Siili ihan kylmissään, horrostamisesta.

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

ViestiKirjoittaja Janne » 11 Joulu 2009, 13:12

Huomasin aamulla, ettei tuhina ollut syönyt eikä ollut pyörässä, joten aavistelin mikä on tilanne. Ennenkin on kerran meillä yritetty horrostaa. Tuhnu reagoi vain vähän siihen, kun otin fleecen pois sen päältä ja koitin katsoa. Ensin ei liikuttu mihinkään, mutta pikkuhiljaa se alkoi etsiä uutta nukkuma paikkaa. Kävellessään hieman huojui (niinkuin ekalla kerralla kun se koitti horrostaa) ja jäi välillä paikalleen hieman nuoleskelemaan huuliaan. Otin lähiympäristön nukkuma paikat pois, että se saisi jaloitella ja hetken etsiskelynsä jälkeen se alkoi viretä. Lähti pidemmälle koppiinsa pesää etsimään ja jaloitteli siinä. Vappuminen alkoi vähentyä ja tuttu haistelu ja siritys kuuluikin jo. Lopulta se löysi pesänsä ja meni sisään kahden fleecen alle paljon virkeämpänä. Toivottavasti kyse oli vain horrostamis yrityksestä? :( Vielä toissa iltana ja yönä Tuhina oli pirteä ja juoksi ja ropusi aamuyöhön asti kopissaan.
Janne
Member
 
Viestit: 21
Liittynyt: 14 Maalis 2009, 19:05

ViestiKirjoittaja Kutri » 11 Joulu 2009, 20:06

Kannattaa iltaisella tarkastaa ettei yritys ole uusinut ja lämmittää siili välittömästi kauratyynyllä tai laittaa vesipulloon kuumaa vettä. Nyt on ollut viimeaikoina hirmu piemää joten valoja kantsii pitää päällä päivällä tai ilasella jos päivän valo ei riitä. Asumuksen lämpötilaa kannattaa myös tarkistaa ja nostaa jos horrostusta tapahtuu uudestaan.
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Katinka » 11 Joulu 2009, 21:42

Näin säiden kylmettyä kannattaa tarkistella siilejä. Osa siileistä reagoi jo parinkin asteen lämpötilan laskuun. Meillä lämmiteltiin siiliä jatkuvasti, kun iltaisin huomattiin ettei se tullut syömään normaaliin aikaansa. Joskus lämmittelyssä meni useampi tuntikin. Lämmittelyn jälkeen siili oli taas normaali, oma itsensä. Lämminvesipullo on hyvä keino.
Katinka
Member
 
Viestit: 1132
Liittynyt: 06 Loka 2004, 20:41
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja rosmarine » 12 Joulu 2009, 00:23

Meilläkin Molly näyttää reagoivan aika rankasti ihan parin asteen lämpötilavaihteluun, aina kun ulkoilma laskee hitusen pakkasen puolelle, ollaan huomattu että tyttö saattaa jättää kokonaan syömättä, juoksematta ja oikeastaan tuntuu ettei se olisi tehnyt yhtään mitään. Aamuisin olen löytänyt sen kuitenkin suht lämpimästä paikasta nukkumasta, mutta aivan kylmänä ja horteisena. Molly ei kuitenkaan ole koskaan ollut passiivinen, vaan kylmissäänkin yrittää likkua, kun otan sen syliin. Se yrittää myös juosta lujaa, jolloin kaatuilee ja horjuu, kun jalat ovat jäässä. Ollaan sitten verrytelty aamuisin ja lämmitelty, kun lattiat kuitenkin aika viileät ovat :/
rosmarine
Member
 
Viestit: 112
Liittynyt: 20 Syys 2008, 15:42

ViestiKirjoittaja Janne » 12 Joulu 2009, 18:31

Juu Tuhina nousi kyllä illalla ja oli pirteänä :) Ruoat meni kaikki ja raksujakin aikas runsaasti. Pitää tänään vielä tarkistella että neiti kömpii taas ylös :)
Janne
Member
 
