Siili ei pääse ramppeja ylös?

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Siili ei pääse ramppeja ylös?

ViestiKirjoittaja cavok » 13 Marras 2015, 08:58

Huomenta,

Meillä on 3,5v vanha afrikkalainen albiinokääpiösiili (uros) "Hönö", joka asuu kirjakaapista rakennetussa asumuksessa, jossa kerrosten (hyllyjen) välillä rampit.

Juoksupyörä (alimmassa kerroksessa) alkoi jäädä vähälle käytölle muutama kuukausi sitten ja sen käyttö on sen jälkeen loppunut kokonaan. Emme ensin keksineet tälle syytä, etenkin kun Hönö on aina liikkunut melko vähän valoisaan aikaan. Nyt hiljattain olemme huomanneet, että kahden alimman kerroksen ramppien kiipeäminen on mennyt vaikeaksi (kaikki rampit hieman erilaisia ja eri kulmilla). Vaihdoimme vaikeaksi osoittautuneet rampit selvästi loivempiin (kulma varmaan n. 15-20 astetta), kunnon päällysteellä (kosteantilanmattoa), mutta siltikään kiipeäminen ei tunnu onnistuvat. Hönö tuntuu ensin kallistuvan hieman maha takaseinää vasten (haroo takaseinästä tukea vaikka alla olisi tukeva ramppi) ja välillä kaatuu taaksepäin tehden ikäänkuin takaperinkuperkeikan. Mietin, että olisiko takajalkojen kanssa jokin ongelma? Lattialla käydessään Hönö liikkuu normaalin näköisesti, mutta ei ole koskaan juoksennellut mitenkään vauhdikkaammin, joten eroa ei välttämättä huomaa.

En tiedä liittykö asiaan vai ei, mutta Hönö on alkanut juoda (ja pissata) runsaasti vettä ihan viimeaikoina - aiemmin sitä näki juuri koskaan juomassa, mutta nyt se saattaa heti herättyään juoda (pienen) juomakipon tyhjäksi kerralla. Ruoka tuntuu maistuvan suunnilleen entiseen malliin, vaikkei enää juoksekaan. Paino pysynyt suunnilleen samana. Jaloissa ei ole silmämääräisestä huomattu mitään erikoista.

Tarkoitus on viedä Hönö hetimiten lääkäriin tarkistettavaksi, mutta sitä odotellessa ajattelin kysyä täältä ideoita?

Lasse
cavok
New member
 
Viestit: 2
Liittynyt: 10 Syys 2014, 21:35

Re: Siili ei pääse ramppeja ylös?

ViestiKirjoittaja Tapis » 13 Marras 2015, 20:56

Kannattaa kyllä vielä todella lääkäriin, joka pystyy tutkimaan asiaa paremmin. Voihan olla jokin tulehduskin esim. korvissa, jotka vaikuttaa tasapainoon tai niveltulehdusta ym.
Vaikea sanoa, joten eläinlääkärille suositus.
Missä päin asut? Pääkaupunkiseudulla löytyy ainakin Johanna Raulio joka on erittäin pätevä siilien tuntija.
Avatar
Tapis
Member
 
Viestit: 557
Liittynyt: 27 Marras 2005, 22:36
Paikkakunta: Nurmijärvi

Re: Siili ei pääse ramppeja ylös?

ViestiKirjoittaja cavok » 26 Marras 2015, 14:06

Kiitos vastauksesta!

Kävimme sattumoisin juurikin Rauliolla ja nyt antibioottikuurin jälkeen kulkeminen onnistuu taas paljon paremmin. Lääkärissä tosin todettiin, että Hönön näkö on käytännössä mennyt, mutta se ei tunnu liikkumista juuri haittaavan.

Lasse
cavok
New member
 
Viestit: 2
Liittynyt: 10 Syys 2014, 21:35

Re: Siili ei pääse ramppeja ylös?

ViestiKirjoittaja Tapis » 12 Joulu 2015, 20:17

No hienoa, toivottavasti ei uusiutuisi. Siiliä ei onneksi näönmenetys vaivaa - liikkuvat tutussa ympäristössä vaivattomasti vaikka eivät näekkään :)
Avatar
Tapis
Member
 
Viestit: 557
Liittynyt: 27 Marras 2005, 22:36
Paikkakunta: Nurmijärvi


Paluu Terveys & sairaudet