Siili ihan kylmissään, horrostamisesta.

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

ViestiKirjoittaja Marianne » 06 Helmi 2007, 16:42

<em>Tieto siileistä ja niiden elinoloista lisääntyy koko ajan. Viime vuoden totuus ei välttämättä päde enää tänään. Aivan yhtä varmasti nykyiset "faktat" eivät ole niitä enää ensi vuonna.
</em>

Tämä on totta, faktat ovat muuttuneet useasti näiden vajaan viiden vuoden aikana, mitä olen itse lemmikkisiilejä harrastanut. Varsinkin ruokintaan ja elintilaan liittyvät asiat.

<em>
Pyydän hallitusta ystävällisesti kiinnittämään tähän huomiota.</em>

Uutta näkökulmaa ja tietoa otetaan vastaan avoimesti, mutta kuten tini edellä kirjoittaa, palstalle tosiaan voi kuka tahansa kirjoitta ihan mitä tahansa, ja epäluuloisuus on aivan tervettä tässä asiassa. Tämän vuoksi perustelut jne kannattaa tehdä täällä varsinkin uusia asioita esittäessä hyvin.

<em>Tämä on vain pelkkää varmuuden maksimointia, ennaltaehkäisyä. Mitä enemmän jaetaan kokemuksia, sitä enemmän taas tiedetään siilien elämästä. Siili on varmasti jokaiselle omistajalleen hyvin rakas ja sen eteen tehdään paljon :)
</em>

Näinpä juuri. :)
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja zoozoo » 06 Helmi 2007, 16:55

Ihan sama kun tulis sanoon mulle,ompas sun lapses ruma :D Mun siiliä ei kyllä kukaan kyseenalaista. Nyt tukehdun. :D :D :D
Oikeesti olen aika alytön,joten suurin sa ihmisistä on kyllä mua älykkäämpiä ;D Tästä päättelin edelliset. (äo yli 60)
Jos sulla on siili älä anna sen kylmettyä se voi vaikka "pox".Otetaas tohon jokin termi jota uskaltaa käyttää esim "jäykistää tai kylmistää.Siilini siis Jäykisti ja ja sitten onneksi löysähti kun sitä pikkuisen kuumittelin :)
zoozoo
Member
 
Viestit: 1499
Liittynyt: 07 Touko 2004, 09:36
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja JariL » 06 Helmi 2007, 17:32

<em>Nyt kaivattaisi OIKEITA perusteluja. Mistä olet tähän tulokseen tullut? </em>
Mihin tulokseen ?

<em>Tottakai ihminen puolustaa lemmikkejään, ne on perheenjäseniä ja jos joku sanoo (ilman mitään perusteluja ja selityksiä), että ne kuuluu jättää jääkalikaksi, niin kuvitteletko, ettei "hyökkäystä" tule? </em>
Sepä se, kun asioita käsitellään tunteella (lemmikkejä usein) niin eriävä mielipide koetaan hyvin henkilökohtaisesti. Ja kuitenkin itsekritiikki on kaiken kehityksen perusta.

Kuten sanottu, tällä foorumilla on tapana käsitellä asioita tunteella, mikä sinänsä ei ole väärin, mutta jos tunne estää ajattelemasta ja käsittelemästä omasta poikkeavaa näkemystä, ei kyse ole keskustelusta.
JariL
Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 05 Helmi 2007, 14:24
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Pau2 » 06 Helmi 2007, 17:36

<em>Mihin tulokseen ? </em>
No siihen omaan käsitykseesi. Missä ne perustelut edelleen? Olisko tarjota linkkiä tutkimukseen tms?
Pau2
Member
 
Viestit: 461
Liittynyt: 19 Elo 2005, 08:48
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja JariL » 06 Helmi 2007, 17:41

<em>Mihin tulokseen ?
No siihen omaan käsitykseesi. Missä ne perustelut edelleen? Olisko tarjota linkkiä tutkimukseen tms?</em>

Ai siihen, ettei yhtään siiliä ole Suomessa kuollut "horrostamiseen" ?
Älä ole aggressiivinen :)
JariL
Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 05 Helmi 2007, 14:24
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Pau2 » 06 Helmi 2007, 17:43

En ollenkaan, kiinnostaa vaan tietää mihin käsityksesi perustuvat :) Meillä on siitä jo näytöt, sinun lähteitäsi kaipailevat monet.

(tarkennus: ei siis näyttöjä siitä että horrostukseen olisi kuollut siilejä, vaan yleensäkin koko asiasta)
Pau2
Member
 
Viestit: 461
Liittynyt: 19 Elo 2005, 08:48
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Memma » 06 Helmi 2007, 19:25

Olen mielenkiinnolla seurannut tätä keskustelua ja sen kehitystä.

