Outo uloste

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

ViestiKirjoittaja Jennimaria » 17 Helmi 2010, 19:55

Mitenkä nopeasti siilin suolisto toimii normaalisti? Jos siili syö nyt, niin kuinka pian tavara tulee ulos? Edes suurin piirtein... puhutaanko muutamasta tunneista vai esim päivästä?
Tuossa vaan pohdittiin, että kun normaalisti Tuhnu syö illalla ja aamulla kun kurkkaa kaappiin, siellä on pisuja ja pötköjä. Ovatko nuo pötköt siis illalla (n. 12h sitten) syötyä ruokaa vai aiempaa? Normaalisti kun tuo siili ei herää päivisin käymään tarpeillaan. Nyt se tekee niin.
Jennimaria
Member
 
Viestit: 218
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 17:09

ViestiKirjoittaja Tarja T ja Siiri » 17 Helmi 2010, 23:21

Ainakin meillä illalla syöty ruoka näkyy viimeistään seuraavana päivänä. Varmaankin suolen toiminta myös siileillä on hieman yksilöllistä, mutta jos siililtäsi nyt tulee hyvää pötköä, voit mielestäni alkaa huokaista helpotuksesta :)
Tarja T ja Siiri
Member
 
Viestit: 677
Liittynyt: 12 Maalis 2004, 19:43
Paikkakunta: Suolahti

ViestiKirjoittaja Jennimaria » 18 Helmi 2010, 09:51

Juu, samaa minäkin epäilin.. Tosin edelleen kummastuttaa se, että aamulla siilin kaapissa ei ole mitään, mutta iltapäivällä se tulee pesästään kakkimaan. Tästä syystä ei olla pariin päivään nähty sitä kakkimassa, sillä kakat ovat ilmestyneet työ-/koulupäivän aikana.
Parafiiniöljyä Tuhnu on saanut nyt kahtena iltana, mutta illan/yön aikana ei ole silti tullut mitään.
Eloluoto muuten ehdotti röntgenkuvausta, mikäli tilanne ei muutu ja jos haluamme varmuuden mahdollisen tukoksen olemassaolosta. Siihen tietty liittyy siilin osittainen rauhoittaminen, tuo kun ei lääkärissä suostu avautumaan ollenkaan. Tässä nyt kovasti pohdin, pitäisikö viedä Tuhnu huomenna kuvaukseen. Tuo yksityinen eläinlääkäri (ainoa pakka tässä lähellä, missä kuvauksen voi tehdä) on kaiken lisäksi lomalla koko ensi viikon, maaliskuun toiseen päivään saakka! Eli jos myöhemmin tulee tarvetta, pitäisi lähteä kauemmas.

Siili on edelleen reipas oma itsensä, riehuu kuin viimistä päivää ja ruokahalu on loppumaton. Laktoositon maitojuoma muuten upposi hienosti isännän kerronnan mukaan. Tuhnu oli kuulemma nuollut koko kupin puhtaaksi :)
Jennimaria
Member
 
Viestit: 218
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 17:09

ViestiKirjoittaja Tarja T ja Siiri » 18 Helmi 2010, 22:05

Ei siellä varmastikaan enää tukosta ole, koska pötköä mahtuu tulemaan. Tuhnun kakkarytmi vain taisi mennä hetkellisesti sekaisin mokomasta ongelmasta. Koska Tuhnu on reipas oma itsensä: syö, juo, kakkaa ja pissaa, en olisi enää kovin huolissani. Kannattaa jatkossakin pitää huoli, ettei siili syö kovin paljon kuivaa muonaa(kissanraksut, kuivatut ötökät yms.) ja huolehtia siitä, että siili saa riittävästi nestettä joko ruuan joukossa tai muuten.
Tarja T ja Siiri
Member
 
Viestit: 677
Liittynyt: 12 Maalis 2004, 19:43
Paikkakunta: Suolahti

ViestiKirjoittaja Jennimaria » 18 Helmi 2010, 23:16

Varasin aamulla ajan sinne röntgeniin... Tässä nyt kovasti pohditaan, viedäänkö Tuhnu sinne vai ei.
Tänä iltana Tuhnulta tuli taas tuota nestettä löysän kakan mukana. Kakkaamista ei kukaan ollut todistamassa mutta tuskin se kuitenkaan on tuskaista ollut, koska se tuli tosi nopeasti.

