Kuinka yleistä on whs??

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Kuinka yleistä on whs??

ViestiKirjoittaja Nemo » 06 Helmi 2009, 16:24

Heips kaikille!
Ajattelin kysellä asiasta täältä kun en muualta saa tietoa. Eli: meillä on siili nimeltä Nemo. Ikää 2,5v. Puolivuotta sitten oikea takajalka alkoi oireilla ja nyt se on melkein jo pois pelistä. Nemo hoippuu ja vaappuu eikä meinaa pysyä pystyssä. Lääkärissä ollaan käyty useasti ja melko varmasti kyse on whs:stä. Nyt eletään päivä kerrallaan kunnes liikuntakyky on menetetty :-(... Olemme aivan ihastuneita näihin tuhisijoihin ja nyt haluaisin tietää onko tämä tauti kuinka yleinen. Haluaisimme tulevaisuudessa uuden siilin, mutta en missään nimessä haluaisi törmätä tähän uudestaan. Nemo on ostettu eläinkaupasta ja myyjä joka on kasvattanut nämä itse kauppaan myyntiin väittää ettei ole ikinä törmännyt kyseiseen tautiin vaikka on ollut paljon siilien kanssa tekemisissä. Luulen nyt, että hän valehtelee jos se kerran on suoraan perinnöllinen silloinhan Nemon vanhemmista ainakin toisella on tauti ollut. Vai olenko ymmärtänyt väärin?? Entä minkä ikäisenä siilillä voi teettää poikasia? Eli miten kasvattaja voi olla varma ettei siirrä tautia seuraaviin poikasiin? Toivottavasti osaisitte vastata edes jotain, tää tuntuu niin turhauttavalta...
Nemo
New member
 
Viestit: 7
Liittynyt: 06 Helmi 2009, 16:03

ViestiKirjoittaja Wawa » 06 Helmi 2009, 17:07

No ainakin sen voin sanoa, että harvoin Huom! Siis harvoin, on poikkeuksiakin, mutta harvoin eläinkaupasta saa siiliä, joka on koko ikänsä terve. Ja joo, kyllä se whs on perinnöllinen tauti, ainakin näin olen MINÄ käsittänyt.
Mutta varmaan vanhemmilla siilisteillä on itsellään kokemusta tästä taudista.
Wawa
Member
 
Viestit: 375
Liittynyt: 27 Helmi 2008, 20:12

ViestiKirjoittaja iida_ » 06 Helmi 2009, 17:15

Aika myöhään kuitenkin ekat oireet ilmenneet, yleensähän tauti on todetaan jo 6kk iässä? Jos olette varmoja WHS:stä, on hyvin todennäköistä että ainakin toisella vanhemmista on tauti myös. Kasvattajan kanssa kannattaisi ehdottomasti puhua.
iida_
Member
 
Viestit: 175
Liittynyt: 28 Elo 2006, 12:20
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja Nemo » 06 Helmi 2009, 17:41

Nemo oli alle 2v, kun ekat oireet näkyivät ja löysin yhdet sivut tästä taudista joissa alkamisiäksi kerrottiin 6kk-2v, ja siihen haarukkaan nemo osui juuri ja juuri.. Kasvattaja joka siis myy omia kasvattejaan eläinkaupassa väittää ettei ole ikinä törmännyt tähän tauttiin eikä tiedä siitä mitään... Olen soittanut hänelle jo muutamankin kerran asiasta. Ja tosiaan noiden sivujen kaikki kohdat täsmää meidän siiliin. Luulinkin ensin ettei se olisi whs, koska ajattelin myös sen alkavan aiemmin ja luotin kasvattajaan, mutta nyt oireet on jo niin selvät. Viimeisen kuukauden aikana tilanne on mennyt huomattavasti huonommaksi :-((, eikä nemo meinaa enää päästä yläkertaan, eikä pysy enää myöskään juoksupyörässä. Tosi surullista katsottavaa...
Nemo
New member
 
Viestit: 7
Liittynyt: 06 Helmi 2009, 16:03

ViestiKirjoittaja Nea » 06 Helmi 2009, 18:21

WHS sairautena on valitettavasti vielä monien arvailujen varassa ja vaatii paljon lisätutkimusta ennen kuin mitään varmaa voidaan sanoa. Yleisesti WHS:ssää pidetään perinnöllisenä sairautena - lähteestä riippuen joko dominoivasti tai resessiivisesti periytyvänä, mutta täyttä varmuutta tästä ei kuitenkaan ole.

