Sivu 1/3

Lola sairas?

ViestiLähetetty: 25 Huhti 2010, 20:56
Kirjoittaja Wawa
Lola täyttää kolme vuotta kesäkuussa. Viime päivinä liikkuminen on ollut vaivalloista. Erityisesti takajalat ovat heikot, Lola tärisee ja huojuu kävellessään. Ruoka kuitenkin maistuu, kakkaa ja pissaa normaalisti eikä painokaan ole pudonnut. Kyse ei myöskään ole horrostamisesta, sillä Lola on lämmin ja halu liikkua kova.

Onko kyse nyt vain siitä, että Lola on vanha vai jotakin vakavampaa, kuten kasvain?

Huomenna kuitenkin tilataan aika lääkärille, jotta asia selviäisi, mutta jos jollakin on tietoa, missä sairaudessa tapahtuu tällaista liikkumisen huonotumista, vaikka muut toiminnot näyttävät olevan kunnossa.

ViestiLähetetty: 26 Huhti 2010, 17:33
Kirjoittaja Sam
Suosittelen soittamaan lajiin perehtyneeseen eläinlääkärille aina jos epäileen siilin olevan sairas. Myöskin kasvattajalle jotta saa nopeasti neuvoja siilin hoitoon.

ViestiLähetetty: 26 Huhti 2010, 17:55
Kirjoittaja iida_
Eläinlääkäri osaa parhaiten sanoa, kunhan saa siilin tutkittua. Kyseessä voi olla kasvain, heikentyneet luut, siilin ikääntyminen, melkein mikä vain.

Tsemppiä teille kuitenkin, eläinlääkäri osaa auttaa parhaiten.

ViestiLähetetty: 26 Huhti 2010, 20:38
Kirjoittaja Kutri
Tsemppiä Lolalle! Saitko jo aikaa lääkäriin? Kerro sitten täällä kuulumisia ja mitä lääkäri sanoo.

ViestiLähetetty: 27 Huhti 2010, 18:56
Kirjoittaja Wawa
Lääkäri antoi särkylääkettä... nyt sitä vaan pistelemään matoon...
Samaa mekin aateltiin, että voi olla melkein mitkä vain, siksi
sitä on lääkärinkin vaikea tietää.
Hän kyllä ehdotteli erikoisia oireita antaneesta WHS sästä. Mutta kasvattajalla ei ole sairastunut siihen yhtäkään siiliä.
Ja lola on jo aika vanha.

Laihtumista oli myöskin viimeksi kun mitattiin lääkärin vaa'lla ei tosin saman lääkärin (äidin mielestä se vaikutti tuloksiin...?) 309kg>273kg, mikä MUN mielestä aika huolestuttavaa... matoja on syönyt paljon, toivotaan että tässä nyt parantuu.
Siili ei myöskään venyttele enää, tuntuisi kuitenkin nyt 24h sisällä tässä, että kipulääke olisi tehonnut jotain.

ViestiLähetetty: 27 Huhti 2010, 21:17
Kirjoittaja miia
ois luullu et määrää antibioottia enneminkin särkylääkettä. voihan sillä olla joku niveltulehust tms. onhan se kasvainkin mahdollista. toki vaaoissa on eroja mut ne on yleensä +- 1-3g tuo ero on jo niin suuri et ei voi vaakan piikkiin laittaa oikein. jokinhan pikkuista vaivaa. toivottavasti nyt lolan vointi paranee.

ViestiLähetetty: 27 Huhti 2010, 22:53
Kirjoittaja tini
Mitä lääkäri sitten antoi diagnoosiksi? Tosi erikoista, että annettiin vaan särkylääkettä eikä kuitenkaan mitään varsinaista hoitoa...
Paranemisia Lolalle ja jaksamista Wawalle.
Loppukevennyksenä hirnun hetken tolle 309KILOA painavalle siilille :) Ihana ajatuserhe! :D

ViestiLähetetty: 29 Huhti 2010, 20:35
Kirjoittaja Wawa
Joo Huomasin. KiloGkrammaa....heh heh...
mutta se vaan ryömii nyt tuolla lehtien alla, ikään kuin kaivelee tunneleita.
vaikuttaisi alkavalt awhs ältä. Siili nukkuu kyljellään, vaikeuksia päästä ylös ja pysyä pystyssä... mihinkään muuhun eivät oireet sovi, jotka muutenkin ovat vähän epämääräiset.
Laihtumista
Heikkoutta
Vapinaa
Kaatuilua
ja pissannut myös n.joka pvä kun olen pitänyt sylissä...
mutta tuntuu että loppu olisi lähellä...
omassa huoneessa en voi nukkua, kun lola ryömii siellä sanomalehtien alla, sekin on vähän outoa.

ViestiLähetetty: 29 Huhti 2010, 21:02
Kirjoittaja Wawa
Hei!

Wawan äiti kyselee vielä:

Eläinlääkäri tosiaan oli sitä mieltä, että oireet sopisivat whs:aan. Jos näin on, niin miten siilin kanssa pitäisi silloin toimia? Onko parempi päästää kärsimyksistä mahdollisimman pian?