Taidan nyt katsella tämän yön ja aamun (pääsin vihdoin tänne Raumalle niin voin seurata tilannetta omin silmin), ja päättää sitten, perunko sen röntgenajan vai en.

Muoks: Olen tässä pari tuntia seuraillut Tuhnua. Hän on täysin hereillä ja riehuu normaalisti. Pari pissaa on tullut. Äsken Tuhnu pysähtyi ja alkoi kakata (minä seurasin tietty vierestä hengitystäni pidätellen), ensin ei tullut mitään, mutta sitten tuli ihan pienenpieni kakka, jonka ehdin vai juuti ja juuri nähdä, kunnes siili söi sen! Yök. Tuhnu ei yleensä maistele kikkareitaan. Lisää kakkoja ei ole tullut....
Jennimaria
Member
 
Viestit: 218
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 17:09

ViestiKirjoittaja Tarja T ja Siiri » 19 Helmi 2010, 00:11

No voi rähmä! Vie ihmeessä siilurainen röntgeniin, jos ongelma ei vielä olekaan ohitse. Ja se kakkanäytteen tutkiminenkin saattaisi kertoa jotain. Jos sellaisen ehdit siepata :)
Tarja T ja Siiri
Member
 
Viestit: 677
Liittynyt: 12 Maalis 2004, 19:43
Paikkakunta: Suolahti

ViestiKirjoittaja Jennimaria » 19 Helmi 2010, 00:26

Ehdin tässä jo panikoida, josko sillä olisi jokin haimasairaus tms, kun jostain luin että siihen liittyy kakan syömistä, ripulia ja painon putoamista.
No, huomenna lääkäriin, ei kai siinä muu auta. :< Jotenkin vaan pelkään, että ainakaan siinä röntgenissä ei löydy mitään... sillä tukokseen/ummetukseen en jaksa enää uskoa.
Jennimaria
Member
 
Viestit: 218
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 17:09

ViestiKirjoittaja tini » 19 Helmi 2010, 02:10

Eiköhän ne ota muitakin kokeita, josko sitten selviäis mikä Tuhnua kiusaa :(
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Jennimaria » 19 Helmi 2010, 15:21

Tultiin juuri lääkäristä. Tuhnusta otettiin kaksi röntgenkuvaa. Tuhnu oli rauhallinen, joten rauhoitusta tms ei tarvittu. Kuvissa ei näkynyt tukoksia/ummetusta eikä muutakaan poikkeavaa. Yritin tivata kasvaimista, josko niitä voisi kuvassa näkyä, mutta ei mitään. (Kasvaimet siis eivät välttämättä röntgenkuvissa näy, ei mitään käryä miksi, mutta anyway)
Eivät osanneet sanoa kakkanäytteen ottamisen hyödyllisyydestä oikein mitään. Käskivät ottamaan yhteyttä Vettoriin. Soitinkin sinne ja Eloluodon ois nyt tarkoitus soitella mulle viimeistään maanantaina.

Harmittaa valtavasti ja huolettaa myös. Tuota kakan syömistäkään Tuhnu ei ole ennen tehnyt, mutta nyt sitä on tapahtunut... Nyt ainakin "normalisoidaan" Tuhnun ruokavalio, eli siirrytään vanhaan tuttuun, sirkkoja, matoja, etanoita, katkarapuja, jauhelihaa. Ehkä vähän kuoreita. Jätetään tuo laktoositon maitojuoma ainakin nyt pois. Tuhnu juo mielellään, eli tuskin mistään nestehukasta kärsii.

Mikähän tuolla nyt on, suolistotulehdus? Vai se kauhea haimavika? Todetaanko edellämainitut kakkanäytteestä? mistä muustakaan...
Jennimaria
Member
 
Viestit: 218
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 17:09

ViestiKirjoittaja tini » 20 Helmi 2010, 12:16

Verikokeen varmasti ainakin ottavat, jos epäilevät sitä suolistotulehdusta. Voi Tuhnua :/
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Jennimaria » 21 Helmi 2010, 13:21