WHS:n oireita on erään tutkimuksen mukaan tavattu 1kk -3v ikäisillä siileillä, keskimäärin oireet ovat kuitenkin puhjenneet n. 1,5-2 vuoden iässä ja täydelliseen halvaantumiseen voi kulua n. 1,5 vuotta.

USA:ssa esiintymisprosentti on ollut n. 10%:lla kannasta, ja kun sieltä tuodaan Eurooppaan siilejä, joiden taustat eivät ole tiedossa, pääsee tauti leviämään aina uudelleen meillekin. Niinpä maahantuonteja tehtäessä olisikin hyvä tentata kasvattajaa tarkkaan ja selvittää siilien suku mahdollisimman pitkälle.

Suomessa vuonna -05 rekisterissä olleista n. 400 siilistä 14 oli kuollut WHS:ssään eli ~3,5%. Nykyisin prosentti lienee pienempi, kun suvut tunnetaan tarkemmin, eikä kasvattajien linjoista ole pitkään aikaan WHS:ää löytynyt - eläinkauppojen siileistä aina välillä kuulee muuta.

WHS:n uskotaan periytyvän dominoivasti (toisten lähteiden mukaan resessiivisesti), eli jommalla kummalla vanhemmista WHS pitäisi sitten olla ja näkyä. Tämä yleistynyt olettamus perustuu tapauksiin, joissa esim. emä ja kaikki poikaset ovat kuolleet WHS:sään. Olen myös joskus nähnyt tutkimuksen, johon oli kirjattu USA:n WHS-tapaukset maantieteellisesti ja ne keskittyivät muistaakseni ihan muutamaan paikkaan, eli oletettavasti samalla tiettyihin sukulinjoihin.

Toisaalta jotkut eläinlääkärit ja kasvattajat ovat vahvasti sitä mieltä, ettei WHS:n periytyminen ole näin yksioikoista. WHS:sää on tavattu myös eurooppalaisilta siileiltä ja uskottu, että ruokavaliolla, infektioilla (bakteerit, virukset, parasiitit) tai elinympäristöllä voisi myös olla vaikutusta taudin puhkeamiseen jopa enemmänkin kuin perinnöllisyydellä. Tämä selittäisi tapaukset, joissa siili kuolee WHS:n oireisiin, mutta sen suvusta ei löydy vastaavia tapauksia. Tämä teoria selittäisi samojen sukujen sairaustapaukset siten, että samassa paikassa elävät siilit (esim. juuri emä+poikue) ovat voineet altistua samalle infektiolle/pilaantuneelle ruualle.

Tätä teoriaa tukisi myös se, että esim. ihmisillä ja joillakin muilla eläimillä progressiivista multifokaalista leukoenkefalopatiaa (eli samoja vaurioita kun siilien WHS:ssä) aiheuttaa virus - miksei siis mahdollisesti myös siileillä, joilla on esim. heikentynyt immuniteetti.

Lisäksi moni siili diagnosoidaan WHS-tapaukseksi puutteellisin tiedoin. Samantapaisia oireita kun voivat aiheuttaa myös erilaiset aivo- tai sisäelinkasvaimet, horrostysyritykset, vammautumiset, tulehdukset yms - WHS kun voidaan todeta vain ruumiinavauksessa löydettyjen aivovaurioiden (multifokaalinen leukoenkefalopatia) perusteella. Onko siilillesi tehty ultraääni- tai röntgentutkimuksia?

Kolmas vaihtoehto toki on, että eläinkauppias valehtelee nahkansa pelastaakseen (tai että WHS todella periytyy resessiivisesti eikä näin näy vanhemmilla), mutta luulisi, ettei ketään halua riskeerata liiketoimintaansa välittämällä sairaita eläimiä?
Nea
Member
 
Viestit: 830
Liittynyt: 25 Elo 2005, 00:37
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Nemo » 06 Helmi 2009, 18:40

