Sivu 1/1

Erikoisia käyttäytymismalleja, onko tuttuja?

ViestiLähetetty: 18 Marras 2007, 09:14
Kirjoittaja tanjakuu
Moi.
Meidän Sakke on olut nyt viikon verran sairaana: apaattinen, ei syö kun ihan vähän jne. Sakke pissaa ja kakkaa kuitenkin normaalisti. Lääkkeenä kokeillaan antibiottia, joka (hyvin varovaisen toiveikkaasti sanottuna) näyttäisi hieman auttavan, pirteyteen ainakin. Ruoka ei kuitenkaan maistu.

Mutta sairauden myötä Sakarin käytös on muuttunut kummalliseksi - onko teillä moisista asioista kokemuksia - voisivatko ne olla oire jostain vai mistä on kyse:

1) Sakke nuolee alueensa reunakohtia (alue rajautuu laatikoihin)

2) Sakari syö/järsii talouspaperia (jota sillä on ollut aina pissa- ja kakka-alustana). Otimme siis paperin pois.

3) Sakke yrittää laittaa sylkipalloja, vaikka ei ole niitä tehnyt edes mistään... eli palloja ei siis tule, mutta kovasti niitä yritetään.

4) Sakari pissaa ja kakkaa kakkakippoonsa, ei siis lattialle. Kippa on ollut sillä koko 3 vuotta ja aina se on vaan tehnyt tarpeensa lattialle. Ainoa selitys, jonka keksin, on kipan väri: nyt kun talouspaperit ovat poissa, se kakkaa johonkin valkoiselle alustalle ja se on tuo kippa...

Ja kaikki nämä ovat ilmestyneet nyt viikon aikana. Liittyvätköhän ne aliravitsemukseen (kohdat 1-3)? Hmm. Siinä teille sunnuntain ratoksi yhden siilisairaanhoitajan kysymyksiä...

ViestiLähetetty: 19 Marras 2007, 13:55
Kirjoittaja miia
miulle tulee mieleen jonkun vitamiinin puutos. esim. kalkin puute saattaa aiheuttaa siilillä hiekan syömistä. annatko siilillesi mitään ravinto lisiä? entä millaista ravintoa siilisi syö?

ViestiLähetetty: 19 Marras 2007, 23:29
Kirjoittaja tanjakuu
Kalkinpuutos vois olla looginen selitys, koska Sakke on aina ollut aika yksipuolinen syöjä... kranttu siilipoika pienestä asti. Joskus annoin lisäkalkkia, nyt viime aikoina en oo antanu, mutta jos tuo reppana tuosta nyt tokenee, voisin taas aloittaa sen lisäämisen.

ViestiLähetetty: 20 Marras 2007, 13:51
Kirjoittaja miia
laita hyla raejuustoa tarjolle. siinä on kalkkia eikä sitä voi liikaa saada.

ViestiLähetetty: 24 Marras 2007, 17:37
Kirjoittaja tanjakuu
No joo, nyt Sakari on syönyt villapeittonsa villaa. Koko kakkapötkö oli pelkkää villaa... mielenkiintoisia oireita tai oireiden syitä. Maanantaina on lääkäri, joten sitten ehkä tiedämme jotain tarkemmin... jos Sakkea enää raatsii nukuttaa tutkimusten ajaksi. Ehkä joudumme päätymään siihen, ettei uskalla nukuttaa, koska poju on sen verran väsynyt :(

Kai nyt raukalla maha menee sekaisin, jos se on täynnä villaa! Nyt on peitto pois ja toivotaan, että kaikki väärä kama tulee ulos. Jos se vaikka vähän parantaisi Saken oloa.

ViestiLähetetty: 24 Marras 2007, 19:15
Kirjoittaja Kati_O
Voi Sakari minkä teit! Toivotaan että tuosta ihan säikähdyksellä selviää.

