Poikasia suunnitteleville;

Siilinkasvatukseen keskittyvä yleinen keskustelufoorumi

Poikasia suunnitteleville;

ViestiKirjoittaja jukka » 10 Maalis 2008, 20:23

Moni on varmaan huomannut millainen kysynnän ja tarjonnan suhdanne vallitsee tällä hetkellä?! Poikasia ja aikuisia siilejä on tarjolla TODELLA paljon, mutta esim. jonotuslistalla nimiä vain pari!? Kokemuksen syvällä rintaäänellä suosittelen harkitsemaan pari kertaa, pitkään ja hartaasti ennen kuin astutat siilisi. Ei ole ollenkaan itsestäänselvyys, että jokaiselle pennulle löytyy koti kun se täyttää sen kahdeksan viikkoa... Puhumattakaan siilien hinnoista, mitkä ovat todellisuudessa lähempänä sataa, kuin kolmea ja puolta sataa euroa. Katsokaapa huviksenne vaikkapa keltaisenpörssin myydään eläimiä osiota! Siilejä löytyy niin aikuisina kuin pentuina ja melkeinpä kaikissa sateenkaaren väreissä ym.
Hyvät siilistit; kehoitan kaikkia maltillisuuteen ja laittamaan jäitä hattuun pentujen liiallisessa teettämisessä. Ja ne dollarinkuvat voi todellakin myös hieroa pois silmistä :)
jukka
Member
 
Viestit: 10
Liittynyt: 21 Syys 2007, 12:56

ViestiKirjoittaja riisi » 11 Maalis 2008, 12:58

Jukka puhuu kyllä ihan asiaa ja tärkeätä sellaista! Kasvattajien keskenkin ollaan juuri pohdittu juuri tätä, että onko siileistä ylitarjontaa. Joskus on todella hankala löytää poikasille kotia ja joskus niitä jää jopa itselleen. Ennen siilit menivät suunnilleen käsistä, mutta enää ei ole niin.
riisi
Member
 
Viestit: 256
Liittynyt: 09 Joulu 2004, 18:36
Paikkakunta: kuopio

ViestiKirjoittaja Kutri » 11 Maalis 2008, 13:26

Tuossa vaalien aikaan puhuttiin siitä että miten kasvattajien etuja voisi enemmän edistää kun tosiaan ihmiset luulevat noiden keltaisten pörssien tms. siilivauvojen olevan kasvattajien kun ilmoituksessa lukee "rekisteröity"..Tätä ajatusta voisi mun mielestä edelleen pohtia kuumeisesti ja miettiä jokin hyvä ratkaisu millä kasvattajat erottuisivat paremmin muista! Aihe on hyvin tärkeä eikä sitä saa jättää unholaan..Tässä tulikin hyvä muistus taas asiasta!
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja jukka » 11 Maalis 2008, 15:00

Niin... Jotain kannattaisi todellakin yrittää keksiä, mikäli halutaan että siilien laatu ja "arvo" säilyisi.
Rotukoirien ja -kissojen kohdalla tilanne on ratkaistu siten, että myydään erikseen lemmikki- ja siitosyksilöt. Kyllä minun mielestäni kasvattaja voisi rajoittaa siilin siitokseen käyttöä jotenkin?! Nykyinen järjestelmähän sallii jokaisen siilin käytön siitokseen aivan mielivaltaisesti... Ja sitä oikeutta ovat totisesti siilien omistajat osanneet käyttää! (itseni mukaanlukien ja siitä viisastuneena).
Ehdotankin, että yhdistys tekee jonkinmoisen "jalostustoimikunnan" ja siitoseläimet valitaan tarkemmin. Esim. sukua pitää olla selvitettynä tietyn verran ennen kuin siili saa jalostusluvan. Sitten jalostusluvan saaneista siileistä ASIANTUNTIJOISTA koostuva jalostustoimikunta tekee omat päätöksensä ja joko puoltaa tai on vastaan siitostoimintaa...
Hmm... Tulikohan tämä nyt riittävän vaikeasti :) Mutta tämä nyt oli vaan yksi ehdotus.
Nykysysteemillä siilejä on jo nyt, ja tulee jatkossakin olemaan aivan liikaa!
jukka
Member
 