Ultraa tai röntgeniä ei ole tehty. Eläinlääkäri oli sitä mieltä ettei se ole ainakaan jalkaansa loukannut; Siinä oli hyvin voimaa ja vetoa, eikä se aristanut, ei ollut myöskään turvoksissa. Luulin ensin että se oli satuttanut sen jossain. Ilmeisesti siis kuitenkaan ei. Silloin lääkärin mielestä se vaikutti aivan terveeltä ja hyvinvoivalta. Ja sitä se vielä silloin olikin, vain satunnaisia kaatumisia ja unen jälkeistä pökkelyyttä, mikä ei näkynyt lääkärissä. Epäilin myös horrostamista, mutta se ei ollut kylmä eikä lisä lämpö muuttanut tilannetta. Ruokavalio ei ollut muuttunut, mutta vitamiinijauhe vaihtui kun sitä vanhaa olisi pitänyt hakea turusta siitä kaupasta josta sen ostimme. Kun täältä sitä ei saanut. Sen lisäksi muutimme juuri samaan aikaan. Toisaalta olimme muuttaneet jo aiemminkin. Mutta se on ainoa muutos mikä osuu noihin puhkeamisen aikoihin. Muutto on tietenkin saattanut stressata sitä, vaikkemme huomannut sellaista. Noita kasvaimia aloin itsekin miettiä nyt, miten sen saisi selvitettyä? Toisaalta oireet on tosi vahvat whs oireet, voisiko ne olla niin samanlaiset kasvaimen kanssa?
Nemo
New member
 
Viestit: 7
Liittynyt: 06 Helmi 2009, 16:03

ViestiKirjoittaja miia » 06 Helmi 2009, 19:52

nemo: älä mainitse kauppaa mutta kerro kaupunki mistä siilisi ostit.
siilisi kasvatus "priaatteet" sopisivat nimittäin yhteen paikkaan jonka tiedän ja valitettavasti jos paikka on sama et ois ainut jonka siilille käis noin alle 3v iässä.
miia
Member
 
Viestit: 1274
Liittynyt: 20 Elo 2003, 18:46
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Nemo » 06 Helmi 2009, 20:02

Kaupunki on Turku. Jos tiedät tästä jotain muutakin olisi tietysti kiva kuulla...
Nemo
New member
 
Viestit: 7
Liittynyt: 06 Helmi 2009, 16:03

ViestiKirjoittaja riisi » 06 Helmi 2009, 20:17

Turussa ainakin yhdessä eläinkaupassa on ollut ennenkin ongelmia siilien suhteen :/
riisi
Member
 
Viestit: 256
Liittynyt: 09 Joulu 2004, 18:36
Paikkakunta: kuopio

ViestiKirjoittaja Marianne » 06 Helmi 2009, 20:17

Kun siilistäsi aika jättää, lähetät sen eviraan avaukseen, jos kyseessä on whs epäily, heitä kiinnostaa se kovin, ainakin joskus avasivat siilit ilmaiseksi. Kun tulokset tulee, ja jos kyseessä on whs, kannattaa eviran paperit näyttää ko. kaupassa ja ilmoittaa heille, jos kyseessä on tämä sairaus, mahdollisesti periytyvä, niin heidän on siitä hyvä tietää.
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Nea » 06 Helmi 2009, 20:55

Mariannen ehdotus on ehdottoman kannatettava. Saat itsellesi ainakin mielenrauhan ja meille muillekin tärkeää tietoa jaettavaksi - mahdollisesti myös kauppiaalle, jos epäilysi käyvät toteen. Tosiaan erään maantieteellisesti teidän tapauksenne kanssa täsmäävän eläinkaupan kasvatteja on omistajiensa mukaan kuollut WHS:sään. Muistelisin kuulleeni ainakin kahdesta tapauksesta.

En tosin tiedä, ovatko kyseiset raportoijat teettäneet ruumiinavauksia Evirassa, mikä todella on lopulta ainoa keino varmentaa WHS - siilien kohdalla kun monia muitakin sairauksia voidaan helposti diagnosoida WHS:n piikkiin sen kummempia asiaa tutkimatta.

Esimerkiksi juuri aivokasvaimet voivat aiheuttaa hyvin samantyyppisiä oireita kuin WHS kohdistuessaan liikkeitä koordinoiville aivoalueille, kuten pikkuaivoihin. Oireina siis esim. toispuolihalvausta, kömpelöä liikkumista, tasapainohäiriöitä jne. Aivokasvaimille ei tosin valitettavasti siilien kohdalla voi juuri mitään tehdä. Myös vatsaontelon kasvaimien on sanottu voivan aiheuttaa WHS:ää muistuttavia liikkumisvaikeuksia ja ne saattavat olla poistettavissa. Toisinaan luut saattavat kalkkeutua niin, että liikkuminen muuttuu vähitellen horjuvaksi.

