Siili vapaana omassa huoneessa

Yleinen siilikeskustelufoorumi

Siili vapaana omassa huoneessa

ViestiKirjoittaja monna83 » 05 Tammi 2017, 01:11

Onko muilla tälläisiä ratkaisuja? Meille on tulossa siili, mahdollisesti otetaan isä+poika. (tiedän että joutuu mahdollisesti erottamaan, hyvässä lykyssä tulevat toimeen kun tilaa paljon) Ekaksi mietin ihan tälläistä parin neliön ratkaisua ratkaisua: http://www.tortoise-protection-group.or ... _table.jpg mutta mikään ei estä pitämästä siiliä vapaana koko 10m2 huoneessa. Se on vedoton, lämmin ja turvallinen. Huone on itseasiassa kilpikonniemme huone johon niille luodaan oikeat olosuhteet kun eivät ole horroksessa tai kesälaitumilla. Onko muilla siili vapaana huoneessa? Tässä tapauksessa ei varmasti esim. juoksupyörä ole välttämätön. Miten kaikin tavoin tuota tilaa kannattaa hyödyntää että siilillä olisi virikkeitä, muutakin kuin se reilu juoksutila?
monna83
New member
 
Viestit: 1
Liittynyt: 05 Tammi 2017, 00:57

Re: Siili vapaana omassa huoneessa

ViestiKirjoittaja JenniEr » 10 Tammi 2017, 12:55

Kokonainen oma huone on ihanteellinen ratkaisu siilin kannalta! Usein vaan vaikeasti toteutettavissa juuri lämmön ja vedon kannalta, mutta kuten teillä, ei mahdoton :) Juoksupyörä kannattaa kuitenkin hankkia, vaikka olisi noinkin iso tila käytössä. Siili nimittäin mielellään purkaa liikunnan tarvetta pyörässä huolimatta siitä, kuinka iso jaloittelutila on käytössä. Meillä on suurimmillaan ollut siileillä n. 30 m2 vapaata jaloittelualaa ja silti aina vapaan juoksun välissä kävivät pyörässä pyörimässä.

Juoksupyörän ohella virikkeeksi kannattaa antaa paljon putkia, pesiä, tunneleita ja pussukoita yms. Siilit kun on perusluonteeltaan uteliaita ja tykkäävät tutkailla ja tunkea itsensä joka paikkaan. Myös pienet kissanlelut ym turvalliset pienet esineet, kuten tyhjät wc-paperihylsyt innostaa jotkut siilit leikkimään. Nuo hylsyt on hyvä muuten leikata pituussuunnassa auki, ettei siili jää päästään jumiin, kun innostuu yrittämään sisälle.
Myös kaivelulaatikko on siilille hyvä virike, eli johonkin isompaan, mielellään katolliseen laatikkoon järjestää siilille kulun ja laittaa pohjalle reilun kerroksen jotain kaivelumateriaalia, kuten pölyämätöntä purua, olkea, kuivia lehtiä, paperisilppua tms. Vielä kun heittelee aika ajoin kuivattuja hyönteisiä kaivelumateriaalin joukkoon siilin etsittäväksi, niin siili nauttii! Kannella kaivelulaatikossa ei ole oikeastaan muuta virkaa, kuin antaa suojaa, koska siilit viihtyy parhaiten suojaisissa paikoissa. Hiekkalaatikkokin toimii joillakin siileillä virikkeenä, koska useimmat siilit ei opi käyttämään sitä pääasiallisena vessana, vaan sen sijaan ottavat siinä mielellään hiekkakylpyjä.

Myös erilaisilla hajuilla ja materiaaleilla voi koittaa aktivoida siiliä, ja tarjota sille tutkailtavaksi esim. kuivia käpyjä, tuohea, nahkaa, kissanminttua ym turvallisia luonnon antimia. Kuhan vaan katsoo, ettei ole myrkyllistä tai siilin hampaisiin sopimatonta ja kuivaa luonnosta kerätyt virikkeet saunassa tai uunissa, ettei mukana tule mitään haitallista.
JenniEr
Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 20 Joulu 2010, 18:55
Paikkakunta: Jyväskylä


Paluu Siilikeskustelu