Ehdittiin jo huokaista helpotuksesta. Tuhnu on reipas oma itsensä ja eilen illalla se teki pari ilahduttavaa pökälettä ja aamullakin kaappi oli mukavan sotkuinen :)
Tuossa pari tuntia sitten Tuhnu kuitenkin heräsi ja tuli esiin pesästään. Taas alkoi punnertaminen, jonka tuloksena oli iso kasa löysähköä kakkaa. Tummaa, ei vihreää eikä limaista. Pissakin pääsi siinä samassa. Nappasin siitä sitten heti haisevan näytteen ja pistin kylmään.
Jotenkin en jaksa mihinkään tulehdukseen uskoa... mutta mistäs sitä sitten tietää :S Olen töissä parhaillani ja yritän tässä jossain välissä soitella Rauliolle ja kysellä hänen mielipidettään. (Raulio on siis nyt äitiyslomalla, mutta työskentelee sunnuntaisin ja yrittää vastata puhelimeen muinakin päivinä.)
Jennimaria
Member
 
Viestit: 218
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 17:09

ViestiKirjoittaja Jennimaria » 27 Helmi 2010, 15:03

Meillä ei ole tilanne vieläkään ohi. Eviraan ollaan soitettu ja yritetään saada siililtä kakkanäytteitä. Eilen ja tänä aamuna saatiin. Jos vielä huomenna sais niin vois laittaa maanantaina postiin. Näytteet on surkean kokoisia ja velliä mutta ei voi mitään :S
Eilen Tuhnu alkoi pissiä punaista. Sillä on joskus ollut virtsatietulehdus, joten "toivon" nyt samaa... ettei mitään pahempaa siis olisi. Olen juottanut Tuhnua paljon, josko se pissisi pöpöt pois. Pari normaalimpaa pissiä on jo tullut.

Voi voi voi mikä tuolla pienellä mahtaa olla :S Toivottavasti nyt saadaan nuo näytteet menemään, josko niistä selviäisi jotain.
Jennimaria
Member
 
Viestit: 218
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 17:09

ViestiKirjoittaja Kutri » 28 Helmi 2010, 17:12

Ultrasiko ne siellä viimeksi tuhnua vai ottiko vaan röntgenin? Kannattaisi kyllä meinaan sillä ultrallakin vähän katsoa. Kakkanäytettä jos halutaan tutkia niin se pitäisi ottaa kolmelta päivältä. Eli olen ottanut kolmelta päivältä näytteen ja laittanut pieneen minigrip pussiin, maalarinteipillä päälle että miltä päivältä on. Sitten niitä täytyisi säilyttää jääkaapissa. (jos on minigrip pussissa ja vielä toinen pussi päällä niin ei tule kyllä mitään hajuja jääkaappiin.) Meillä ulostenäytteet on pystynyt ihan oma eläinlääkärikin tutkimaan muistaakseni ettei ole kyllä tarvinnut lähetellä mihinkään. Mutta toki riippuu varmaan että mitä kaikkia siitä halutaan tutkia.
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Jennimaria » 28 Helmi 2010, 21:48

Kakkanäytteet on nyt otettu kolmelta päivältä ja jääkaapissa ovat. Mahdollinen tulehdus niistä pitäisi selvittää ja loiset. Mitä tällainen maksaa Evirassa?
Ultrassa ei olla käyty.
Jennimaria
Member
 
Viestit: 218
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 17:09

ViestiKirjoittaja Kutri » 01 Maalis 2010, 11:36

Tuohon hintaan en osaa sanoa. Meillä katsottiin tuollaiset ihan eläinlääkäriklinikalla eikä tarvinnut lähettää mihinkään. Olisin suositellut kyllä tuon röntgenin lisäksi ensisijaisesti ultraa kun sillä pääsee näkemään niin hyvin että mitä sinne vatsaan ja suolistoon kuuluu. Onnistuiko ne röntgenkuva ylipäätään hyvin? Otettiinko ihan normi rtg? Kysyn sillä kun meillä kerran oli kiiretapaus ja jouduttiin menemään ihan normi lääkärille joka sitten otti rtg:tä ja tuloksena oli valkoista massaa..siilillääkärille jouduttiin menemään joka totesi vähän huvittuneena kuvia katsellessaan että siileillä pitää aina käyttää kissojen hammas rtg:tä eikä tavallista. Olikos tämä eläinlääkäri jossa kävitte "siililääkäri" vai joku muu kun tuo kuulostaa niin oudolta ettei ultrata eikä neuvota ulostenäytteen otossa. Onko Tuhnulla mitään lääkekuuria? Voisitko ottaa yhteyttä esim Erikssoniin joka kanssa siellä pääkaupunkiseudulla ottaa vastaan? Tuo verisyys pitäisi selvittää mahdollisimman pian! Onko sitä tullut vielä?
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

EdellinenSeuraava

Paluu Terveys & sairaudet