Oma päätelmäni (siis aivan oma, ei perustu mihinkään muuhun kuin omiin kokemuksiini ja kavereiden kertomaan) on etten aio yhden ihmisen pohdintojen perusteella luopua hyväksi havaitsemastani metodista normalisoida lemmikkini epätavallinen käytös, johtukoon se sitten ihan mistä tahansa. Noihin omiin kokemuksiini ripauksen lisämaustetta kieltämättä tuo se fakta, että siili eläimenä on kykenevä vaipumaan horrokseen.

Voipi olla, että monessa tapauksessa Ares (joka siis meillä on tämä syvään uneen ja ärtyisyyteen käpälät kylmänä taipuvainen otus) olisi sieltä vironnut itsekin, mutta jos kaveri, joka on normaalisti (siis 99% poikkeuksetta tänä lähes 17kk:n aikana) hereillä talviaikaan jo klo:17-18 ei yhtäkkiä tulekaan syömään vielä klo:23 tai herätettynä tuohon aikaan silmät katsovat tyhjää ja meinaa kaatua kävellessään, niin en jää sitä sivusta seurailemaan, vaan turvaudun lämpöön ja valaistusrytmin muutoksiin hakiessani keinoa helpottaa toisen oloa, eikä ainakaan altistaa sitä mahdollisille vaaroille. Nämä muutokset ovat auttaneet, oli syy mikä tahansa. Jos tämä meidän erakkoeläin tästä pienestä ihmisorjan esittämästä huolehtivaisesta eleestä närkästyy niin sen saa tehdä. Tuleehan se itsekin luokse ja hakemaan seuraa (vai olenkohan taas tulkinnut kanssani asuvan otuksen käytöstä väärin...).

Tuosta tunteellisuudesta ja tunteista täällä palstalla... Niitä kyllä riittää, sekä positiivisia, että negatiivisia, eikä se ole mikään uutinen meistä kenellekään. Se on mielestäni uskomaton voimavara, mutta myös haitta yhdessä suhteessa: kun joku henkilö tulee esittämään provoa niin moni tarttuu koukkuun (kyllä, myönnän, olen yksi näistä koukuteituista kaloista). Mikäli asiansa esittää rauhallisesti ja vakituista lukijakuntaa kunnioittaen saa myös vastauksena arvoisiaan kommentteja - ehkä jopa asiallista keskustelua, mutta sama pätee toisinkin päin.
Memma
Member
 
Viestit: 1342
Liittynyt: 28 Joulu 2004, 15:26
Paikkakunta: Paimio

ViestiKirjoittaja JariL » 06 Helmi 2007, 19:45

<em>Meillä on siitä jo näytöt</em>
Minkälaisia näyttöjä oikeastaan on ? Foorumilla vakiintuneita uskomuksia ?

No, perustellaan nämä sitten uudestaan:
<em>- Tämä horrostamispelko on irrationaalinen ja lähentelee hysteriaa.
- Missään lähteessä ei ole spesifioitu liian matalaa lämpötilaa, jossa eläimen henki olisi uhattuna.
- Tällainen tila on 20 asteen lämpötilassa, ottaen huomioon eläimen normaalin elinympäristön lämpötilavaihtelun, on mahdoton.
- Suomessa ei ole varmasti kuollut yksikään eläin näissä olosuhteissa "horrostamiseen".
- Huojuva kävely ei hyvin todennäköisesti johdu "hypotermiasta" vaan eläimen normaalista vireystilan vaihteluista. </em>


Horrostamispelko:
"Tönkösti kävelevä siili on kylmettynyt, horrostaminen johtaa kuolemaan sekä pitkään nukkuva siili on herätettävä ja heti lämmitettävä."
Mitä muuta tämä on kuin hysteriaa ja turhan stressin tuottamista eläimelle ??? Katso myös seuraava.


Lämpötila:
Tuolta löytyy Afrikan lämpötilakartta:
<a href="http://www.africanweather.net/forecasts.htm" target="_blank" rel="nofollow">http://www.africanweather.net/forecasts.htm</a>
Lämpötila laskee yöllä varsin alas ja silti eläin on aktiivinen.
Suomessa siili asuu 20 selsiusasteen lämmössä ja nukkuu fleecen alla.
Onko se vaihtolämpöinen eli vastaako sen ruumiinlämpö ympäristöä ? EI, sillä sen nopea metabolia tuottaa lämpöenergiaa, joka pitää ruumiinlämmön tasaisena.
Onko lämpöhukka merkittävä 20 asteen vs. 24 asteen lämmössä, Ei, fysikaalisesti siinä on muutaman prosentin ero.