Myös sisäkorvan ongelmat voivat aiheuttaa WHS:n tyyppistä oirehdintaa - vestibulaarisyndrooma ohimenevästi, kasvaimet pidempiaikaisesti. Tosin oireisiin liittyy ymmärtääkseni yleensä silloin kaatuilu ja pään kallellaan pito, ei niinkään yhden takajalan käytöstä poisjääminen.

Näitä tiloja ei kuitenkaan voi todeta kuin eläinlääkäri ja toisaalta teidän tapauksessanne merkit WHS:äänkin passaisivat aika hyvin, kaikki tekijät huomioon ottaen.

Kannattaa seurailla pikkuisen vointia (tai jos vielä epäilet, että voisi olla jostakin muustakin kyse, niin teettää tarvittavat tutkimukset) ja jos alkaa näyttää siltä, että elämä on sille enemmän kivuliasta (siilithän toki pyrkivät peittämään tämän mahdollisimman hyvin...) kuin onnellista, niin harkitsisin rakkaan ystävän päästämistä paremmille matomaille. Kyllähän se siili etujaloillaan raahautumallakin hengissä pysyy, mutta kuinka onnellista sen elämä enää siinä vaiheessa on? :( Päätös on ihmiselle vaikea, mutta eläimelle monesti se inhimillisin. Voimia!
Nea
Member
 
Viestit: 830
Liittynyt: 25 Elo 2005, 00:37
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Kutri » 06 Helmi 2009, 22:08

Voi voi taasen tätäkin juttua! :( Hirveä tilanne teille Nemo!

Mikäli tauti on tosiaan perinnöllinen kuten epäilty on, on tärkeää ettei se pääse leviämään! Sen vuoksi tosiaan hyvä lähettää siili Eviraan kun sen aika on ja näyttää kaupassa sitten mustaa valkosella.

Voimahaleja sinne!
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Nemo » 07 Helmi 2009, 15:29

No kiitos teille, ainakin opin tästä sen ettei eläinkauppoihin ole aina luottamista. Nyt meille on tulossa pieni koiranpentu joten siilivauvan aika on sitten myöhemmin jos uskallan sellaisen vielä ottaa :-/. Ainakaan emme osta sitä kaupasta, se on varma. Ja katsotaan nyt kauanko Nemo vielä jaksaa täällä meidän kanssa. Siihen asti ainakin kun edes toinen takajalka kantaa... Täytyy vaan koko ajan mukauttaa tuota sen mökkiä niin ettei se hoippuessaan satuta itseään ja että sen kulku olis helppoa.
Nemo
New member
 
Viestit: 7
Liittynyt: 06 Helmi 2009, 16:03

ViestiKirjoittaja Memma » 07 Helmi 2009, 19:45

Eviran ilmainen WHS-tutkimus on loppu, mutta mikäli oireet siihen viittaavat he kyllä sen tutkivat. Hermosto- tai aivoperäinen kasvainhan voi myös oireilla hyvin samantapaisesti kuin WHS. Tätä epäiltiin omalla siililläni kesällä, mutta lopulta siililtä löytyi "vain" krooninen maksatulehdus, joka tuskin oli lopullinen kuolinsyy, mutta edesauttamassa sitä. Toivottavasti siililläsi ei ole WHS:ää, sillä sitä ei ole aikoihin oikeasti tavattu.
Memma
Member
 
Viestit: 1342
Liittynyt: 28 Joulu 2004, 15:26
Paikkakunta: Paimio

ViestiKirjoittaja Nemo » 07 Helmi 2009, 23:03

Memma:
Hoidettiinko sun siiliä jotenkin vai selviskö tuo vasta kuoleman jälkeen?
Ja kaikille muillekin:
Entä jos siilillä on kasvain, ylipätään missä vaan, kuinka helposti lääkärit alkaa sitä leikkaamaan? Ja onko siilillä millaiset mahdollisuudet selvitä leikkauksista?
Nemo
New member
 
Viestit: 7
Liittynyt: 06 Helmi 2009, 16:03

Seuraava

Paluu Terveys & sairaudetcron