Viestit: 10
Liittynyt: 21 Syys 2007, 12:56

ViestiKirjoittaja Marianne » 11 Maalis 2008, 15:06

Ei paha ehdotus, mutta siilikanta on aivan liian pieni ja muutenkin samat siilit sikiää (ja saman sukuiset) täällä koko ajan, ja uutta verta tulee liian vähän. Tuontia pitäisi olla enemmän, ja sitten niitä näyttelyitä tms, millä ratkaistaisiin "jalostuskelpoiset" yksilöt, samoin se, että mikä on terveys jne..
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Tiina » 11 Maalis 2008, 15:25

Hetkinen, nyt on pieni tarkennus paikallaan. Miten koirapuolella myydään erikseen lemmikki- ja siitoseläimet? Jos ostaa itselleen eläimen, ei myyjä kyllä paljon kykene käyttöä myynnin jälkeen rajoittamaan. Ei koirapuolellakaan siihen kyetä. Jos emä ja isä ovat rekisteröityjä ja terveystarkastettuja, mikä estää teettämästä niillä pentuja. Ja pennutkin saa rekisteröityä. Tästä on joskus aiemminkin ollut keskustelua, en nyt tähän hätään löytänyt tuota keskustelua.

Ja sekarotuisia koiria ja kissoja on pilvin pimein myynnissä, joten se siitä ratkaisusta. Voimmehan mekin ryhtyä puhumaan sekarotuisista ja rotusiileistä, mutta olisiko siitä apua.

Sitten tuosta ylituotannosta. Siihen on todella viisasta varautua, se on totta. Tai paremminkin yrittää sitä estää. Keinot ovat kuitenkin koko lailla vähissä. Rekisteröidyt kasvattajat saamme taatusti järjestykseen, mutta "villejä" emme. Ja ongelma lieneekin tuolla villillä puolella.

Olen jo toisella palstalla valitellut sitä, että tällä hetkellä on todella vaikea löytää rekisteröidyn kasvattajan poikasta. Niitä ei yksinkertaisesti tule palstalle asti. Kasvattajilla on todennäköisesti omat listansa, joiden kautta poikaset saavat kodit.
Tiina
Member
 
Viestit: 1333
Liittynyt: 17 Elo 2003, 11:08
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Marianne » 11 Maalis 2008, 15:41

Koira ja kissapuolella myydään tosiaan rotupuhtaat ja sekarotuiset erikseen ja eri hinnoilla. Rotupuhtaiden jalostus tai lemmikkikäyttö onkin sitten vähän eri asia. Sekarotuisia ei saa rekisteriin, rotupuhtaat saa, mikäli kaikki on kunnossa (rotukohtaista sekin).

Siileillä kun on vain yksi laji (tai kaksi, jotka ei ees risteydy), ei tämmöistä ratkaisua voi oikein tehdä. Rekisteröityjen kasvattajien asiat ovat paremmin yhdistyksen tuen myötä, mutta siihen on varauduttava, jos poikasia alkaa teettää hetken mielijohteesta ja heti kun siilin vain käsiinsä saa.
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja jukka » 11 Maalis 2008, 18:30

Totta tosiaan, että rotukissayhdistys ja kennelliitto ovat hiukan suurempia organisaatioita, eikä niiden tapaa toimia voi tietysti suoranaisesti verrata siiliyhdistykseen. Heittelin tässä vaan tyhmänä ideoita ilmaan...
Sen verran kuitenkin voin puheitani perustella, että kyllä rotukoirien ja kissojen kohdalla tosiaan tehdään ero lemmikiksi tulevien ja siitoseläinten välillä. Itselläni on tälläkin hetkellä kissa minkä rekistereissä lukee, että "ei jalostukseen - kasvattajan päätös". Ja koirien kanssa ei ole laisinkaan tavatonta, että kasvattaja pidättää itsellään jalostusoikeuden tai myy sen esim. purentavian takia edullisemmin lemmikiksi. Paperithan sillä eläimellä on siinäkin tapauksessa ja toki jokainen voi ja saa tehdä omistamallaan eläimellä mitä vaan, mutta tämä nyt oli vain esimerkki aivan ideatasolla :) Näyttelytoiminta on tietysti vielä aivan asia erikseen, jossa jyvät erotellaan akanoista ja eläimet laitetaan paremmuusjärjestykseen. Siilinäyttelyitähän ei käsittääkseni ole? (ainakaan vielä) Ja siilirotuja ei tosiaankaan ole kovinkaan montaa...
Varmasti samankaltaisissa "ongelmissa" kamppailevat myös muut enemmän siiliyhdistyksen kanssa samankaltaiset eri eläinyhdistykset, esim. marsu-, kani- ja mitä kaikkian niitä onkaan!
-En tiedä :)
jukka
Member
 
