siili laahaa jalkaa

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

siili laahaa jalkaa

ViestiKirjoittaja Nelly_ » 09 Helmi 2009, 01:35

Jasperi on alkanut laahata toista jalkaansa perässään, jos jalasta ottaa kinnni se ei edes yritä vetää sitä takaisin ihan kun se olisi halvaantunut... toinen jalka toimii vähän enemmän että Jasu pääsee kyllä kömpimään eteenpäin, mutta aika avuttomalta tuo siili näyttää, mistä tää voi johtua??
jasperi on nyt vuoden ja 3kk vanha, luulisi että jos kyseessä on whs niin oireet olisi tulleet aikasemmin :/ voiko olla että Jasulla on joku synnynnäinen vika, koska se on koko ikänsä kävellyt vatsa maata viistäen, mutta aina ennen se on pystynyt juoksemaan juoksu pyörässä...kummallakaan vanhemmista ei ole ollut whs:ssää, emo kuoli eri sairauteen n.puoli vuotta sitten ja isä on kohta kolme vuotias :)
ollaan menossa jasperia näyttämään eläinlääkärille ens viikolla, jos vaan saadaan aika... saa nähdä mitä tapahtuu, pahinta pelkään koska jasperi on nyt niin avuton että ruokakin pitää tarjoilla lautaselta jotta se yltää siihen :(
Nelly_
Member
 
Viestit: 17
Liittynyt: 27 Huhti 2008, 18:06
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Marianne » 09 Helmi 2009, 11:55

Onko mahdollista, että jalka olisi esim murtunut? Lääkäri varmasti selvittää asian, whs se tuskin on, jos vanhemmillakaan ei sitä ollut. WHs on muutenkin nykyään Suomessa todella harvinaista. Jotkut siilit liikkuvat melko matalallal tyylillä, maha viistäen maata. Toiset liikkuvat taas tosi korkeilla jaloilla.
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Nelly_ » 17 Helmi 2009, 20:25

käytiin jasperin kanssa tänään lääkärissä, ei se eläinlääkäri kyllä osannut kertoa syytä täkajalan laahaamiseen...
röntgen kuvat otettiin ja niissä ei ollut mitään paljoa poikkeavaa: kuvassa nähdään viimeisten selkänikamien kohdalla luusiltaa(mitä se sitten onkin?) nikamaväli ahtaampi kuin nuut välit, löydökset eivät kuitenkaan välttämättä ole syynä oireisii, sillä oireettomallakin tavataan luusiltoja.
whs:kään ei ole ihan pois suljettu syy, vaikka suvussa ei ole WHS tapauksia todettu, voivat oireet olla seurausta kyseisestä syndroomasta. tällöin tila etenee hiljalleen.
Jasperi sai ravintolisää, jolla yritetään tukea toipumista... jos tila menee pahemmaksi niin sitten pitää varmaan alkaa miettiä olisiko Jasperi parempi lopettaa... toistaiseksi vielä yritetään "vetreyttää" jalkoja, koska jasperilla ei tunnu olevan kipuja...
katsotaan miten käy :)
Nelly_
Member
 
Viestit: 17
Liittynyt: 27 Huhti 2008, 18:06
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja 3mma » 20 Helmi 2009, 14:30

Hei, mites Jasperi voi nyt? :))
3mma
Member
 
Viestit: 63
Liittynyt: 10 Tammi 2009, 01:11
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Nelly_ » 23 Helmi 2009, 22:40

ei mielestäni ainakaan pahemmaksi mennyt, poika yrittää kovasti juosta juoksupyörässä, mutta ei se oikein onnistu... ruoka on maistunut hyvin :)
Nelly_
Member
 
Viestit: 17
Liittynyt: 27 Huhti 2008, 18:06
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Kutri » 23 Helmi 2009, 23:18

Otettiinko verikokeesta tulehdusarvoja? Voisiko olla niveltulehduksesta tms. kyse? Saitteko antibiootteja? Jos nimittäin sellainen olisi mahdollista niin sitten ehkä en antaisi pyörää ja pitäisin poissa kaikesta kiipeilymahdollisuudesta kunnes jalka oikeasti paranee. WHS on todella harvinainen siileillä loppujen lopuksi ja helposti jalkavaivat laitetaan WHS:n piikkiin mikä ei ole hyvä asia koska silloin jää hoitamatta oikea vaiva. nimimerkillä kokemusta on!
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja nikki » 24 Helmi 2009, 10:02

Avokkini edellisellä siilillä alkoi myös yhtäkkiä toinen takaraaja laahata maata. Siili pyrki parhaansa mukaan silti kävelemään ja syömään. Mutta pian alkoi jo toinenkin takajalka menettää voimiaan, ja tällöin siili raahaasi itseään etutassuilla eteenpäin joitain päiviä. Lääkärit eivät osanneet sanoa mitään tähän. Lopulta siili menetti jo halunsa juoda ja syödä. Oli tuolloin noin 4 vuotias.

En halua pelotella, mutta minusta vaan olisi tärkeä tietää jos useammallekkin siilille käy näin niin mikä on tuon takana. Itse epäilimme jotain kasvainta. Jos edes on sama aiheuttaja ollut.

