Outo uloste

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Outo uloste

ViestiKirjoittaja kara » 01 Kesä 2009, 22:32

Sain viime torstaina ensimmäisen siilini ja tänään löysin sen häkistä outoa ulostetta. Uloste oli pehemätä ja kosteaa, eikä lainkaan normaalin oloista. Sen ympärillä oli tosin märkää alusta, joten aloin miettimään onko siili mahtanut vain pissata kakan päälle (voisiko uloste edes muuttua kosteudesta huolimatta pehmeäksi?), vai voisiko siili olla jollain tavalla kipeä? :/
Mietin että poika voisi olla myös hieman stressaantunut uudesta ympäristöstä ja hajuista mutta vasta nyt (neljäntenä päivänä) uloste oli outoa - luulisi sen olleen jo ensimmäisinä päivinä vastaavaa.
Olen siilille syöttänyt kissanpennun raksuja (joita kasvattaja antoi mukaan) sekä kana-paprika-herne-maissi (keitettynä) sekoitusta josta se on kovasti pitänyt. Osaisiko kukaan auttaa, sillä olisi mukava tietää voiko tämä olla normaalia, onko keinoa 'parantaa' siiliä ilman eläinlääkäriä vai pitäisikö poika viedä lääkäriin.

Samalla haluaisin myös kysyä mitä pohjallista voisitte suositella häkin alusiksi. Itselläni on tällä hetkellä sanomalehtiä alusena, mutta mietin olisiko jonkunlainen puru parempi? Puru kuulemma kuitenkin tarttuu helposti piikkeihin ja tassuihin kiinni, joten en sitä ole vielä hankkinut.

Kiitos jo etukäteen kaikille avunantajille. :)
kara
New member
 
Viestit: 3
Liittynyt: 01 Kesä 2009, 22:26
Paikkakunta: suomi

ViestiKirjoittaja lafleur » 01 Kesä 2009, 22:56

Ainakin minun siilini uloste vaihtelee vaikka ruokavaliokin pysyisi samana. Tietääkseni huolestua kannattaa, jos uloste on kovin limaista tai vihertävää tai jos se on aivan ripulia. Pehmeä ja kostea uloste kuulostaa ihan terveeltä.

Tiedäthän, että siili on hyönteissyöjä? Eli yli puolet sen ravinnosta tulisi ehdottomasti koostua hyönteisistä. Kissanraksuja ei suositella annettavan paljoa, itse annan korkeintaan 3 napsua päivässä. Jotkut antavat esim. teelusikallisen, mutta se on mielestäni aika turhaa, koska luonnollisesti kissan raksut eivät ole hyönteisiä ja ne eivät ole siilille sopivaa ravintoa ainakaan kovin suurina määrinä annettuna.

Myöskään kasvikset eivät kuulu siilin ruokavalioon. Niitä voi toki antaa pieniä määriä, esim. 3 hernettä päivässä jos välttämättä haluaa, en usko että pienestä määrästä on haittaakaan.

Kana on oikein hyvää ravintoa.

Meillä käytetään sanomalehteä alusena. Toisia vaihtoehtoja ovat esim. vahakankaat tai vauvafrotee. Puruja ei tulisi käyttää koska ne (aivan kuten sanoitkin) voivat tarttua ikäviin paikkoihin ja ovat muutenkin aika epämukava alusta. Ethän itsekään tykkäisi maata puuleseiden keskellä ;) Ainakin minun siilini nauttii suuresti, kun saa olla pehmeällä alustalla.

Kysele ihmeessä lisää, mitä vain mieleesi juolahtaa! Aina on parempi kysyä vaikka itsestä jotkut kysymykset tuntuisivatkin hassuilta, täällä foorumilla kyllä osataan ja neuvotaan mielellään.

