Pärjääkö siili kolmella jalalla?

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Pärjääkö siili kolmella jalalla?

ViestiKirjoittaja surenkorento » 20 Heinä 2008, 00:41

Teen tästä oman aiheen, sillä tilanne on akuutti ja pohdintaa kaipaava.

Rakas nuori siilini kohtasi kauhean seurauksen sillä seurauksella että olen tarjonnut sille 30 m2 juoksutilaa ja paljon kaikenlaisia koloja ja peitteitä sen omaksi onnekseen. Tällaisessa tilassa ei voi kontrolloida ja ennakoida aivan kaikkea, vaikka yrittäisikin.

Muklan toisen takajalan ympärille kietoutui ja sotkeutui pitkä hius, joka puristi varpaita niin että ne turposivat pahannäköisiksi. Aluksi huomasin vain hiussotkun, ja leikkasin sen pois, ja pidemmän siilikiusaamisen jälkeen saimme selville tilanteen ja yritimme leikata hiukset lenkki kerrallaan irti. Toimenpide oli siilin vastustelusta johtuen todella vaikeaa, veden, rauhoittelun ja monenkymmenen minuutin kanssa päädyimme kuitenkin siihen tulokseen, että emme saa itse leikattua edes varovasti turvonneeseen jalkaan uponneita kireitä lenkkejä. Jouduin odottamaan seuraavaan päivään, ja kuin ihmeekseni sain tililleni juuri oikealla hetkellä sen verran rahaa, että pääsimme päivystykseen.

Siellä totesimme, että jalka on mennyt kuolioon, ja että emme avaa lenkkejä verenmyrkytyksen ehkäisemiseksi. Mukla sai vahvaa antibioottia varmuuden vuoksi, vaikka puristuksen terve puoli ei ollut tulehtunut. Onneksi emme aikaisemmassakaan leikanneet hiuksia, myrkkyjä olisi voinut jo olla kerääntynyt. Lääkärillä ei ollut asemallaan Turussa siilille sopivaa anestesiakaasua, eikä hän ollut ennen tehnyt amputointia, ja hän sanoi että ainakin rotilla ja pienemmillä jyrsijöillä kuoliot putoavat itse, mutta ei ollut siileistä varma. Hän kehoitti odottamaan viikonlopun yli, ja jos kuolio ei putoaisi itse, etsisin maanantaina sopivat välineet omaavan eläinlääkärin amputaatiota varten.

Jalasta on kuollut noin kaksi senttiä. Siili juoksee sillä edelleen, ilmeisesti kuolio on jo niin pitkällä, ettei siihen satu enää. Mutta kuitenkin, takajalka lyhenee, ja sitä tuskin voi kovinkaan menestyksekkäästi käyttää juoksemiseen. Pieni kun on luotu juoksemaan, osaako joku arvioida, voiko se elää onnellisesti kolmen jalan kanssa?

Asia hoituu itsestään tai avun kanssa, ja tietenkin seuraan tilannetta ja arvioin siilin elämänlaatua jalan parantuessa, mutta osaako joku objektiivisesti sanoa asiaan jotain, onko jollain kenties kokemusta tai kuulotietoa amputaatiosta siilillä?

Kiitos vastauksista ja pidän täällä hyvää huolta pikku potilaasta.
surenkorento
Member
 
Viestit: 20
Liittynyt: 21 Huhti 2008, 22:55
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Natsuko » 20 Heinä 2008, 00:53

Siili pärjää kolmella jalalla. Omakohtaista kokemusta ei ole, mutta käyttäjät Tiia tai tini osaavat kertoa hyvinkin viimeaikaisesta amputaatiosta. Ehdottomasti eläin pitää saada kuitenkin lääkäriin!
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Memma » 20 Heinä 2008, 11:50

Turun seudulla tällä hetkellä parasta siiliosaamista löytyy Raision Vettorista, ota sinne yhteyttä. Toinen erittäin hyvä lääkäri on Salossa Daniela Heikell Salon eläinlääkärikeskuksessa, mutta he ovat kaksi viikkoa kesälomalla ja kokonaan kiinni.

