Näyttelysäännöt

Yleinen siilikeskustelufoorumi

Näyttelysäännöt

ViestiKirjoittaja Marianne » 14 Loka 2009, 23:55

Suomen Siiliyhdistys ry:n näyttelysäännöt

1§ SÄÄNTÖJEN NOUDATTAMINEN

Näitä sääntöjä noudatetaan Suomen Siiliyhdistys ry:n järjestämissä näyttelyissä. SSY suosittelee näiden sääntöjen käyttämistä myös, jos esimerkiksi alajaostot järjestävät näyttelyitä siileille.

2§ VAHINKOTAPAUKSET

Näyttelyn järjestäjät ja toimitsijat eivät vastaa niistä vahingoista, joita eläimelle, omistajalle tai näytteilleasettajalle voi sattua tai joita eläin voi aiheuttaa näyttelyn aikana.

3§ NÄYTTELYT

Näyttelyt ovat pet- eli lemmikkinäyttelyitä. Näyttelykutsut julkaistaan yhdistyksen nettisivuilla sekä mahdollisesti jäsenlehti Siliumissa.

4§ TUOMARIT

SSY:n näyttelyissä saavat toimia tuomareina SSY:n hyväksymät tuomarit. Ulkomaiset tuomarit hyväksyy SSY:n hallitus näyttelyä suunniteltaessa. Näyttelyn tuomariksi hyväksytään SSY:n pätevöimiä pet-tuomareita. Tuomari antaa kirjallisen lausunnon jokaisesta arvostelemastaan eläimestä ja käyttää SSY:n arvostelulomaketta, josta jäljennös annetaan siilin omistajalle.
Tuomari ei saa arvostella omistamaansa, perheenjäsenensä tai yhteisellä kasvattajanimellä kasvattavan henkilön eläintä.

5§ NÄYTTELYYN OSALLISTUMINEN

Näyttelyyn saavat osallistua sekä SSY ry:ssä rekisteröidyt että ulkomailla rekisteröidyt siilit. Siilin voi rekisteröidä myös näyttelyyn ilmoittautuessa tai näyttelypaikalla jälki-ilmoittautumisessa ennen näyttelyä. Rekisteröinti on ilmaista. Näyttelypaikalle ei saa tuoda eläintä, joka on sairas tai jossa on ulkoloisia. Arvosteltavaksi ei saa tuoda eläintä, jonka tiedetään olevan vihainen, kantavana tai imettävän. Jos näitä sääntöjä rikotaan, voidaan eläimille antaa arvioksi EVA (= ei voida arvostella).

6§ NÄYTTELYYN ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautuminen näyttelyyn tapahtuu SSY ry:n lomakkeella ilmoitettuun määräaikaan mennessä. Näyttelyyn ilmoittautumismaksun suuruuden, tuomarivalinnan, näyttelypaikan ym. seikat päättävät Suomen Siiliyhdistys ry:n hallitus tai hallituksen nimeämä näyttelytoimikunta yhteistyössä hallituksen kanssa.

Jälki-ilmoittautuminen näyttelypaikalla on myös mahdollista. Tällöin osallistumismaksu on suurempi kuin etukäteen ilmoittautumalla.

7§ NÄYTTELYLUOKAT

* nuorten luokka 3kk ? alle 9 kk (ikä näyttelypäivänä)
* avoin luokka 9 kk ?alle 3 vuotta (ikä näyttelypäivänä)
* veteraani luokka 3 vuotta => (ikä näyttelypäivänä)
* EP luokka (kaikki egyptiläiset pitkäkorvasiilit)

Urokset ja naaraat kilpailevat samoissa luokissa.
Tuomari jakaa siilille sen tasoa vastaavan nauhan: punainen = ykköspalkinto (1), sininen = kakkospalkinto (2), keltainen = kolmospalkinto (3) vihreä= nelospalkinto (4). Jos tuomari ei voi arvostella eläintä, käytetään termiä EVA (= ei voida arvostella) ja hylätty = 0 (nolla).

Tuomari valitsee omasta luokastaan neljä (4) mielestään parasta siiliä. Nämä neljä hän voi asettaa paremmuusjärjestykseen ja niille jaetaan järjestyksen mukaiset ruusukkeet. Tuomari voi halutessaan jakaa myös muille siileille kunniamainintoja (KUMA). Kunniamainintoja voi saada hyvästä luonteesta, erikoisen kauniista väristä, jne. Omien ikäluokkiensa 3 parasta pääsee siilien best in showhun (BIS) jossa tuomarit yhdessä valitsevat koko näyttelyn neljä (4) parasta siiliä. Näiden sijoittumisjärjestys voi olla eri kuin ikäluokassa.

Siilit arvioidaan seuraavin perustein:

Luonne: Vilkkaus ei alenna sijoitusta, ellei eläin ole rauhaton tai todella villi. Tuomarin on kuitenkin huomioitava eläimen ikä. Hyväluonteinen siili ei puhise ja palloile kovinkaan kauaa eikä pure. Puremisesta ei kuitenkaan hylätä. Siili ei saa myöskään olla apaattinen ja haluton.