Tervetuloa siilistien pariin! :)
lafleur
Member
 
Viestit: 376
Liittynyt: 13 Elo 2007, 02:17
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja lafleur » 01 Kesä 2009, 23:00

Hyviä ruokavinkkejä löydät esimerkiksi klikkaamalla keskusteluaiheiden kohtaa ''Ravinto ja ruokinta'' ja sieltä topic ''Siilin päivämenu''. Ainakin nuo viimeksi kirjoitetut menut ovat hyvin ajan tasalla.
lafleur
Member
 
Viestit: 376
Liittynyt: 13 Elo 2007, 02:17
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja kara » 01 Kesä 2009, 23:05

<em>Tiedäthän, että siili on hyönteissyöjä? Eli yli puolet sen ravinnosta tulisi ehdottomasti koostua hyönteisistä. Kissanraksuja ei suositella annettavan paljoa, itse annan korkeintaan 3 napsua päivässä. Jotkut antavat esim. teelusikallisen, mutta se on mielestäni aika turhaa, koska luonnollisesti kissan raksut eivät ole hyönteisiä ja ne eivät ole siilille sopivaa ravintoa ainakaan kovin suurina määrinä annettuna. </em>

Juups, unohin tuohon sen lisätä. :) Eli tänään kävin ostamassa sille ötököitä (jauhomatoja ja sirkkoja näin alkuun), eli mietin myös aikaisemmin päivällä voisiko outo uloste johtua hyönteisistä saatavan proteiinin puutteesta? :o

ja juu, uloste oli vain hieman löysähköä, ei kuitenkaan ripua tai mitenkään oudon väristä (hieman normaalia vaaleampaa, mutta johtunee vain löysyydestä..).
Ja selvä, kiitos selvennyksestä, pistetään tuo nappula ja kasvis juttu muistiin.

okei, eli pysyttelen luultavasti sitten vain sanomalehti linjalla, siilillä kumminkin on aika paljon fleece kangas paloja häkissä pehmikkeenä ja pesän rakennus tavarana. :)

Ja kiitos kovasti, mahtavaa saada näin mukava vastaan otto. ;)
Selvä, täytyypäs käydä katsomassa mitä sieltä löytyy.
kara
New member
 
Viestit: 3
Liittynyt: 01 Kesä 2009, 22:26
Paikkakunta: suomi

ViestiKirjoittaja Jennimaria » 15 Helmi 2010, 12:27

Jatkanpa nyt vaikka tähän ketjuun...
Meidän Tuhnulla on taas sama ongelma, kuin tuossa puolisen vuotta sitten, sillä on vatsa löysällä, mutta sen lisäksi ulostaminen on hankalaa. Siili pusertaa mutta mitään ei tapahdu. Ja kun vihdoin tapahtuu, tuloksena on joko iso kasa löysää tavaraa tai epämääräinen lammikko. Lisäksi joinain iltoina on löytynyt kakkoja, jotka ovat ilmeisesti huonosti sulanutta ruokaa (?), sirkan palaset ja kuoret yms näkyvät selväsi. Siili on muuten suht normaali, paino on hieman laskenut.
Ummetusta tämä ei ilmeisesti voi olla? Suolistotulehdus tms? Kasvain...? Millä lääkäri nämä toteaa, riittääkö kakkanäytteen vieminen?
Siili on siis naaras ja vähän päälle 3-vuotias.
Eikö kellään tosiaan ole kokemusta vastaavasta?
Odottelen juuri soittoa Vettorin siililääkäriltä... Rauliota yritän tavoittaa mutta hankalaa on. En ollut tietoinen äitiyslomastaan.
Jennimaria
Member
 
Viestit: 218
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 17:09

ViestiKirjoittaja Kutri » 15 Helmi 2010, 12:38

Ainakin kakkanäytteen voivat haluta ottaa mutta ultraavat varmaan myös niin näkevät suolistoa sitä kautta..kannattaa ilman muuta tutkituttaa kunnolla jos tuollaista vaivaa on. Tsemppiä!
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Tarja T ja Siiri » 15 Helmi 2010, 20:18

<em>Ummetusta tämä ei ilmeisesti voi olla?</em>

Jennimarian kuvailemista oireista tuli minulle mieleen juurikin ummetus. Siilillä saattaa olla peräsuolessa tosi kuiva kakkatulppa, jonka sivusta kovasti punnerrettaessa pääsee ohivuotona löysää kakkaa tulemaan. Samanlaista esiintyy myös ihmisillä.

