Siililtä lähtee piikit!

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

ViestiKirjoittaja Kaisa » 26 Heinä 2005, 11:34

Biologi ystäni kertoi minulle tämän konstin. Kastemadot ovat niin sanotusti "läpipaskoja" (suora sananvalintalainaus ystävältäni), eli kaikki mitä syövät tulee lähes suoraan ulos toisesta päästä ja kierto on nopea. Varsinaisesti tätä ei ole kai tieteellisesti tai muuten todistettu, mutta itse uskaltaisin luottaa tuohon keinoon, jos kastematoja ajattelisin enemmänkin tarjoilla. Jokainen voi itse päättää omalta kohdaltaan, että luottaako tuohon puhdistus keinoon vai ei. <br> <br>Itse tarjosin Viltsulle kerran kastematoa, vaan eipä tuo tuntunut ymmärtävän, että kyseessä olisi ollut syötävää, joten jauhisfarmi on minun ainoa matofarmini.
Kaisa
Member
 
Viestit: 3367
Liittynyt: 27 Elo 2003, 15:11
Paikkakunta: Laukaa

ViestiKirjoittaja Mysli » 26 Heinä 2005, 17:53

Kai noita kastematojakin voisi pakastaa, luulisi ylimääräisillä loisillakin olevan jokin raja, missä hyytyvät kun tarpeeksi kylmä tulee.
Mysli
Member
 
Viestit: 34
Liittynyt: 04 Helmi 2005, 16:05

ViestiKirjoittaja Mishe » 25 Kesä 2006, 14:25

Romeo on alkanut tipautella neulasiaan ja kun kyseessä on jo reilusti vanhempi yksilö, jonka ruokavaliopuoli pitäisi olla ihan kunnossa, päättelin, että loishäätökuuri voisi nyt olla paikallaan. <br> <br>Aiheuttavatko siileillä tätä piikkien lähtöä nyt sitten ulko- vai sisäloiset vai mahdollisesti molemmat? Millaisia häätökuureja kannattaisi nyt lähteä kokeilemaan? Mitä reseptillisiä/reseptivapaita lääkemerkkejä olette käyttäneet loishäätöön ja millaisia ainemääriä? <br> <br>Jos taloudessa on useampi siili, kuten meillä, voiko terveelle ja oireettomalle yksilölle antaa myös samalla loishäätökuurin?
Mishe
Member
 
Viestit: 43
Liittynyt: 06 Joulu 2005, 19:49
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Marianne » 25 Kesä 2006, 16:22

Kannattaa mennä eläinlääkäriin, ja pyytää loishäätö kaikille siileille, joita talossa on. Piikinlähtöä voi aiheuttaa esim. kapi, joka näkyy iholla sienimäisenä hilseenä. Myös sisäloiset voivat piikinlähtöä aiheuttaa. <br>Iholta ja ulosteesta voidaan tutkia, mikä loinen on kyseessä, vai onko siilillä muuten vain piikinlähtöä... Lääkärillä annettava häätö on yleensä piikki. Apteekista ei saa mitään itsehoitojuttuja loisia varten, ainakaan ilman reseptiä. Matolääkkeet ovat koirille, eivätkä välttämättä tehoa siilin loisiin.
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Kutri » 19 Elo 2008, 12:08

Moi! Tämä on jo vanha keskustelu mutta aihe ei varmaan vanhene koskaan..Soittelin äsken Johanna Rauliolle ja meillä oli oikein hyvä keskustelu liittyen <strong>aikuisen siilin piikkien tippumiseen</strong>. Ajattelin kertoa tilanteestamme täällä, jospa siitä olisi joskus apua muillekin vastaavassa tilanteessa oleville.

