4. Siili ja allergia

Siilejä on alunperin markkinoitu virheellisesti ns. “allergiavapaina” lemmikkeinä. Tämä ei pidä paikkaansa ja tästä siili kärsii edelleen tänä päivänä, sillä yleisin siilistä luopumisen syy on nimenomaan allergia.

Allergiat ovat hyvin yksilöllisiä ihmisillä. Jotkut ihmiset ovat allergisia eri eläimille, ei kaikille. Osa sietää tiettyjä yksilöitä samasta eläinlajista. Siilillä on vatsapuolella tuuhea turkki, se ei suinkaan ole pelkkää piikkiä. Siilillä oma hilseensä joka voi allergisoida siinä missä muutkin eläimet voivat aiheuttaa allergiaa. On kuitenkin totta että tiedetään useita harrastajia joille siili sopii vaikka jokin muu lemmikkieläin aiheuttaa allergiaa.

Siileillä ei kuitenkaan käytetä heiniä tai puruja alustana joten mikäli allergiaoireet aiheutuvat pelkästään kuivikkeista, siili sopii tällöin hyvin lemmikiksi.

Yleisin allergianoire on ihoon tuleva ihottuma sillä siilin piikin terävä kärki raaputtaa ihon päälimmäistä kerrosta ja voi aiheuttaa herkälle ihoreaktioita. Tällöin auttaa fleecen kanssa käsittely tai siilin peseminen. Siilin piikit kun voivat usein olla likaiset, sen sotkuisen elämäntavan vuoksi. Hengitysoireet ovat pahin allergiaoire ja aiheuttavat usein sen että siilistä täytyy luopua.

Mikäli sinulla on eläimiin kohdistuvaa allergiaa, kannattaa harkita siilin hankkimista tarkoin. Tällöin kannattaa käydä tutustumassa siileihin harrastajan tai kasvattajan luona, jossa ei ole muita lemmikkieläimiä. Näin voidaan testata tuleeko siilistä välittömiä oireita kun sitä pitää sylissä ja koskettaa piikistöä. Silti kuitenkin kannattaa muistaa että reaktiot eivät välttämättä tule heti vaan vasta kun siili on saapunut kotiin ja sille on altistunut pidempään.

 

This entry was posted in Tietoa siileistä. Bookmark the permalink.