Koko: Siilin tulisi olla puikulan muotoinen ja solakka. Ylipainosta ja liiasta laihuudesta huomautetaan arvostelulomakkeessa.

Pää: Kirkkaat ja terveet silmät sekä ehjät korvat ovat plussaa. Vuotavat silmät ja korvat ovat huomautuksen aihe. Myös hampaat voidaan halutessa tarkastaa.

Piikit ja karvat: Tiheä ehjä piikistö ja tuuhea karva ovat plussaa. Tuomari voi huomioida piikinvaihdot arvostelussaan ja mainita siitä erikseen. Siilin tulee olla puhdas ja kynnet eivät saa olla liian pitkät. Hilseilystä ja kuivasta ihosta tai loisista pitää huomauttaa.

Väri: Väri ei vaikuta arvosteluun. Väristä voi mainita arvostelussa.
Siilien arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota eläimen luonteeseen ja siihen, miten se on hoidettu. Nämä asiat huomioidaan korkeammalle kuin ulkomuodolliset seikat.

Luonteeltaan siilin tulee olla rauhallinen, muttei kuitenkaan apaattinen. Käsittelyyn tottunut siili aukeaa pallosta ja tutkii ympäristöään ja uusia hajuja. Yleisvaikutelmaltaan siilin tulee olla eloisan ja kiinnostuneen oloinen. Siilin on oltava terve ja puhdas. Eläimen käsiteltävyyteen vaikuttaa sekä eläimen luonne että sen saama hoito.

Näyttelyyn voi osallistua eläin, joka on näyttelypäivänä täyttänyt kolme (3) kuukautta. Yläikärajaa ei ole.

8 § ELÄIMEN TOIMITTAMINEN ARVOSTELTAVAKSI

Eläimen vie tuomarille arvosteltavaksi assistentti, eikä tuomari saa tietää etukäteen, kuka siili on arvioitavana. Siilin tulee olla näyttelyalueella kuljetusboksissa, muoviterrassa tms., jossa on selvästi esillä eläimen näyttelynumero. Jos siili ei ole paikalla, kun luokkaa, johon se on ilmoitettu, arvostellaan, eläin jää arvostelematta eikä ilmoittautumismaksua makseta takaisin.

9 § TUOMARIIN VAIKUTTAMINEN

Jos näytteilleasettaja (tai sihteeri) yrittää vaikuttaa käyttäytymisellään arvostelun tulokseen, tuomari voi antaa eläimelle EVA:n (ei voida arvostella) eli eläin jää arvostelematta. Tästä syystä näyttelymaksua ei palauteta. Näytteilleasettajalle, joka häiritsee tai moittii tuomaria näyttelyn aikana, rikkoo näitä sääntöjä tai hyvää tapaa, SSY:n hallitus voi antaa näyttely- tai toimintakiellon. Rikkomuksesta on tehtävä kirjallinen valitus seitsemän (7) päivän kuluessa näyttelytoimikunnalle. Kuka tahansa voi tehdä valituksen.

10 § NÄYTTELYARVOSTELUSTA VALITTAMINEN

Tuomari ei voi muuttaa eläimestä antamaansa arvostelua enää sen jälkeen, kun näyttely, johon eläin on osallistunut, on arvosteltu loppuun. Tuomarin arvostelusta ja hänen antamastaan palkintosijasta ei voi valittaa ellei tuomari ole toiminut SSY: n näyttelysääntöjen vastaisesti. Valitus rikkomuksesta on tehtävä seitsemän (7) päivän kuluessa näyttelytoimikunnalle kirjallisesti ja valitukseen on liitettävä mukaan 10 euron summa, jonka yhdistys palauttaa, mikäli valitus katsotaan aiheelliseksi.

11 § ILMOITTAUTUMISMAKSUN PALAUTUS

Näytteilleasettajan maksama ilmoittautumismaksu maksetaan takaisin:
- jos näyttely perutaan
- jos näytteilleasettaja tai hänen perheenjäsenensä tai näytteilleasettajan kanssa yhteisessä omistuksessa olevan eläimen toinen omistaja kutsutaan tuomariksi
- jos näytteilleasettaja vaatii sitä tuomarinvaihdoksen sattuessa
- jos eläin on sairastunut (vaaditaan lääkärintodistus), kuollut tai sillä on ulkoloisia.

12 § LAHJOITUSPALKINNOT

Yksityiset henkilöt, yhteisöt sekä kasvattajat voivat lahjoittaa palkintoja jaettavaksi näyttelyissä. Lahjoituspalkinnot eivät saa olla sopimattomia eivätkä hyvän tavan vastaisia.

13§ MUUTOSOIKEUS
Suomen Siiliyhdistys ry varaa itselleen oikeuden muuttaa näitä näyttelysääntöjä, lisätä jaettavia titteleitä tai muuntaa jo olemassa olevien jakoperusteita tulevaisuudessa.
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

Paluu Siilikeskustelu