Meillä on Nallelta (1kk vajaa 1-vuotta) varissut piikkejä tässä parin viikon ajan. Ekan kerran kun asian huomasin n. pari viikkoa sitten, niitä lähti aika monta ja olin vähän kauhuissani koska herralta ei piikkejä lähde juuri koskaan. Todella harvoin ehkä yksi tai kaksi. Myös kummatkin piikinvaihdot on jo läpi käyty. Tsekkasin ensimmäiseksi ihon, se oli ihan pikkuisen kuiva vaan. (Saa jatkuvasti helokkiöljyä ruuan mukana ja Humilaccia suihkutellaan kylvyn aina yhteydessä.) Suihkuteltiin parina päivänä peräkkäin Humilaccia ja piikkien lähtö väheni hiukan. Silti niitä tippuu vieläkin muutamia vaikka iho on 100% terve. Todella hyvännäköinen eikä yhtään hilsettä. Tarkistin ihon ulkoloisten varalta, mitään ei löytynyt! Emme syötä ulkoa ötököitä eikä siili ole ollut ulkona. Piikistössä näkyi uusia pikkupiikkejä kasvavan tilalle. Yhtään paljasta kohtaa siilillä ei ole joten ei ole kyse niin rankasta piikkien varisemisesta sentään.

Johanna Raulion kanssa hetken juteltuani puhelimessa, hän oli 100% varma siitä että Nallen kohdalla piikinlähtö on täysin normaalia koska ihokin on täysin terve. Sanoi että on hieman harhaanjohtavaa että siileillä on vain kaksi piikinlähtöä elämässään sillä vaikka ne vaihtavat piikit 2kk ja 6kk iässä, piikinvaihtoa esiintyy myös muulloin. Kyseessä on vähän vastaava kuin kissoilla ja koirilla karvanlähtö, sitä ei vaan huomaa samanlailla koska ei ole niin selvä. Piikit kuluvat siilillä kovemmin kuin kissoilla ja koirilla karvat ja siili vaihtaa piikkejä koko elämän ajan. Vaihto voi olla kausiluonteista jolloin sen saattaa jopa orja huomata tai sitten todella vähitellen, mikä on yleisintä..tärkeintä on että iho on terve eikä piikkejä lähde siten että siiliin tulisi piikittömiä alueita. Jos näin tapahtuu niin silloin on vietävä siili eläinlääkäriin.

Johanna Raulio myös vinkkasi että mikäli siilillä olisi sieni, ihoon ilmestyy ihottumaa/rupia jotka kyllä huomaa heti. Keskustelu oli oikein antoisa Johanna Raulion kanssa ja nyt tiedän etten heti kiikuta siiliä lääkäriin jos siltä lähtee piikkejä. Toki jos piikinlähtö kestää kauaa eikä lopu, tulee kaljuja alueita tai iho ei ole normaalin näköinen, silloin täytyy käydä lääkärissä.
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Tapsu » 19 Elo 2008, 20:36

Kiitoksia tästä tiedosta. Kyllä Juliuksellakin välillä näkyy lähtevän muutama piikki, en ole osannut edes olla huolissani. Täytyy varmasti kuitenkin tarkasella vielä mahdolliset iho tai loisasiat, vaikken ole normaalista poikkeavaa huomannut.
Tapsu
Member
 
Viestit: 574
Liittynyt: 04 Touko 2004, 08:13

ViestiKirjoittaja Kutri » 19 Elo 2008, 21:11

Muutama piikki ei varmaan olekaan mitenkään epätavallista mutta meillä lähti piikkejä yhden sylittelyillan aikana alta kymmenestä kymmeneen piikkiin, mikä ei enään tuntunut kovin normaalilta. Selvästi siis normaalista poikkeavaa minkä takia ehdin jo vähän huolestua. Mutta Johannan mukaan syytä huoleen ei ole Nallen kohdalla..Onneksi. Uskon että Juliuksella ei ole hätää ja voit olla aivan huoleti, parin piikin lähtö on ihan normaalia.
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Tapsu » 30 Elo 2008, 08:06

Piikkejä alkoi lähteä sitten oikein kunnolla. Joka aamu löytyi ainakin yli kymmenen. Annoin muutaman päivän helokkia ja nyt on piikkien lähtö lähes poissa, onneksi.
En tiedä oliko kyseessä piikinvaihto, rasvan puute vai lomahoitopaikan aiheuttama mahdollinen stressi.
Tapsu
Member
 
