Kova Piikkipallo

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Kova Piikkipallo

ViestiKirjoittaja Nisupulla » 27 Joulu 2010, 22:51

Hei!

Olen melko uusi siiliharrastaja, vaikka perheessämme on jo 1,5 vuotta ollut siilineiti. Haluaisinkin kysyä teiltä asiantuntijoilta, että onko normaalia, jos siili ei näin talvisin muutamaan päivään syö ja on vain kova pallo? Olen lukenut, että tämä voisi olla alkavaa horrostamista, joten olenkin yleensä ottanut siilin syliini ja lämmittänyt sitä lämpötyynyllä. Yleensä tämän toimenpiteen jälkeen se on vironnut, ja käyttäytynyt hieman sekavasti (humalaisesti). Olemme lisänneet huoneen ja siilin asuintilan lämpötilaa, joka pyörii normaalisti siellä 23-25 asteen tienoilla. Olkaa niin kilttejä ja neuvokaa uutta siiliharrastajaa :)
Nisupulla
New member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 27 Joulu 2010, 22:50

ViestiKirjoittaja Katinka » 27 Joulu 2010, 23:15

Kuulostaa ihan horrostamisyritykseltä. Jotkut siilit ovat herkkiä parinkin asteen lämmönalenemiselle. Meillä lämmiteltiin aikoinaan siiliä joka talvi moneen kertaan. Kylmettyneen siilin tuntee hyvin viileästä/kylmästä mahasta, tassuista ja leuanalusesta. Kylmästä havahtuva siili on horjuva ja sekavan oloinen.

Onko tuo lämmön lisääminen auttanut asiaa? Ja onko se syönyt paremmin? Kylmät lattiatkin voivat edesauttaa horrostusta. Jotkut käyttävät lämpömattoja siilin nukkumapaikkojen alla.
Katinka
Member
 
Viestit: 1132
Liittynyt: 06 Loka 2004, 20:41
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Nisupulla » 30 Joulu 2010, 12:00

Sitä epäilinkin. Toisinaan auttaa toisinaan ei. On se nyt pikkuhiljaa taas alkanut vaikuttaa pirteämmältä, mutta ei syö yhtä paljon kuin ennen. Pelkäämpä myös, että kyseessä saattaa olla kyllästyminen, niin kuin aikaisempi omistaja varoitteli. Haluaisin kyllä monipuolistaa myös ruokavaliota, jos silläkin olisi osuutta tähän uneliaisuuteen.

Ajattelin kyllä, että eristäisin lattian hieman paremmin kuin vain sanomalehdillä. Lämpömattoa käytämme siilimme nukkumapaikan alla aina silloin tällöin. Se pitää lämpöä yllä melko hyvin. Kyseessä on tällainen matelijoille tarkoitettu lämpömatto.

Missä vaiheessa tulisi sitten olla oikein huolestunut, jos siili usein tekee tätä? Viime talvena muistaakseni jouduimme muutaman kerran lämmittelemään siiliämme, mutta kovistakin pakkasista se kyllä selvisi.

Kiitos vastauksista!
Nisupulla
New member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 27 Joulu 2010, 22:50

ViestiKirjoittaja tini » 31 Joulu 2010, 23:45

Horrostamisyritys ei välttämättä ole pelkästä lämpötilasta riippuvainen vaan myös tosiaan ruokavaliosta (etenkin näin pimeän aikaan) sekä valosta! Laittakaa siilille lisää valoa ja säännöllinen päivärytmi sillä valolla :)
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Nisupulla » 02 Tammi 2011, 21:39

Miten minun kannattaisi monipuolistaa siilimme ruokavaliota? Tällä hetkellä se syö enimmäkseen erilaisia pilttejä ja kissanraksuja. Olen myös kokeillut erilaisia jauhiksia ja jauhelihaa, mutta ne eivät ole juurikaan maistuneet.
Suurinta herkkua tuntuu olevan päärynäpiltti ja junior-kissanraksut...

Valoa siilillämme kyllä riittää, sillä se majailee seitsemän linnun kanssa samassa huoneessa ja niille syttyy valo aina näin hämärän aikaan.. :)
Nisupulla
New member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 27 Joulu 2010, 22:50

ViestiKirjoittaja Katinka » 03 Tammi 2011, 11:36

Piltit eivät ole siilin ruokaa ollenkaan, eli ne pois heti. Samaten raksut pois, tai ainakin minimiin. Korkeintaan muutama raksu päivässä. Meillä ei ole annettu raksuja enää aikoihin.

Ruokavalio on nyt saatava rukattua hyönteisiin. Eläinkaupoissa on hyvät valikoimat erilaisia öttiäisiä. Monet siilit tykkäävät tölkkihyönteisistä. Kuivattuja ötöjä on myös monenlaisia. Kypsennetty kanan- ja kalkkunan jauheliha on myös hyvä lisä, yritä laittaa edelleen kuppiin. Mutta sitäkään ei paljoa.

Lue osiota "Ravinto ja ruokinta", siellä on hyödyllistä tietoa.
Katinka
Member
 
Viestit: 1132
Liittynyt: 06 Loka 2004, 20:41
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja JenniEr » 03 Tammi 2011, 12:11

Todella, siilin ruokavalion pitäisi koostua lähinnä hyönteisistä.. Niitä kun vaan pitää itsepintaisesti tarjolla, sekoittaa vaikka ennestään tuttuun ruokaan, niin eiköhän ne ala nekin maistumaan :)
JenniEr
Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 20 Joulu 2010, 18:55
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Nisupulla » 03 Tammi 2011, 18:53

Ok. Olen sitten saanut aivan väärää tietoa edelliseltä omistajalta. Hän kun syötti pilttejä ja raksuja.

Siilimme on hieman nirso ruuan suhteen ja olen kokeillut melkein kaikkia hyönteisiä, mitä eläinkaupoista löytyy, muttei ole kelvannut. Yksiä isoja, harmaita matoja se söi muutaman, mutta niitäkään en ole enää kaupasta löytänyt.

Pitänee ehkä olla sinnikkäämpi, mutten voi antaa toisen olla montaa päivää ilman ruokaa, kun ei kelpaa :(

Aloitan heti ruokaremontin näin uuden vuoden kunniaksi :)!

Kiitos vinkeistä!!
Nisupulla
New member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 27 Joulu 2010, 22:50


Paluu Terveys & sairaudetcron