Viestit: 10
Liittynyt: 21 Syys 2007, 12:56

ViestiKirjoittaja Nea » 11 Maalis 2008, 21:09

No, muutamia pointteja aiheesta. Meillähän ensinnäkin on kasvatustoimikunta olemassa ja hallituksen kasvatusvastaavaan voi ottaa yhteyttä mieltä askarruttavissa kasvatuskysymyksissä. Toiseksi lemmikkisiilit eivät edusta eri rotuja vaan eri lajeja. Kolmanneksi sen, että poikasille ei automaattisesti ole halukkaita ostajia tarjolla, pitäisi mielestäni olla itsestään selvyys kaikille kasvattajille kaikkien eläinlajien parissa. Siksi esim. itse olen pyrkinyt siihen, että meillä ei astutuksia tapahdu ennen kuin suunnitellun yhdistelmän mahdollisista poikasista kiinnostuneita _hyviä_ ostajaehdokkaita on ilmaantunut jokunen.

Mitä tulee sitten noihin jalostuskelpoisiin tai -kelvottomiin yksilöihin, niin kyllä se suurin ongelma tosiaan taitaa olla siellä "villillä" kasvatuspuolella. Jalostuskelpoisille siiliyksilöille ja -yhdistelmille on nimittäin kyllä olemassa suositukset (juurikin esim. siilien sukutietoihin ja niiden laajuuteen, eläinten luonteeseen, astutusikään ym. ominaisuuksiin liittyen), jotka löytyvät rekisteröityneillä kasvattajilla hallussaan olevasta materiaalista. Nuo suositukset ovat siis vähän kuin jalostusohjesääntö koirapuolella eli kertovat, millaisia yhdistelmiä olisi järkevää tehdä. Tässäkin on taas yksi hyvä syy, miksi siili kannattaa ostaa rekisteröidyltä kasvattajalta eikä eläinkaupasta tai sieltä pörssistä ;)

Jalostusohjesäännöissä (muilla eläinlajeilla) on yleensä annettu suosituksia/vähimmäisvaatimuksia siitosyksilöille ja yleensä nämä vaatimukset ovat esim. virallisia terveystuloksia, näyttelytuloksia (jotka varmistavat, että eläin on rakenteeltaan rodunomainen) ja eläimen sopiva ikä pennuttamisen kannalta. Lisäksi usein sanotaan, että eläimen on oltava hyväluonteinen (mikä taasen on melko subjektiivinen käsite ja perustuu kasvattajan omaan mielipiteeseen eläimestä). Myös käyttöpuolen ja luonnetestauksen tuloksia saatetaan vaatia/suositella oleviksi, mutta siileillähän ei mitään käyttöharrastuksia ole eikä virallista luonnetestiäkään, joskin virallisilta kasvattajilta löytyy kyllä jälleen ohjeistus epävirallisen luonnetestin tekemiseen ja sen tulosten hyödyntämiseen kasvatustyössään ;)

Terveystarkastuksia perinnöllisten sairauksien varalta (vrt. koirapuolen lonkka-, kyynär-, polvikuvaukset tai vaikkapa kissojen FIV ja FeLV -testaus) ei siileille ole tarpeen/mahdollista tehdä (WHS-testiä ei esim. ole olemassa), mutta jos sairauksia linjoissa ilmenee, on rekisteröity kasvattaja jo kasvattajasääntöjen perusteella velvollinen lopettamaan kyseisen siiliyksilön käytön kasvatustyössään.