Viestit: 574
Liittynyt: 04 Touko 2004, 08:13

ViestiKirjoittaja siiristi » 28 Marras 2009, 13:27

Siilini alkaa olemaan kohta 5 vuotias ja piikkejä lähtee paljon. Kävimme eläinlääkärissä, joka totesi että kaikki ok. Itse en ole samaa mieltä, koska piikkejä lähtee PALJON. Mielessäni kävi, mahtaako tämä olla viimeisien elinaikojen jokin luonnollinen reaktio/valmistautuminen poismenoon? Siili on muuten normaalin aktiivinen, syö normaalisti. Eilen illalla huomasin paijatessani siiliä, että "niskan" kohdalla on hieman kaljuuntunut kohta eli siitä huomaa erittäin hyvin että piikkejä on tippunut pois ja nahka näkyy hyvin. Siili rapsuttelee itseään jatkuvasti, pesu auttaa hetkellisesti yhden illan ajan. Ajattelin käyttää siiliä toisella eläinlääkärillä saadakseni kannan asiaan toisenkin kannan. Ei toi piikkien lähtö nyt oikeesti normaalia ole todellakaan....
siiristi
Member
 
Viestit: 16
Liittynyt: 13 Marras 2007, 17:33
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Kutri » 28 Marras 2009, 14:11

Kävittekö nimenomaan siililääkärillä? Onko siilille annettu loishäätöä koska viimeksi? Olen kuullut ennenkin raportteja siitä että vanhuksilla harvenee piikistö mutta tosiaan kaljuja kohtia ei ihan niin kyllä pitäisi syntyä ja jos kutinakin on hirveä niin kyllä melkein suosittelisin silloin stronghold kuuria tai ainakin soittelisin toiselle lääkärille. Tsemppiä teille, toivottavasti asia selviää!
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 28 Marras 2009, 14:31

Meidän edesmenneeltä Laralta alkoi myös tippua piikkejä vähän yli 4-vuotiaana. Kokeilin sitten antaa helokkiöljyä ( en ollut ennen antanut) ja piikkien tippuminen loppui siihen ja uusia hienoja piikkejä kasvoi tilalle. Arvelen, että siili tarvitsee rasvaa ja vitamiineja vanhemmiten hiukan enemmän kuin nuorena.
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja siiristi » 02 Joulu 2009, 13:46

Kohta olis tarkoitus lähteä Siirin kanssa siililääkärille, katsotaan mitä tapahtuman. Katselin tarkemmin siilin piikkejä, sieltä on tulossa uusiakin piikkejä esille mutta ei selitä mielestäni piikkien valtavaa lähtöä. Äsken kun valmistelin siiltä lääkäriin lähtöön se haukotteli siten että näin sen suuhun, valitettavasti suussa/ikenissä näkyi patteja, varmaan kasvaimia ;( tosi nopeasti ovat sinne ilmenneet, viime viikolla ei vielä näkynyt mitään.....
siiristi
Member
 
Viestit: 16
Liittynyt: 13 Marras 2007, 17:33
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Tapis » 02 Joulu 2009, 16:02

Luonnonsiileillä myös kalan syönti voi aiheuttaa siilien tippumista liiallisen sinkin vuoksi (Nytströmin kirjassa)

Hyvä viedä katsottavaksi lekurille kuitenkin jos kerran muutakin näkyy. Toivottavasti ei olisi kuitenkaan vakavaa.
Avatar
Tapis
Member
 
Viestit: 557
Liittynyt: 27 Marras 2005, 22:36
Paikkakunta: Nurmijärvi

ViestiKirjoittaja Kutri » 02 Joulu 2009, 20:48

Tsemppiä lääkärireissulle!
Ja <strong>Tapis:</strong> <em>siilien</em> tippumista? Taitaa Tapis kirjoitella nyt silmät ja sormet kierossa..oli kyllä hauska!! :) :D :D
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Tapis » 02 Joulu 2009, 23:19

Heheee :DDDD tosiaan silmät on tippunut mulla :DDDD!!!!!

Kaiken lisäksi se juttu meni vielä niin että kun ei saa sinkkiä niin piikit pehmenee ja tippuu, eikä liikaa sinkkiä. Joten ihan puutaheinää näköjään täällä kommentoin :DDDD - menempä nukkumaan.....
Tapiksen aivot on pehmenneet.....
Avatar
Tapis
Member
 
Viestit: 557
Liittynyt: 27 Marras 2005, 22:36
Paikkakunta: Nurmijärvi

EdellinenSeuraava

Paluu Terveys & sairaudet



cron