Itse vastaavassa tilanteessa jättäisin muutamaksi päiväksi raksut ja muunkin rutikuivan ruuan kokonaan pois. Laktoositon maitojuoma on monen siilin herkkua. Menisiköhän nestettä tässä muodossa Tuhnulle? Kuivana enemmän kuin muutama päivittäin syöty raksu aiheuttaa helposti ummetusta, sillä siilit eivät kovin paljoa vettä juo. Eivät läheskään niin paljoa kuin rutikuivat turpoavat raksut tarvitsisivat mahaan ja suolistoon seurakseen.
Tarja T ja Siiri
Member
 
Viestit: 677
Liittynyt: 12 Maalis 2004, 19:43
Paikkakunta: Suolahti

ViestiKirjoittaja tini » 15 Helmi 2010, 20:22

Kuulostais suolistotulehdukselta. Otapa yhteyttä Pauliinaan, Doriksellahan oli aikanaan vastaavaa vaivaa ja muistaakseni todettiin lihaprotskuallergia tjmv.
Jan Iven Riihimäeltä on myös siilitietäjä, sieltä kannattaa kysellä kanssa! Tsemppiä Tuhnulle! :(
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Jennimaria » 15 Helmi 2010, 23:42

Sain Raulion langan päähän ja hän myös epäili suolistotulehdusta. Ummetuksesta ei sanonut oikein mitään... Suositteli kakkanäytteen ottamista. Oli kuitenkin suht. toiveikas, sillä siili on virkeä, eikä aristele vatsaansa/takapuoltaan ollenkaan.
Saavuin tänään tänne opiskelupaikkakunnalle ja Tuhnu jäi kotiin "iskäorjan" luo. Keskusteltiin juuri puhelimessa, Tuhnu on erittäin virkeä ja rymistelee normaalisti. Oli kuulemma iltapäivällä/illalla kakkinut pari melko normaalia pökälettä. Kakkimista ei kukaan siis ollut näkemässä, mutta lopputuloksesta päätellen homma on luultavasti sujunut hieman nätimmin kuin tässä aiemmin.
Jätettiin nyt raksut ja kuoreet pois, huomenna Tuhnu saa tuota maitojuomaa. Mitä mieltä ootte muuten maitohappobakteereista ja helokkiöljystä? Tuhnu on nyt saanut niitä. Kannattaako antaa edelleen?
Kakkanäytettä myös metsästetään, josko niitä sitten pistetään eteenpäin...

Muoks: Vielä noista raksuista: viime päivinä Tuhnu on siis saanut veteen liotettuja, veteliä raksuja (lacton kera). Ajattelin siis tämän auttavan löysään vatsaan, on auttanut ennenkin. Mutta kuitenkin, nyt kokeillaan kosteaa ruokavaliota, ilman raksuja yms.
Jennimaria
Member
 
Viestit: 218
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 17:09

ViestiKirjoittaja tini » 16 Helmi 2010, 01:11

Jos masu menee plöröks, kantsii ensisijasesti syöttää "oikeinta" mahdollista ruokaa eli pelkkää hyönteistä. Se voi jo itsessään korjata tilanteen. Hyvänä apuna on toki noi eläinten maitohappobakteerivalmisteet, kuten protexin tuotteet :) <a href="http://www.protexin.com" target="_blank" rel="nofollow">www.protexin.com</a> vähänkään laajempivalikoimasesta apteekista luulis löytyvän.
Helokkiöljy tuskin ainakaan pahaa tekee, maitojuomaa en ite antais. Maitohan yleensä löysyttää mahaa (eikös?)..
Paranemismatoja tuhnulle!
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Tarja T ja Siiri » 16 Helmi 2010, 10:22