Tsemppiä! Kyllä kaikki menee varmasti hyvin. Suurin osa eläimistä pärjää kolmellakin jalalla, mutta kannattaa suorittaa amputaatio ennemmin kuin odotella jalan putoamista pois, koska siitä ei ole siilien kohdalla kokemusta käykö näin vai menehtyykö eläin.
Memma
Member
 
Viestit: 1342
Liittynyt: 28 Joulu 2004, 15:26
Paikkakunta: Paimio

ViestiKirjoittaja tini » 20 Heinä 2008, 17:24

Hetki menee, että eläin löytää tasapainon kolmelle jalalle, mut äkkiä se siihen tottuu ja painelee lähes yhtä lujaa menemään kun ennenkin. Tosiaan tsemppiä pienelle ja amputaatiota suosittelen myöskin nopeasti!
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja miia » 21 Heinä 2008, 19:36

miulla aikoinaa yheltä siililtä ambutoitiin jalka kun siihen tuli kuolio(kasvaimen aiheuttama) siili juoks jo samana iltana juoksup. ja jos ei tienny ni ei ees huomannu et yks jalka puuttu en verran vauhtia sillä oli oli toki oppinu hyppii jo kolmella jalalla kun jalka oli aluksi turvonut ja kipeä kunnes kuolio iski siihen. ainakii eläinlääkäri miulle sano et siili ois menehtyny verenmyrkytykseen jos ei ois ambutoinu et kuolio vaan leviää ja tappaa lopulta koko siilin.
miia
Member
 
Viestit: 1274
Liittynyt: 20 Elo 2003, 18:46
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja surenkorento » 24 Heinä 2008, 18:09

Onni onnettomuudessa siinä, ettemme saaneet leikattua hiuksia siinä vaiheessa kun jalka oli jo pahannäköinen. Nyt terve osa ei ollut edes tulehtunut, eikä verenmyrkytysriski ollut kovinkaan suuri. Amputaatio suoritettiin vasta keskiviikkona, sillä silloin Raision Vettorissa oli paikalla tämä eksoottisista eläimistä tietävä Jenni sekä ortopedi. Eikä toimenpide maksanut kuin 100 euroa.

Jalka on nyt töpö ja antibioottikuuri menossa, Mukla on erittäin virkeä ja hyvin maistuu ruoka, ja kävelykin luistaa :> Jossain vaiheessa pelkäsin jo koko siilin menehtyvän, mutta kyllä elämä taas jatkuu, hymy.

Kiitos vastanneille!
surenkorento
Member
 
Viestit: 20
Liittynyt: 21 Huhti 2008, 22:55
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Tarmo » 11 Loka 2008, 00:12

Täytyy kertoa tämä tarina vastaisuuden varalle, tästä eteenpäin neuvoisin kaikki marssimaan tohtorille jos tassuun jää hius:

Meillä kävi Tarmon kanssa tämän viikon alussa siilikäs tuuri, oikea munkki. Huomasin maanantaina että pojan tassuun oli jäänyt jotain kiinni ja muutenkin kävely ja juoksu ei sujunut normaaliin malliin. Yritin pestä tassua ja huomasin että siinä oli haava ja että se oli turvonnut.

Seuraavana aamuna mentiin paikalliseen Tierartztiin, siis eläinlääkäriin. Ongelmahan oli etteivät mokomat olleet nähneet siiliä ennen, ainakaan lemmikkimallia. Yrittivät saada Tarmon nukkumaan mutta ei onnistunut ennen kuin se laitettiin "kaasulaatikkoon" ja nukutuskaasut kiertämään. Tassu tsekattiin, hiukset poistettiin ja onni onnettomuudessa: kuoliolta vältyttiin.

Sain mukaan viisi injektioruiskua ja ohjeen piikittää (!) yhden annoksen per päivä ihon alle. Ja siitähän Tarmo tykkäsi.. Kahden päivän jälkeen oli pakko vaihtaa ruoan kautta annettaviin, ei siilistin luonto kestänyt kun toiseen sattui. Nyt syödään kuuri loppuun ja katsotaan miten menee sen jälkeen. Tarmo vaikuttaa suht. normaalilta: juoksentelee ja syö ja on kiukkuinen.
Tarmo
Member
 
Viestit: 10
Liittynyt: 26 Elo 2007, 20:05


Paluu Terveys & sairaudet