Voisiko kyseessä olla vain vanhuuden oireet?

Entä aivokasvain?

Lolalla on nyt sekä särkylääke että antibiootti, mutta kummastakaan ei tunnu olevan mitään hyötyä. Liikehdintä vaikeutuu hieman joka päivä ja tasapainoa on vaikea pitää yllä ja kuten Wawa kirjoitti, nyt kaivelee paperien ja muovien alla eikä enää jaksa juosta juoksupyörässä.

Ei oikein tunnu elämisen arvoiselta elämältä : (

ViestiLähetetty: 29 Huhti 2010, 23:33
Kirjoittaja Tarja T ja Siiri
WHS:ään en oikein usko. Siili on siihen jo iäkäs, eikä suvussakaan ole kyseistä tautia ollut. Mielestäni ei ole kyseessä vanhuuden oireet vaan joku sairaus.

Oireet vaikuttavat siltä, että olisi varmaan armeliainta päästää siili paremmille matomaille. Itse laittaisin siilin vielä Eviraan tutkittavaksi, jotta sairauden laatu selviäisi. Vaikka se raskasta onkin, selvyyden saaminen tuo lopulta jonkunlaisen rauhan.

ViestiLähetetty: 29 Huhti 2010, 23:38
Kirjoittaja tini
3-vuotias siili ei ole vielä vanhakaan, meidän 5-vuotiaissa ei vanhuus juuri näy muuta kun kasvaneena ärtysyytenä ja enemmän nukkumisena. Lola on kuitenkin kasvattajalta eikä suvussa whs:ää ole esiintynyt eli hyvin epätodennäköistä.. Lisäksi whs puhkeaa yleensä 6-18kk ikäisillä siileillä (tosin vanhemmillakin on todettu).
Siilistä luopuminen on aina vaikea päätös, mutta jos siili ei pysy pystyssä eikä oikein muutenkaan tunnu olevan enää elävien kirjoissa, on ehkä parasta päästää se parempaan paikkaan. Vaikea sanoa mikä voisi olla vialla, ei meistä kukaan täällä pysty diagnoosia tekemään, kun ei lääkärikään, joka on siilin tutkinut. Itse seurailisin vielä muutaman päivän, antibiootillakin voi kestää hetken, että lähtee vaikuttamaan.
Hirveä tilanne seurata sivusta ja olla kykenemätön auttamaan. Voimia teille kaikille! Päätös on raskas, mutta varmasti oikea, kun tilanne on tämä.
Varmuuden Lolan vaivasta saa ainakin evirasta, jonne toivoisin ja suosittelisin teidän Lolan lähettävän. Saatte itsellenne varmuuden Lolan sairaudesta sekä arvokasta tietoa kasvattajalle ja yhdistykselle. Mikäli haluatte Lolan haudata tai tuhkattuna kotiinne, sekin onnistuu Eviran kautta tutkimusten jälkeen.

ViestiLähetetty: 30 Huhti 2010, 06:19
Kirjoittaja iida_
Lolan oireet näyttävät aikalailla samoilta kuin meidän ensimmäisellä siilillämme, Lempillä.
Lempillä todettiin ruumiinavauksessa pahanlaatuinen aivokalvon kasvain, joka sitten vaikutti motoriikkaan, eikä siili tahtonut enää pysyä lainkaan pystyssä, joten liikkuminen ja syöminen vaikeutui paljon ja katsoimme parhaimmaksi lopettaa rakkaan piikikkäämme.

Itsekkään en epäilisi tuon olevan WHS:ää. Tsemppiä ja voimahaleja kuitenkin teille, tilanne on tuntuu varmasti kurjalta!

ViestiLähetetty: 30 Huhti 2010, 06:45
Kirjoittaja Katinka
Voi surkeus! Meidän Muskalla oli myös aivan samanlaisia oireita kun yläleuasta löytyi kasvain.

Voimia nyt kovasti teille! Lemmikin sairastuminen ja siitä luopuminen ovat tosi rankkoja paikkoja :(

ViestiLähetetty: 30 Huhti 2010, 07:58
Kirjoittaja Wawa
Hei!

Kiitos kaikille tiedoista! Diagnoosia en odottanutkaan, mutta arvasin, että teiltä löytyy arvokasta tietoa ja samantyyppisiä kokemuksia asiasta. Lola kun on miedän ensimmäinen siilimme.

Wawan kanssa olemmekin puhuneet, että katselemme tilannetta alkuviikkoon ja jos tilassa ei tapahdu parannusta, niin ei Lola voi tuollakaan tavalla elää. Snif!

T. Wawan äiti

ViestiLähetetty: 30 Huhti 2010, 11:34
Kirjoittaja Marianne
Surullista. Olen myös sillä kannalla, että jonkinlainen kasvain aiheuttaa oireet. Niitä on siileillä niin paljon eri paikoissa, että vaikea sanoa mikä. Siksi myös suosittelen, että jos Lola ei tuosta yhtään parane ei elämä ole oikein mukavaa :(