9. Kun ostat siilin

Huomioi seuraavat seikat, kun olet ostamassa siiliä:

– Tutustu kasvattajaan etukäteen. Käy kylässä ja pyydä nähdä emosiili, jos se vain matkojen takia on mahdollista.

– Käy katsomassa poikasia, kun poikaset ovat täyttäneet 2 viikkoa ja maksa varausmaksu vasta silloin.
Tämä siksi, jotta varmistut, että kyseinen siili on todella olemassa ja tulossa sinulle. Loppusumma maksetaan luovutuksen yhteydessä.
Varausmaksusuositus on yleensä 1/3–1/2 siilin hinnasta. Älä maksa enempää, äläkä yhtään aikaisemmin.

– Osta vain terve, siisti poikanen. Jos kasvatusolot näyttävät likaisilta ja siilit laihoja tai sairaan näköisiä – älä osta. Siilinpoikanen luovutetaan 7–8-viikkoisena ja sen täytyy painaa vähintään 180 grammaa.

Suomen Siiliyhdistyksen viralliset kasvattajat tekevät aina siilistä luovutustodistuksen ja sukuselvityksen siilin mukaan (ja yleensä myös tutunhajuinen fleecenpalanen seuraa poikasta uuteen kotiin). Jos harkitset ostaa siilisi muualta kuin SSY kasvattajalta, kannattaa ottaa yhdistykseen yhteyttä (suomensiiliyhdistys(at)gmail.com) ja pyytää sukuselvitystä siilistäsi (WHS).

– Poikanen tulee hakea yleensä kasvattajalta, jolloin viimeistään pystyt varmistamaan siilien elinolosuhteet (jos et ole käynyt jo aikaisemmin katsomassa siilejä).

– Jos maksat poikasesta täyden hinnan, kauppaan ei saa sisältyä mitään muita ehtoja mm. astutuksesta.
Jos annat siilisi astutukseen myöhemmin, tulee astutusmaksusta sinulle erillinen korvaus. Yleinen käytäntö on ollut 15 %/elävä luovutusikäinen poikanen.

– Sijoitussiilistä tehdään aina erillinen sopimus. Sijoitussiilin hallintaoikeus kuuluu sijoitussiilin vastaanottajalle, omistus- ja jalostusoikeuden jäädessä määräajaksi kasvattajalle. Sijoitusehtojen täytyttyä omistusoikeus siirtyy sijoitussiilin vastaanottaneelle.

Huomaathan, että Suomen Siiliyhdistys rekisteröi kaikki siilit, jotka ilmoitetaan rekisteröitäväksi. Tämä siksi, että saadaan luotua mahdollisimman kattava ja laaja siilirekisteri Suomessa olevista lemmikkisiileistä.
Pelkkä rekisteritunnus siilillä ei siis ole merkki siitä, että olisi kyseessä Suomen Siiliyhdistykseen kuuluva virallinen kasvattaja. Jotkut käyttävät tätä merkintää jopa harhauttavassa tarkoituksessa.

Suomen Siiliyhdistyksen viralliset kasvattajat ovat sitoutuneet noudattamaan kasvattajasääntöjä. Jos he laiminlyövät tai rikkovat kasvattajasääntöjä, heidän nimensä poistuu Suomen Siiliyhdistyksen nettisivujen kasvattajalistalta. Virallisella kasvattajalla on myös oikeus käyttää kasvattajanimessään etuliitettä SY.

This entry was posted in Tietoa siileistä. Bookmark the permalink.