Viestit: 21
Liittynyt: 14 Maalis 2009, 19:05

ViestiKirjoittaja Oona » 29 Kesä 2010, 12:32

Voiko ilmastointilaite saada siilin yrittämään horrostamista? Olimme mökillä juhannuksena ja sisällä oli yli 20 astetta lämmintä. Pikkutassun asumus sijaitsee siellä lähellä ilmastointilaitetta, mikä tosin puhaltaa lämmintä ilmaa. Kun menin herättämään Pikkutassua automatkaa varten, se huojui, tärisi ja hoiperteli eikä päässyt yhtään eteenpäin. Otin siilin heti syliin, toinen oli ihan jääkylmä joka puolelta!! Siis ihan jääkylmä! Lämmitin Pikkutassua sylissäni, mutta ei kyllä lämmennyt kovin nopeasti. Pelästyttiin kaikki ihan kamalasti, kun ei pieni syöppö pystynyt tärinältään edes matoja syömään. Onneksi saatiin pikkuinen lämpimäksi.. Toisaalta huoneessani, jossa siili asuu, on yleensä todella lämmintä, varmasti yli 24 astetta. Johtuukohan kylmettyminen lämpötilaerosta vai ilmastoinnista? Joka tapauksessa ennen seuraavaa mökkireissua käyn ostamassa lämpömaton, ettei toisen tarvitse enää koskaan palella..
Oona
Member
 
Viestit: 28
Liittynyt: 04 Marras 2009, 15:39

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 29 Kesä 2010, 16:26

Voi hyvinkin olla, että lämpötilan lasku totutusta 24 asteesta 20 asteeseen on saanut siilin yrittämään horrostamista.
Melko kuumaa vettä limsapulloon siilin viereen ja fleesenä ympärille saa siilin parissakymmenessä minuutissa virkistymään.
uusissa olosuhteissa kannatta kyllä tarkistaa päivittäin, että siili on syönyt ja liikkunut.
Lämpömatto on hyvä ratkaisu, mutta sen sijoittelua kannattaa myös miettiä, ettei siili polta siinä itseään tai pissi sen päälle.
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Oona » 30 Kesä 2010, 08:02

Ajattelin laittaa lämpömaton vahakankaan alle ja siihen päälle vielä sanomalehteä ja fleecemytty, niin on sitten pienellä lämmin paikka mihin käpertyä nukkumaan. Onkohan tuollainen horrostusyritys haitallista vaikkapa siilin sydämelle? Pikkutassu ehti olla omissa oloissaan vain n. 15h, eli yön ja seuraavan iltapäivän kunnes onneksi menin herättämään matkaa varten ja huomasin mitä oli tapahtunut, eli mitään terveyshaittoja ei varmaan aiheutunut, ainakin siili on ollut lämmittämisestä saakka oma itsensä; virkeä pieni herkkusuu :)
Oona
Member
 
Viestit: 28
Liittynyt: 04 Marras 2009, 15:39

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 30 Kesä 2010, 08:37

En laittaisi lämpömattoa palavan sanomalehden tai vahakankaan alle. Mieluummin vaikka joku palamaton laatta lämpömaton päälle.
Kokeilin kerran miten lämpömatto lämpenee kun istuu sen päällä ja takamus oli palaa.
Mulla lämpömatto roikkuu siilin nukkumapaikan vieressä.
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Oona » 30 Kesä 2010, 11:28

Niin ja voihan niihin mattoihin aina tulla vaikka jokin vika.. Meillä on ollut kotona sellainen mikä ei lämpene kauhean kuumaksi, sellainen voisi olla hyvä myös mökille. Ja tosiaan kyllähän se hohkaa lämpöä nukkumapaikan vieressäkin, pitää katsoa sitten paikan päällä miten sen sijoittaa :) Tuo oli muuten hyvä idea että laittaisi matto laatan alle :)
Oona
Member
 
Viestit: 28
Liittynyt: 04 Marras 2009, 15:39

ViestiKirjoittaja Sam » 30 Kesä 2010, 21:13

Meillä on käytössä myöskin koirille olohuoneessa sellainen yli 400e vehje. En suosittele pitämään eläintä siinä lähellä ja varsinkaan siiliä joka on herkkä. Meillä Nasu on herkempi kuin muut siilit.
Sam
Member
 