Muistan itse kuinka outoa se oli kuinka hyvin siili pärjäsi ilman yhtä jalkaa pitkäänkin, mutta toivotaan että Jasperin jalka paranee :)
nikki
New member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 30 Marras 2007, 12:36
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Kutri » 24 Helmi 2009, 13:23

Nivelrikko, niveltulehdus, murtumat ja venähdykset voivat aiheuttaa tälläisiä oireita. Myös tosiaan kasvaimet jotka painavat hermoa ovat mahdollisia ja melkeinpä se WHS on sitten se viimeisin vaihtoehto koska se on sen verran harvinainen. (ainakin oman siilini kohdalla) Voi sekin olla toki mahdollista mutta sehän pystytään toteamaan vasta kuolinavauksessa. Myös virtsatietulehdusten kanssa on havaittu joillakin siileillä myös kävelyssä oireita. Horrostamisyritys aiheuttaa myös hoipertelua.
Kuitenkin siis pyytäisin lääkäriä ottamaan röntgenit (murtumien ja kasvainten vuoksi) ja verikokeet joista pystytään katsomaan tulehdusveriarvot. Pyytäisin myös ilman muuta antibioottikuurin!
Nikkin tilanteessa kuulostaa että siilillä olisi ollut juurikin kasvain koska siili oli jo sen verran vanha. On kuitenkin tärkeää että siili lähtetettäisiin Eviraan avattavaksi varsinkin jos se kuolee nuorena niin saataisiin varmuudella tietää mikä oli varsinainen kuolinsyy.
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Nelly_ » 22 Maalis 2009, 23:07

kiitos tiedoista, en itsekkään usko että japerilla on whs, koska äidillä ei sitä ollut, tai ainakaan se ei ilmennyt sen puolitoista vuotta kestäneen elämän aikana(eikö se yleensä ilmene nuorempana?) ja isä on edelleen hyvässä kunnossa (3v)
röntgeneissä ei näkynyt murtumia tai kasvaimia kun ne otettiin... antibioottia ei eläinlääkäri antanut, koska ei uskonut siitä olevan mitään apua. vaikka olisihan sitä toki voinut kokeilla.
Jasperin tila ei ole nyt muuttunut pariin kuukauteen mihinkään suuntaan, jos tila huononee niin silloin lienee paras antaa jasun mennä matotaivaaseen :(
Nelly_
Member
 
Viestit: 17
Liittynyt: 27 Huhti 2008, 18:06
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Kutri » 22 Maalis 2009, 23:58

Meillä täällä Niveltulehdus/luutulehdus kokemusta! Meillä ei myöskään röntgenit paljastaneet mitään vaikka ne sieltä pystytään katsomaankin useimmissa tapauksissa. Tähän vaivaan tarvitaan kyllä antibiootti vaikkakin paraneminen on silloinkin hidasta!!! Lääkärin mukaan tälläisestä parantuminen saattaa kestää helposti parikin kuukautta!

Aluksi meillä oli Synulux antibiootti sekä kipulääke: Metacam 14vrk. Ei ollut mitään vaikutusta. Sitten siilille määrättiin perään 20pv kuuri Dalacin antibioottia joka on tujumpaa tavaraa ja myös kipulääkettä jatkettiin. Nyt alkaa takajalkoihin tulla jo voimaa ja parannusta on selvästi havaittavissa kuukauden jälkeen! Uskomattomasta tilanteesta jossa siilin takajalat eivät toimineet, ollaan päästy siihen että jaloissa on voimaa ja siili pystyy jo käyttämään niitä vähäsen. Toipuminen on vielä kesken eikä siili kävele vieläkään normaalisti mutta usko on nyt kova! Siilimme on siis 1v ja 6kk. En ollut missään tapauksessa valmis luopumaan eläimestä ennen kuin kaikki mahdollinen oltiin tehty. Siili oli muutenkin täysin normaali, luonne ja mieli täysin sama kuin ennen ja söi normaalisti. Vain eräänä päivänä yks kaks takajalat eivät toimineen kantapäästä alaspäin.

Asiantuntevan siililääkärin mielestä kipulääke on ehdoton tälläisessä tilanteessa koska kipu on saatava raajoista pois jotta raajat pääsisi kunnolla kuntoutuun takaisin. Myös antibiootti on ehdoton. Mikäli antibiootit ei auta niin seuraavaksi olisi ollut kuulemma kortisonipistos edessä ja sekin olisi voinut auttaa sairauden voittamisessa. Kortisonin lisäksi olisi ollut vieläkin yksi lääke joka olisi voinut auttaa. (en muista nimeä koska meillä ei jouduttu niin pitkälle vielä menemään) Meillä onneksi antiniootti+kipulääke on alkanut tuottamaan sen verran paranemista että toivomme tämän menevän tällä ohi emmekä joudu turvautumaan kortisoniin.

Tilannettamme pähkäili kaksi eri paikkakunnalla olevaa siilispesialistia yhdessä ja heillä oli erittäin asiantunteva tietotaito tälläisen tilanteen hoitamiseen. Kuntotutus on kuulemma kaiken a ja o jotta raajat oikeasti saataisiin palautumaan ennalleen. Meillä siiliä pidettiin siis pesuvadissa vatsan alta ja annettiin polskia jotta takajalat saivat liikuntaa. Oletteko käyneet siileistä tietävällä lääkärillä? Mikäli ette niin ehdottomasti suosittelen siis ottamaan yhteyttä siililääkäriin kuten esim. Saila Kariolaan ja Einar Erikssoniin jotka yhdessä hoitivat meidän siiliä. Kokeilkaa ihmeessä se antibiootti ja kipulääke ennenkuin luovutatte!
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Nelly_ » 20 Touko 2009, 23:33

niin siinä sitten kävi että mun ihana pikku jasu lensi matotaivaaseen ;,( alkoi olla liian vaikeaa liikkuminen, kun ei ruokakipollekkaan ilman apua päässyt, niin annoin eläinlääkärin lopettaa, ikävä tulee meidän pikkusta :(
Nelly_
Member
 
Viestit: 17
Liittynyt: 27 Huhti 2008, 18:06
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Kutri » 21 Touko 2009, 13:00

Voi ei.. :( Lähetettiinkö Jasua tutkittavaksi? Lämmin osanotto!
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere


Paluu Terveys & sairaudetcron