iho harmaat.
Silmät ja nenä mustat. Harmaan sävyt voivat vaihdella tummasta vaaleaan.

 

 

 

 

Suklaa

Piikit ovat valkoiset, tikkaus ruskean harmaa. Sävyeroja voi olla paljonkin siilien välillä. Ruskeasta suklaa poikkeaa harmahtavan värisävyn myötä.

 

 

 

Ruskea

Piikit ovat valkoiset, tikkaus selvästi ruskea.
Ruskea väri voi vaihdella vaaleanruskeasta tummaan. Ruskean sävy ei saa taittua harmaaseen.
Silmät ovat mustat, nenä musta tai ruskea.

 

 

 

 

Kaneli

Piikit ovat valkoiset, tikkaus vaalea kanelinruskea. Naamassa ei ole
yleensä maskia tai se on vaalea.
Iho on vaaleanpunainen ja nenä ruskea.
Silmät mustat.

 

 

 

Karamelli

Piikit ovat valkoiset, puolet piikeistä on tikattu vaalean oranssilla tai beigellä ja loput kanelinruskealla. Silmät ovat mustat tai rubiininpunaiset, nenä vaaleanpunainen tai ruskea. Maskin sävy voi vaihdella, yleensä melko oranssi.

 

 

 

Aprikoosi

Piikit ovat valkoiset, tikkaus vaalean oranssi tai beige. Naamassa ei ole maskia. Silmät ovat punaiset ja nenä vaaleanpunainen.

 

 

 

Kirjavat ja albiino

Pinto

Pinto on värikaava, ennemminkin kuin väri. Pinto voi ilmestyä mille tahansa värilliselle siilille. Pintossa siilille ilmestyy erivärisiä, yleensä valkoisia laikkuja selkään, tai muualle kehoon. Värin on kuitenkin oltava muuten perusväriä. Pintossa laikkujen ei tarvitse olla symmetrisiä ja ne voivat olla hyvinkin pieniä.

Papillon

Sama kuin pinto, mutta valkoisten värimerkkien on oltava symmetriset molemmin
puolin selkää.

 

Albiino

Albiinolla ei ole laisinkaan pigmenttiä. Piikit ovat täysin valkoiset ilman tikkausta ja turkki on valkoinen. Iho, korvat ja nenä ovat pinkit. Silmät ovat punaiset.

 

 

 

 

 Huurre-värit

Huurre poikkeaa perusväreistä sillä, että piikkien kärki on pidemmältä matkaa
valkoinen, ja aiheuttaa sen, että siili näyttää valkoiselta piikit alhaalla.  Huurre – väri ilmenee vasta ensimmäisen piikinvaihdon myötä, kun uusista piikeistä suurin osa on valkoisia. Huurre -värissä siilin piikeistä 30-70% on aivan valkoisia. Se, mikä huurre on kyseessä, määräytyy siilin pohjavärin myötä (katso perusvärit).

 

Lumi-värit

Lumi -väriksi nimitetään niitä siilejä, jotka ovat lähes 100% valkoisia.  Siileillä voi olla hieman tikkausta otsalla ja erittäin vähän myös selässä. Selässä olevia tikattuja piikkejä ei saa olla enempää kuin 10 kpl. Sitä enemmän tikatut kuuluvat huurre-siileihin. Ihossa on kuitenkin oltava pigmenttiä albiinosta erottamisen vuoksi. Väri määräytyy perusvärin mukaan.

 

Kuvat: Anette Ekholm
(albiino: Marianne Kestilä, huurre: Suvi Neulamaa, Lumi: Iina Väisänen)

This entry was posted in Tietoa siileistä. Bookmark the permalink.