Viestit: 258
Liittynyt: 24 Maalis 2009, 16:18

ViestiKirjoittaja Saitsiin » 24 Syys 2010, 21:29

Heippa! Mites on muilla kokemuksia noista lämpömatoista, että mikä olisi hyvä? Ihan merkit ja mallit? :)

Meijän siiluri tarttis ehdottomasti, kun on niin kylmissään välillä vaikka kämpässä on 22 astetta lämmintä. Taitaa masentaa tämä syksy häntäkin. :) :/
Saitsiin
Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 22 Tammi 2010, 18:25
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Valkoinenhai » 27 Helmi 2011, 05:08

Kulunut talvi on ollut hirveän kylmä. Sain tähän todisteen huomatessani oman siilini oudon käyttäytymisen.

Viikko sitten säikähdin todenteolla, kun Nemoa nostaessani pesästä se oli suoraan sanottuna "täysin pihalla": tuhisi vain tiukassa kerässä ja silloinkin todella voimattomasti, kuin pihisten. Kun sitten asetin sen lattialle kävelemään, poika ei pystynyt ottamaan askeltakaan, kun rassukka tärisi niin kovasti. Syödessä oli jo edellä kuvattua hitautta ja laiskuutta kuin slow-motion filmissä.

Järkytyin ja mietin, että onko Nempula syönyt jotain sopimatonta. Kipaisin kuitenkin juuri täällä foorumeilla ja kyllähän se siitä kylmyydestä johtui: raukka oli yrittänyt horrostaa!

Patistin sitten äidin kauppaan ostamaan Nemon pesään lämpömattoa, joka oli kyllä todella kylmä verrattuna edelliseen. Huoneenlämpö oli pudonnut asteen tai pari (eli n. 21), mutta lattia oli omillekin varpailleni kylmä. No, lisää hönkää vain pattereista ja siili lämpömaton päälle. Oli jo parissa vartissa ihan toinen piikkipallero: eloisa ja virkeä, kuten pitääkin!
Valkoinenhai
New member
 
Viestit: 5
Liittynyt: 27 Helmi 2011, 04:39

ViestiKirjoittaja tini » 27 Helmi 2011, 11:05

Muistakaa, että horrostusyritys voi johtua myös pimeydestä. Ei ehkä enää niinkään, kun päivät alkaa jo pitenee, mutta on nyt vieläkin tosi pitkät pimeet tunnit vuorokaudessa. Kannattaa siis pitää siilillä valot päällä (ja lämpö lattian rajassakin sopivana eli mittari ei välttämättä kerro totuutta siilin pesän lämmöstä, ellei ole sijoitettu siihen pesän viereen).
Myös ruokavaliolla voi olla osuutta asiaan. Nämä siilithän luonnossa vaipuu päiväksi-pariksi kevyeen horroksen kaltaiseen tilaan, jos ravintoa tai vettä ei ole kuivuuden takia saatavilla.
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Saukki » 22 Maalis 2011, 13:11

täällä myös pelästyttiin melkoisesti tänä aamuna kun huomasin ettei hannes ollut koskenut ruokaansa koko yönä. Siellä se nukkui pussissa ihan kankeana mutta vähän aikaa silitellessäni alkoi jo vähän reagoimaan. Kiireessä sitten otin mukaan lämpövesipullon ja hanneksen kantokoppaan peittoihin käärittynä ja lähdin töihin hannes mukanani..täällä se sitten piristy aika nopsasti ku silittelin vaikka oli aluks kyllä ihan sekasin. Nyt jo söi hyvällä ruokahalulla ja on ihan niin virkee ku siili yleensä tähän aikaan voi olla. Jännä juttu ku ei oo ennen käyny näin eikä meillä mitenkää kylmäkään oo nyt ollut..
Saukki
Member
 
Viestit: 25
Liittynyt: 03 Maalis 2009, 23:25
Paikkakunta: tampere

EdellinenSeuraava

Paluu Terveys & sairaudet