Suomessa yksikään eläin ei ole kuollut horrostamiseen:
Onko yksikään eläin ollut kuollessaan luuta ja nahkaa ? Ts. Onko yksikään eläin kuollut aliravitsemukseen ?
Normaalikuntoinen aktiivinen rotta säilyy hengissä viikon syömättä. Miksi nukkuva siili, jonka metabolia on hidastunut, on hengenvaarassa 72 tunnissa 20 asteen lämmössä ?
En aivan pidä noita kahta edellisen sivun linkkiä luotettavina lähteinä mutta jopa niissä puhutaan kylmästä ja hypotermiasta. +20 astetta ei vain yksinkertaisesti ole niin kylmä, että eläin kuolisi hypotermiaan. Vrt. luontaisen ympäristön lämpötilavaihtelu.


Tönkkö kävely herättyään:
Siilillä on aivan samalaiset unisyklit kuin rotalla ja ihmisellä. Jos sallit esimerkin: Etkö itse ole aivan sekaisin jos sinut herätetään väkisin kesken tietyn unitason ja toisaalta jos unitasosi oikea, olet aivan pirteä ?
JariL
Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 05 Helmi 2007, 14:24
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Memma » 06 Helmi 2007, 20:01

Sen verran haluan vielä tuohon hysterianlietsomis asiaan kommentoida, että ihmiset, jotka ovat kantaa täällä ottaneet ovat pitkänlinjan siili-ihmisiä ja kyllä sen vain tietää kun kaikki ei ole kohdallaan. Etkö sinä JariL vaistoa lemmikeistäsi, kavereistasi tai muusta tärkeästä, kun kaikki ei ole hyvin? Ehkäpä sitä tunnetta ei voi aina selittää toiselle ymmärrettävästi, kuten en minäkään pysty kuvailemaan sitä miltä näyttää mielestäni horroksen partaalla käynyt siili kun sen mökin kylkeen koputtelemalla on saanut jaloilleen ja ulos. Jos toistan vaikka tänään tai huomenna tuon saman toimenpiteen eli koputan mökin kattoon niin ulos tulee aivan toisen oloinen otus, teinpä tuon mihin aikaan tahansa. Syy siihen on mielestäni yksinkertainen: Ares ei tule ulos ennen kuin on terästänyt aistinsa. Mikäli se tulee esiin on jotain vialla ja pyrin sen siis korjaamaan miten osaan.

Tuosta stressistä sen verran, että nämä siilit ovat tottuneet runsaaseen käsittelyyn pienestä asti. Toki eläimillä on eläinten vaistot mutten usko sylissä lämmittelyn olevan pahasta sen enempää kuin vaikka sylissä rapsuttelun. Mitä tulee päivällä herättämiseen niin joskus se on vaan pakko. Meillä on kolmea syytä miksi: joku vieras (joita siis ei usein käy päivällä) haluaa nähdä siilin, eläinlääkäri tai "pakollinen" meno siilin kanssa, huoli siilin terveydestä (myös siis vireystason laskemisesta eli kuten täällä sanotaan horrosyrityksestä).
Memma
Member
 
Viestit: 1342
Liittynyt: 28 Joulu 2004, 15:26
Paikkakunta: Paimio

ViestiKirjoittaja Pau2 » 06 Helmi 2007, 20:36

Memma sanoi hyvin: <em>Oma päätelmäni (siis aivan oma, ei perustu mihinkään muuhun kuin omiin kokemuksiini ja kavereiden kertomaan) on etten aio yhden ihmisen pohdintojen perusteella luopua hyväksi havaitsemastani metodista normalisoida lemmikkini epätavallinen käytös, johtukoon se sitten ihan mistä tahansa. Noihin omiin kokemuksiini ripauksen lisämaustetta kieltämättä tuo se fakta, että siili eläimenä on kykenevä vaipumaan horrokseen.</em>

<em>Minkälaisia näyttöjä oikeastaan on ? Foorumilla vakiintuneita uskomuksia ?</em>
Ei, vaan juurikin niitä tutkimuksia ja tekstejä joista pariin Marianne edellisellä sivulla viittasi. Omia kokemuksia ei myöskään tule väheksyä, sillä varmasti jokainen pitkänlinjan siilisti huomaa kun siilillä on joku vikana.