Maitotuotteissa se on juuri tuo laktoosi, joka mahan saa sekaisin laktoosi-intolerantikoilla, joihin siilitkin kuuluvat. Laktoosittomat maitotuotteet eivät sitä tee, koska eivät laktoosia sisällä.
Tarja T ja Siiri
Member
 
Viestit: 677
Liittynyt: 12 Maalis 2004, 19:43
Paikkakunta: Suolahti

ViestiKirjoittaja Jennimaria » 16 Helmi 2010, 12:30

Aiemmin kun Tuhnulla on ollut vatsa löysällä, pelkät hyönteiset ei oo ainakaan parantaneet tilannetta. Nyt siis kuitenkin mennään noilla ötököillä ja katsotaan mihin suuntaan kääntyy.
Tänä aamuna kaappi oli kuulemma taas ollut aivan siisti, eli ei ollenkaan kakkaa missään. Saa nähdä millaiselta se näyttää illalla, onko tullut kakkaa ja minkälaista... Eilen Tuhnu painoi (heti syömisen jälkeen) reilut 350g. Eli ei ainakaan vähemmän kuin tässä aiemmin. Kakkanäytettä ei myöskään eilen saatu, sillä ei siili kakannut yöllä enää uudestaan. Tänään uusi yritys.

Seurataan nyt Tuhnun painoa ja ruokavaliota todella tarkkaan ja pidetään kakkapäiväkirjaa. Mikäli viedään Tuhnu lääkäriin, yritetään tietysti josko sen voisi hoitaa Raumalla jossain, niin ei tarvitsisi kauemmas lähteä. Mikäli siis Raumalla on riittävät pelit ja vehkeet. Jos pakko on niin sitten luultavasti tuonne Vettoriin. Odottelen edelleen puhelua Vettorin Jenniltä, kyselen myös häneltä ohjeita ja mielipidettään.
Jennimaria
Member
 
Viestit: 218
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 17:09

ViestiKirjoittaja tini » 16 Helmi 2010, 17:00

TarjaT, myös maidon proteiinit voivat mahan löysyttää..
Kerro Jennimaria teidän kuulumisia välillä! Päivitä kakkapäiväkirjaa tännekin ;D
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Jennimaria » 16 Helmi 2010, 17:43

Eloluoto epäili myös tuota ummetusta, muttei kuitenkaan ollut kovin huolissaan. Illalla yritetään lämpimässä vedessä kylpemistä (mitä Tuhnu tosin inhoaa) ja sirkkaruokavaliota. Sitä laktoositonta maitojuomaa ajattelin myös hieman kokeilla.
Mietin myös, että pitäisikö kokeilla ihan parafiiniöljyä? Eikös se avaa röörit yleensä tehokkaasti. Josko sieltä sitten joku kikkara putkahtaisi. Sydän syrjälläni täällä olen, kun Tuhnu on isännän hoivissa :) Vaikka kyllä se isäntäkin hommansa osaa :)
Jennimaria
Member
 
Viestit: 218
Liittynyt: 18 Helmi 2007, 17:09

ViestiKirjoittaja PIRRE » 16 Helmi 2010, 17:53

Parafiiniöljyä mekin annoimme edesmenneelle siilillemme kun sillä epäiltiin ummetusta. Ja tehosikin hyvin ja nopeasti..annos oli vaan todella minimaallinen. Sitä olisikin vielä iso pullolinen jos joku trelainen tarvisi :) sekä antepsin nimistä vatsalääkettä..
PIRRE
Member
 
Viestit: 200
Liittynyt: 22 Huhti 2005, 21:49
Paikkakunta: Tampere

Seuraava

Paluu Terveys & sairaudetcron