Ulkonäöllisten kriteereiden antaminen jalostukseen käytettäville siileille on myös ongelmallista, koska siileille ei ole laadittu mitään rotumääritelmän kaltaista "lajimääritelmää", johon siilejä esim. näyttelyissä verrattaisiin.

Lisäksi kuten Marianne sanoi, meidän siilikantamme on niin pieni, ettei täällä juuri ole varaa karsia siilejä kasvatuskäytöstä ainakaan ulkonäöllisin perustein. Esim. jos alkaisimme vaatia näyttelytuloksia siileiltä ja jossakin "lajimääritelmässä" (jonka perusteella näyttelyarvostelu laadittaisiin) olisi määritelty, että esim. siilien kuononpituus tulisi olla jokin tietty ja vaikkapa pitkäkuonoiset eivät sitten näyttelyissä menestyisi, niin tämä johtaisi lyhytkuonoisten (eli käytännössä tiettyjen sukujen) suosimiseen kasvatuksessa. Tämä puolestaan johtaisi edelleen kannan kaventumiseen ja pahimmillaan sisäsiittoisuuteen/terveyden heikkenemiseen tai siihen tilanteeseen, että erisukuisia kumppaneja ei siileille enää löytyisi.

Uutta verta ja maahantuonteja tänne joka tapauksessa kannan pienuuden vuoksi tarvitaan ja sikäli on myös ongelmallista vaatia, että siilin sukua pitäisi olla tiedossa vaikkapa vähintään kolme sukupolvea, jotta sitä voisi käyttää kasvatukseen. Monessa muussa maassa siilirekisterejä ei nimittäin ole tai ne eivät vielä ole järin vanhoja, joten tällöin kasvatuseläinten tuonti vaikeutuisi entisestään ja voisimme edelleen käyttää kasvatukseen vain niitä tuttuja suuria sukuja, joita meiltä täältä ennestään löytyy.

Niinpä näenkin tällä hetkellä järkevimpänä vaihtoehtona sen, että kukin kasvattaja itse harkitsee, millaisia eläimiä kasvatustyöhönsä käyttää (rekisteröidyt kasvattajat kasvattajasääntöjen ja -suositusten puitteissa) ja kukin ostaja valitsee, millaisen kasvattajan kasvatustyötä haluaa tukea. Näinhän asiat muidenkin eläinyhdistysten parissa pitkälti menevät.

Selvää lienee, että rekisteröidyt kasvattajat ovat sitoutuneet kasvatustyössään noudattamaan tiettyjä sääntöjä tai suosituksia ja heillä on myös monesti omia päämääriään lemmikkisiilien kannan parantamiseksi (hyväluonteisuus, terveys, pitkäikäisyys, mahdollisesti ulkonäöllisetkin seikat), mutta "villejä" kasvattajia eivät sido mitkään periaatteet. En usko, että pystymme rajaamaan näiden "villejen" kasvattajien toimintaa, sillä aina on joku, joka haluaa siilinsä mahd. nopeasti tai halvalla eikä juuri piittaa kasvattajan kasvatustyylistä tai jaksa perehtyä asiaan. Näin on muidenkin eläinlajien kohdalla ja mielestäni asia on vain hyväksyttävä. Emme myöskään pysty vaikuttamaan siihen, millaisilla siileillä "villeillä markkinoilla" poikasia teetetään, voimme vain äänestää jaloillamme ja jättää nämä poikaset ostamatta ja pyrkiä yhdistyksen kautta tarjoamaan laadukkaan kasvatustyön tuloksia halukkaille.

Tokihan siilin papereihin voi aina kirjata, ettei sitä saisi käyttää jalostukseen esim. epäselvän alkuperän/rakenteellisen vian/sisäsiittoisuuden vuoksi (ja näin ovat jokuset rekisteröidyt kasvattajat muuten tehneetkin ja uskon, että tekevät jatkossakin ;) ), mutta käytännössä kiellon valvominen lienee aika vaikeaa ja tapaukset harvinaisia.

