Sivu 1/1

Miksi harva lähettää siilin avattavaksi?

ViestiLähetetty: 23 Marras 2013, 11:01
Kirjoittaja Piikkinutun
Tarkoitan, että kun siili kuolee, miksi niin harva lähettää sen avattavaksi EVIRAan? Kuolleet siilit antavat meille tärkeää tietoa, jotta voimme oppia virheistämme ja kehittää itseämme siilisteinä.
Mielipiteitä?

Re: Miksi harva lähettää siilin avattavaksi?

ViestiLähetetty: 26 Marras 2013, 11:00
Kirjoittaja Yuuki
Syitä on varmasti monia. Avaus Evirassa maksaa, varsinkin jos siilin haluaa takaisin haudattavaksi. Muistaakseni avaukselle + tuhkaukselle tuli hintaa ainakin 150 euroa reilu vuosi sitten. Voisin kuvitella etteivät kaikki myöskään halua lähettää rakasta lemmikkiään "leikeltäväksi".

Avatuista siileistä saadaan kuitenkin arvokasta tietoa, jota käytetään siilikannan kehittämiseen. Kaikki avausraportit ja ilmoitukset siilien kuolemista ovat Siiliyhdistykselle tärkeitä. Tietoja voi lähettää suomensiiliyhdistys(at)gmail.com.

Re: Miksi harva lähettää siilin avattavaksi?

ViestiLähetetty: 26 Marras 2013, 13:00
Kirjoittaja Piikkinutun
Sillä, että lähetetään siilejä avattaviksi saataisiin ehkä myös suomen WHS-kantaa pienennettyä. Nythän suomessa on paljon tätä tautia, ja se selittyy osaksi myös sillä, että oletetaan siilin kuolleen siihen.
Ymmärrän että avaaminen maksaa, eikä ajatuskaan ole miellyttävä. Kuitenkin siitä saadaan niin paljon tärkeää tietoa!

Re: Miksi harva lähettää siilin avattavaksi?

ViestiLähetetty: 26 Marras 2013, 15:52
Kirjoittaja Tapis
Heippa.
Mistä tieto että WHSää on paljon suomessa? Itse en ole törmännyt kuin yhteen kantaan kasvatuksessa vuosia sitten, ja sillä suvulla lopetettiin kasvattaminen.
Olen käynyt monella siilieläinlääkärillä mm. Erikssonilla, ja monet ovat kehuneet kuinka Suomessa nimenomaan ei ole whsää juuri lainkaan.
Lisäksi tiedän 3 tapausta, missä arveltiin whsää - mutta sitä ei sitten ollutkaan.
Jos sinulla on tietoja näistä tapauksista, olisi hienoa jos yhdistys saisi ne tietoonsa ja rekisteriin, jotta tiedettäisiin ja pystyttäisiin jopa estämään näiden siilien lisääntyminen. Voit laittaa vaikka suoraan yhdistyksen s-postiin viestiä :)

Itse olen lähettänyt kasvattajana kaikki avattavaksi, joilla on jälkikasvua ja joiden kuolinsyytä en ole tiennyt. Mutta ymmärrän kyllä, että lemmikkinsä omistajat eivät välttämättä halua lähettää siiliänsä avattavaksi ja maksavan siitä, niinkuin Yuuki juuri sanoi. Mutta kasvattajilta edellytetään selvittämistä, jos on pienintäkään epäilystä kyseisestä taudista.

Re: Miksi harva lähettää siilin avattavaksi?

ViestiLähetetty: 26 Marras 2013, 16:57
Kirjoittaja Piikkinutun
En henk.koht. tapauksia tunne, mutta eläinlääkäri Johanna Raulion sanoja toistan. "Suomalaisissa siileissä on todettu eniten lemmikkisiilien WHS:ää. Syytä tähän ei tiedetä, mutta perinnollisyyttä epäillään. Esim. Amerikassa WHS on huomattavasti Suomea harvinaisempaa. Voi myös olla, että osa Suomen WHS-diagnooseista onkin virheellisiä, sillä ruumiinavausta ei ole suoritettu ja kuolema voikin olla jonkin muun sairauden aiheuttama." -suora lainaus täältä viewtopic.php?f=5&t=2562

Re: Miksi harva lähettää siilin avattavaksi?

ViestiLähetetty: 26 Marras 2013, 20:31
Kirjoittaja Tapis
juu. Tuo teksti on vuodelta 2005... En tiedä tosiaan mitä silloin oli, tulin itse vasta siilistiksi tuolloin 2005.
Ehkäpä yhdistyksen ja rekisterien ylläpito on sitten tuottanut tulosta, koska nyt ei ainakaan whsää kuulu olevan - onneksi. Toivotaan että suunta on sama :)

Re: Miksi harva lähettää siilin avattavaksi?

ViestiLähetetty: 02 Joulu 2013, 11:02
Kirjoittaja Piikkinutun
Tottakai whs-tilanteeseen vaikuttaa se, että jalostukseen ei käytetä siilejä jotka tunnetusti kantavat tätä. Mutta silti, jos tilanne v. 2005 oli paha, niin ei kannata alkaa lepsuilla! :D

Re: Miksi harva lähettää siilin avattavaksi?

ViestiLähetetty: 19 Tammi 2014, 22:57
Kirjoittaja tini
Tuolloin siilismin huippuvuosien alla oli enemmän WHS:ää, joista suurin osa taisi olla erään eläinkaupan tuontisiilejä. Joilla he varoituksista huolimatta kasvattivatkin vielä.
Nythän tilanne on ollut monia vuosia hyvä tuon ikävän sairauden osalta :)