Mikähän saa siilin syömään villaa? Meillä Dino on sellaista villamattoa kovasti imeksinyt, ja sitten niitä märkiä kohtia vimmatusti kaivanut, lopputuloksena märät kuopat matossa niillä kohdin mitä on käsitellyt. Villa alkaa ainakin haista erikoiselle (=kauhealle) kastuessaan, ja sellainenhan siilejä kiinnostaa, mutta onkohan siinä muutakin? Voi kun joku osaisi puhua siiliä, moni asia selviäisi :)

ViestiLähetetty: 24 Marras 2007, 20:40
Kirjoittaja tanjakuu
Vähän näyttää nyt kyllä meillä kehnolta - pongasin Sakarin kakasta verta. Eli ei taida olla enää kauheasti mahdollisuuksia. Villa on varmaan raapinut sen elimistöä vielä lisää. Sakke myös maiskuttaa välillä kovasti, ihan kuin joitain happoja nousisi sen suuhun. Meidän pikkuinen taitaa mennä pian matotaivaaseen, sen verran vaappuvaa on meno :( Suru tuntuu kestämättömältä. Taitan täällä samaan aikaan Siliumia ja siinä on puhetta siilin kuolemasta...

Kun voisi nyt jotenkin kääntää ajan pyörää taaksepäin ja nähdä vielä kerran iloisen, reippaan ja välillä hyvin kiukkuisen Sakarin. Nyt tuolla kömpii raihnainen reppana, joka katsoo nuopeilla silmillään, ihan eri tyyppi kuin ennen :(

ViestiLähetetty: 24 Marras 2007, 21:21
Kirjoittaja lafleur
Voi ei! Jaksamista teille, pidetään peukkuja pystyssä ja toivotaan parasta.

Mulle tuli kans oman eläinkokemuksen perusteella mieleen että voi olla jonkun ravintoaineen puutos. Nyt meen heti syynäämään oman siilun kaapin ettei siellä ole mitään mitä se saisi nakerrettua irti..

ViestiLähetetty: 25 Marras 2007, 11:46
Kirjoittaja Memma
Voi Sakkea! Nyt alkaa pelottaa myös siskon puolesta kun ikää molemmilla on kuitenkin jo kohtalaisesti. Tsemppiä teille vaikeissa päätöksissä!

ViestiLähetetty: 26 Marras 2007, 23:16
Kirjoittaja tanjakuu
Aikamoinen tuomio tuli:
Sakarilla on voimakkaasti laajentunut munuainen ja munuaisvika, joka aiheuttaa kaikki nuo oireet. Myös takajalkojen lihakset ovat surkastuneet, siksi ei jaksa juosta (selkärangassa oli rappeuma). Munuaisvika aiheuttaa haavoja suuhun ja ruokatorveen, siksi syöminen ei onnistu kuin vähän. Eli ei hoitoa eli ei toivoa :( Sakari tuli vielä kanssamme kotiin, mutta heti jos syöminen loppuu kokonaan tai jos heikkenee huimasti, päästetään Sakke matotaivaaseen. Danielan mukaan Sakke ei vielä kärsi niin paljoa, että pitäisi tehdä päätöstä. Kyse on päivistä tai viikoista, tuskin paria viikkoa enempää missään nimessä (oma veikkaus).

Bella on ollut koko ajan vahvempi sisarus ja oletettavasti elää paljon pidempään. Meille voimia tuo ajatus siitä, että Sakarin tytär muuttaa meille Sakarin jälkeen ja se, että nyt on diagnoosi. Ei tarvitse enää arpoa - tai toivoa liikoja ja pudota alas. Nyt siis laskeudumme kohti lopullista luopumista saattohoidon siivittämänä - pienokaisemme on kuin vauva, kevyt ja suloinen. Välillä silmät ovat väsyneet ja välillä niissä vilahtaa entinen Sakari... Sakke ei unohdu koskaan, se tulee aina olemaan meidän ensimmäinen siilimme.