Mitä sitten tulee siihen, että tuo sana "rekisteröity poikanen" voi sekoittaa ostajan, niin tästä on käyty keskustelua kasvattajapalstalla ja ymmärtääkseni asiaan on tulossa jonkinlainen ratkaisu, jonka avulla rekisteröidyt kasvattajat voivat erottautua näistä epävirallisista poikaset rekisteröivistä kasvattajista.

EDIT. Muokkasinpas typon, ennen kuin modet kerkesivät :P Toivottavasti ei jäänyt sataa muuta...
Nea
Member
 
Viestit: 830
Liittynyt: 25 Elo 2005, 00:37
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja kiag » 12 Maalis 2008, 16:25

kasvattajasäännöissä on kohta: "11. Huolehdin omalta osaltani siitä, ettei Suomeen tule lemmikkisiilien ylitarjontaa, koska tiedän
sen aiheuttavan harkitsematonta eläinten hankintaa ja siilien hylkäämisiä.", niin sitä vaan mietin että miten te kasvattajat vaikutatte tähän? tai siis että kasvatatteko te vaan tietyn määrän poikasia vuodessa vai miten? :)
kiag
Member
 
Viestit: 42
Liittynyt: 03 Joulu 2007, 11:41

ViestiKirjoittaja Nea » 12 Maalis 2008, 17:04

No, vastaanpa tähän omalta kohdaltani, vaikka sama asia olisi ollut luettavissa kyllä tuolta edellisestäkin viestistä, joskaan ehkei näin selvästi.

Eli ilmoitan sivuillamme suunnitellusta poikueesta (ennen kuin astutus on tapahtunut) ja odottelen kiinnostuneita. Näiden kanssa sitten mailailen ja osalta otan yhteystiedot ylös. Kun alustavia varauksia on mielestäni tarpeeksi, teetän poikueen ja ilmoitan asiasta alustavan varauksen tehneille. Näin useimmat poikasemme ovat olleet varattuja jo ennen syntymäänsä, emmekä ylitarjontatilanteesta ole joutuneet kärsimään.

Jos puolestaan kiinnostuneita ei heti ilmaannu, ei minulla ole kiirettä teettää poikasia ennen kuin on ottajia.

Olemme myös kasvattajapalstalla pohtineet erilaisia muutoksia poikasvälityksen ja koko kasvatustoiminnan kehittämiseksi vaihtelevan ylitarjontatilanteen vuoksi, mutta näistä varmaan tulee lisätietoa sitten, kun jotain konkreettista todella saadaan aikaan :)
Nea
Member
 
Viestit: 830
Liittynyt: 25 Elo 2005, 00:37
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja jukka » 13 Maalis 2008, 13:24

Hmm... Tästä hedelmällisestä keskustelusta voi siis vetää sen johtopäätöksen, että ylitarjontaa ei ole ja homma on kaikin puolin muutenkin hanskassa!?
Ei muuta kun onnea ja menestystä kaikille "virallisille" ja "villeille" kasvattajille!
jukka
Member
 
Viestit: 10
Liittynyt: 21 Syys 2007, 12:56

ViestiKirjoittaja Nea » 13 Maalis 2008, 14:36

Hmm, omien kirjoitusteni tarkoitus ei kyllä ainakaan ollut sanoa, etteikö ongelmia olisi tai olisi ollut, VAAN että yhdistys on kyllä huomioinut ne (esim. juurikin ylitarjontatilanteen ja sen, ettei kaikkia siilejä kannata käyttää jalostukseen) ja yritämme kyllä koko ajan tehdä muutoksia ja kehittää kasvatustoimintaa edelleen.