<em>En aivan pidä noita kahta edellisen sivun linkkiä luotettavina lähteinä </em>
Minä pidän niitä ainakin enemmän luotettavina kuin tuntematonta asiantuntijaksi esittäytyvää henkilöä, jolla ei ole käsityksensä perustelemiseen muuta faktatietoa kuin Afrikan lämpötilakartta :)
Pau2
Member
 
Viestit: 461
Liittynyt: 19 Elo 2005, 08:48
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja zoozoo » 06 Helmi 2007, 21:58

On niin kauheaa kun provosoidun tuollaisesta. Kait se johtuu että on teini kotona. Yläkertaan kiitos ettei meillä asu lisäksi biologeja. Tää oli Jari sit ihan vitsi ;)
Okei okei uskotaan. Ei se silti tarkoita että juuri mun tarttis hyväksyä noi kommentit, mutta suhtaudunkin näihin piikkiäisiini liian tunteellisesti. En missään vaiheessa ottaisi mitään riskiä liittyen näiden terveyteen vaikka biologi sanoisi mitä. Täällä ei ole mitään hysteriaa, tämä on keskustelua, ehkä hieman tiukkaa sellaista. Kuitenkaan en edelleenkään ole ymmärtänyt mitä haittaa siileille on tällä hysterialla tehty, vai onko mitään. Jatkan siis hysteriaani ja menen ruokkimaan piikkiäiset ja katsomaan että kaikki on lämpöisiä.
Onko kukaan koskaan sulle Jari sanonut, että sinä ilmaiset itseäsi jotenkin alentuvasti, ja käyttät sellaisia sivistyssanoja, että se saa ehkä ihmiset ymmärtämään sinut "väärin" tai kuten minut en ymmärrä ollenkaan, vaikka luin koko keskustelun vielä uudelleen.
zoozoo
Member
 
Viestit: 1499
Liittynyt: 07 Touko 2004, 09:36
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja holski » 06 Helmi 2007, 22:11

Jari,
haluaisin kuulla, että millaisessa lämpötilassa omat kääpiösiilisi elävät, miten ne viileässä ollessaan ja viileässä oleskelun jälkeen käyttäytyvät ja että oletko ehkä sitä mieltä, että kääpiösiilille pitäisi kotioloissa tarjota luonnon olosuhteiden kaltaista lämpötilan vaihtelua samoin kuin vuorokauden aikoja simuloidaan valaistusta muuttamalla?

Miten tämä asia siis sinun ja siilisi arjessa toimii, kun kerran hoitotapasi poikkeaa täysin totutusta?
holski
Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 17 Tammi 2007, 22:16
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Tiina » 07 Helmi 2007, 00:18

Tämä on todella mielenkiintoinen aihe. Näitä keskustelijoita tuntevana tiedän, että mukana on useita alan ammattilaisia. Sen vuoksi olenkin tässä kaivannut yhtä näkökantaa. Nimittäin aihetta nisäkkäät ja horrostaminen. Aiheesta löytyy kirjallisuutta ja ihan netistäkin paljon tietoa.

Nisäkkäät eivät nimittäin luonnostaan horrosta. Häh? Näin se vaan on. Vain siinä tapauksessa, että elossa säilyminen vaatii tällaista poikkeavaa käytöstä, on muutama nisäkäslaji kehittänyt itselleen tällaisen taidon. Jos nämä nisäkkäät sitten saatetaan sellaisiin olosuhteisiin, joissa horrostaminen on tarpeetonta, toisin sanoen ravintoa riittää ja olosuhteet on muutenkin sopivat, horros on tarpeeton ja sitä ei tapahdu.

Ja tätä asiaa on todella tutkittu ja tietoa löytyy. Joten, mitäpä tästä voisi päätellä? Jos lemmikki, joka on nisäkäs alkaa horrostaa, jotain on aivan varmasti pielessä. Ja siihen on puututtava, ruokaa tarjolle ja olosuhteet muutenkin kuntoon.
Tiina
Member
 
Viestit: 1333
Liittynyt: 17 Elo 2003, 11:08
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja tini » 07 Helmi 2007, 05:33

Hyvä Tiina, kiitos tästä :)
Vieläkään ei ole saatu muuta FAKTAtietoa.
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja JariL » 07 Helmi 2007, 09:27

Kaikista viidestä viimeisestä viestistä yhteensä:

Onko todella kyse "horrostamisesta" vai syntyneestä näkemyksestä, jossa fysiologisesti normaalisti käyttäytyvä eläin (normaali lämpötilasta riippumaton vuorokauden sisäinen vireystilan vaihtelu) tulkitaan väärin ??

Minkälaisia tutkimuksia asiasta on ?

Mutta pohdittaisiinko tätä rakentavasti:
En oikein usko, että pesässään nukkuva eläin voisi joutua 20 asteen huonelämmössä sellaiseen tilaan, että sen olemassaolo olisi uhattuna. Matelijoilla tilanne on toinen, muttei tasalämpöisellä.
JariL
Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 05 Helmi 2007, 14:24
Paikkakunta: Vantaa

EdellinenSeuraava

Paluu Terveys & sairaudet



cron