Sivu 1/1

Ampiaisten syönti/pistäminen

ViestiLähetetty: 19 Syys 2005, 13:23
Kirjoittaja Roosa
Röllin huoneeseen on alkanut tunkemaan ampiaisia, eikä niitä tietenkään voi olla koko aikaa metsästämässä. Kuinka kohtalokas ampiaisen pisto voi olla? Entä jos poika pistelee vaikka kuolleen pörriäisen poskeensa?

ViestiLähetetty: 19 Syys 2005, 13:41
Kirjoittaja Anitta2
Löysin kesällä kuolleen ampparin ja annoin siilille. <br>Maiskutteli tyytyväisenä eikä tullut kipeäksi.

ViestiLähetetty: 19 Syys 2005, 16:31
Kirjoittaja zoozoo
Varokaa kuolleiden ötököiden syöttämistä jos joku onkin ruiskinut myrkyllä niitä hengiltä. Silloin siiluun saattaa päätyä jotain kärpäsmyrkkyä.

ViestiLähetetty: 19 Syys 2005, 18:17
Kirjoittaja Roosa
Eikö se amppareitten myrkky ole enää kuolleena sitte tehokasta? Entä jos siilu syö sittisontiaisen ja se tökkääkin piikkinsä vaikka suuhun tai kurkkuun? Entä jos ilkee sontiainen hyökkää Röllin kimppuun.

ViestiLähetetty: 19 Syys 2005, 19:50
Kirjoittaja Kaisa
Voihan kuolleelta ampparilta nappasta sen piikin pepusta irti ennen tarjoamista siilille :D Mutta ihan oikeasti, ei ole mitään käsitystä onko kuolleen ampiaisen myrkky vielä "toimivaa", itse en tarkoituksella varmaan ampiaista siilille tarjoaisi.

ViestiLähetetty: 20 Syys 2005, 10:39
Kirjoittaja Taina
Meillä ei kelvannut amppari atriaksi.

ViestiLähetetty: 30 Maalis 2008, 09:20
Kirjoittaja Wawa
Tuosta pistosta veikkaisin, että siilille
tulee paukama, ihan niinkuin ihmisellekkin.

ViestiLähetetty: 30 Maalis 2008, 11:27
Kirjoittaja Marianne
Tämä on vanha aihe, mutta kun olin yhteydessä metsäsiilien tutkijoihin, he olivat törmänneet tutkimusmatkallaan siiliin, joka söi maahan pudonneen ampparipesän sisältöä, ampiaisia siis. Ja koko pesällinen upposi :) Eli yhden ampparin syömisestä tuskin on haittaa.

ViestiLähetetty: 01 Huhti 2008, 12:12
Kirjoittaja Natsuko
Suuhun tullut pistohan turpoaa ihan hurjasti ja voi tukkia henkitorven. Vai onko siilillä niin rautainen immuniteetti, ettei tehoa? Eikös koirallekin riitä yksi tai kaksi pistoa kaulaan tai suuhun?

Kuolleen ampparin syömisestä ei luulisi olevan haittaa, mutta eläviä varoisin kyllä enemmän. Voihan siilikin (kai) olla "allerginen" eli saada voimakkaitakin reaktioita yhdestä pistosta.

ViestiLähetetty: 01 Huhti 2008, 12:54
Kirjoittaja Marianne
Juu, kuolleista oli kyse tuossa tapauksessa, ampparit eivät siis eläneet. Pistäminen turvottaa kyl kivasti.

ViestiLähetetty: 02 Huhti 2008, 00:52
Kirjoittaja tini
Eikös siilillä ole aika kovat vasta-aineet? Mm. käärmeiden myrkylle.
Joskus tästä käytiin keskusteluakin, mutta koska kukaan ei varmasti tiedä, niin lienee parasta jättää ne ampparit syöttämättä :)

ViestiLähetetty: 02 Huhti 2008, 01:24
Kirjoittaja Nea
Jep, niin kuin tini sanoi, siilillä pitäisi olla sietokykyä monille myrkyille, kuten ampiaisten ja käärmeiden tuotoksille:

"ECOLOGY AND CONSERVATION
Hedgehogs help to control insect and vermin populations. They show a high tolerance to toxins, both natural and human-made. They have been known to consume many animals whose toxins could be fatal to humans including certain beetles, <em>wasps, bees</em>, and venomous snakes."
(Lähde: <a href="http://www.seaworld.org/Animal-info/animal-bytes/animalia/eumetazoa/coelomates/deuterostomes/chordata/craniata/mammalia/insectivora/african-hedgehog.htm" target="_blank" rel="nofollow">http://www.seaworld.org/Animal-info/animal-bytes/animalia/eumetazoa/co elomates/deuterostomes/chordata/craniata/mammalia/insectivora/african- hedgehog.htm</a> )

"Special Adaptations:
Hedgehogs are <em>resistant to the venoms of bees and wasps</em> as well as some poisonous frogs and snakes."
(Lähde: <a href="http://www.eriezoo.org/hedgehog.htm" target="_blank" rel="nofollow">http://www.eriezoo.org/hedgehog.htm)</a>

Samoin ampiaiset ja mehiläiset mainitaan usein esimerkkinä eri siililajien tyypilliseen ruokavalioon kuuluvista hyönteisistä.

Silti itseänikin kyllä arveluttaisi antaa siilini syödä ampiaisia - jo sen piikin vuoksi. Luulisi, että se voisi kuitenkin esim. painua siilin suun limakalvoihin, jäädä kurkkuun tai muuta kurjaa. Enkä muutenkaan välttämättä lähtisi tuota siilin vastustuskykyä turhaan testailemaan, jos vaikka oman siilin kohdalla se ei syystä tai toisesta sattuisikaan olemaan aivan aukoton :)

ViestiLähetetty: 02 Huhti 2008, 11:49
Kirjoittaja Natsuko
Ohhoh, aina sitä oppii uutta! Hyvä tietää, ettei pallerolla ole hengenlähtö käsillä heti, jos vahingossa jotain syökin :) Silti en kyllä itekään ajatellu ihan heti alkaa ampiaisia metsästämään siilin ruoaksi... Käy vielä ittelle pahasti :D

ViestiLähetetty: 08 Kesä 2011, 21:02
Kirjoittaja surenkorento
Omaa siiliäni on ilmeisesti pistänyt paarma tai ampiainen, sillä leuka on turvonnut erittäin nopeasti patiksi, jota siili aristaa. Soitin päivystykseen, ja antoivat ohjeeksi antaa 1/4 kyytapletista. Toivotaan että kyse on todella vain pistoksesta, ja että kortisoni auttaa.

ViestiLähetetty: 17 Kesä 2011, 02:48
Kirjoittaja surenkorento
Ei ollutkaan pistojälki, vaan paise.