Kehityskelpoisia ideoita saa toki mielellään yhä esittää - niitä ei koskaan ole liikaa! Samalla on kuitenkin syytä varautua siihen, että ideoita saatetaan myös kritisoida silkan ylistämisen sijaan/lisäksi :)

EDIT. Pikku lisäys ;)
Nea
Member
 
Viestit: 830
Liittynyt: 25 Elo 2005, 00:37
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Kutri » 13 Maalis 2008, 15:51

Varmasti kaikki ovat yhtä mieltä siitä että ylitarjontaa on ja varmasti on asioita jotka kaipaavat kehittämistä! Mistä sait Jukka sellaisen käsityksen että täällä joku kieltäisi asian? Tässä on vaan keskusteltu keinoista, miten asioita voisi parantaa..koska ongelma on monimutkainen, sen ratkaisukaan ei ole helppo kuten olemme tässä keskustelussa jo huomanneet. Ylitarjonta-ongelma ja villien kasvattajien suuri määrä ovat niitä asioita jotka ovat erittäin ajankohtaisia juuri nyt. Villien kasvattajien tekoihin ja "kasvatustyöhön" on hyvin vaikea keksiä mitään ratkaisua koska en ainakaan itse tiedä miten toista ihmistä voisi hallita ja kieltää, varsinkaan jos ei kuulu edes yhdistykseen..ja siltikin.

Sen haluan vielä tähän lisätä että mielestäni tärkein pointti kasvatustyössä on TERVEEN ja HYVÄLUONTEISTEN siilien kasvatus suomen kantaan jolloin avainasemassa on juurikin yhdistelmät. Eli mitkä siilit astutetaan keskenään. Onko selvitetty tarpeeksi sukutaustoja jne. Kaikki yksilöt eivät aina täytä kaikkia kriteereitä ja se pitää hyväksyä ja pitää tarkat linjat itsellään selvillä. Nämä asiat ovat kuitenkin kasvattajan omalla vastuulla ja myös sekin seikka että noudattaako niitä sääntöjä joihin on sitoutunut kasvattajaksi hakiessaan. Vuosia sitten tilanne oli vähän eri, nykyään on niin paljon jo uutta tietoa ja kokemusta verrattuna alkuvaiheen tilanteeseen. Harmi vaan että maailmalla liikkuu poikasia jonka kohdalla ei olla edes ajateltu hyvää yhdistelmää eikä tiedetä kasvatustyöstä mitään..

Tämä keskustelu on todella hyvä ja tärkeä, kiitos Jukka kun toit sen esille. Hyvää tässä on myös se että tässä keskustelussahan näitä ideoita ja ratkaisuja voi jokainen esittää..ties vaikka niistä löytyisi joku potentiaalinen idean poikanen..onko sinulla Jukka selvää ideaa ratkaisusta ongelmaamme?

muoks: pieni lisäys.. :)
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja jukka » 13 Maalis 2008, 15:55

Hyvä Nea, lueppa nyt uudestaan tämän viestipuun aivan ensimmäinen kirjoitukseni ja mieti mikä mahtoikaan olla pointtini!?
Kantaa saa ja pitää ottaa (myös kriittistä sellaista), mutta se että saivarrellaanko tasolla "lemmikkisiilit eivät edusta eri rotuja vaan eri lajeja" -tyyliin, on mielestäni melko aiheetonta, eikä juurikaan johda mihinkään.
Jokainen tämän palstan lukija ei ehkä ole yhtä valveutunut ja kokenut siilisti kuin Sinä. Anyway, aikomuksenani EI ole provosoida mitään riitaa tästä aiheesta vaan edelleenkin haluan vaan muistuttaa kaikkia ketkä suunnittelevat poikasten teettämistä nyt keväällä, että varauslistalla EI OLE enää sitä kymmenien, jopa satojen nimien jonotuslistaa, ja että siilinpennun kauppaaminen saattaa olla pitkä ja työläskin prosessi. Kaikki tämä ihan vaan siilien hyväksi! :)
Ja Kutri; minulla ei todellakaan ole ratkaisua tähän asiaan. Ainoa ratkaisuni on "pelotella" ja valistaa pentuja suunnittelevia henkilöitä tuomalla esiin tosiasioita siitä tilanteesta kun on pennut syntyneet, kasvaneet luovutusikään ja sitten todetaan, että keltaisenpörssin ilmoitukseen ei olekkaan tullut yhtään vastausta...
jukka
Member
 
Viestit: 10
Liittynyt: 21 Syys 2007, 12:56

Seuraava

Paluu Siilinkasvatus



cron