auttakaa! olenko syöttänyt siiliäni väärin?

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

auttakaa! olenko syöttänyt siiliäni väärin?

ViestiKirjoittaja mjarru » 18 Marras 2009, 16:21

Toivon pikaisia vastauksia eli siilini on tullut toisesta kodista ja ollut jo jonku aikaa, mutta vanha omistaja ei antanut matoja. mutta meillä on matoja tarjolla. vanhassa kodissa on ilta ruoka tämmöinen ollut 1tl porkkana sosetta ja pirkka märkä ruokaa. len syöttänyt ohjeden mukaan ja antanut pirkka tonnikalaa ja turskaa hyytelössä. on nyt ollut isoja kakkoja mistä se johtuu ruuasta vai???
mjarru
Member
 
Viestit: 95
Liittynyt: 25 Syys 2009, 21:27
Paikkakunta: rovaniemi

ViestiKirjoittaja Kaisa » 18 Marras 2009, 16:38

Suoraan sanottuna ruokinta on oikeastaan täysin pielessä. Lähtökohta on se, että siili on <strong>hyönteissyöjä</strong> eikä suinkaan kissa saatika kasvissyöjä.

Siilin ruokavalion tulisi koostua pääasiassa hyönteisistä ja niiden lisukkeena voi tarjota esim. kissanraksuja. Siilin oikeaoppisesta ruokinnasta löytyy monia viestiketjuja, haulla pitäisi löytyä helpostikin.

Tuosta vasemman reunan Tietoa siileistä kohdasta löytyy mm. tämmöinen <a href="http://www.suomensiiliyhdistys.fi/wiki/index.php?id=7" target="_blank">http://www.suomensiiliyhdistys.fi/wiki/index.php?id=7</a>
Kaisa
Member
 
Viestit: 3367
Liittynyt: 27 Elo 2003, 15:11
Paikkakunta: Laukaa

ViestiKirjoittaja mjarru » 18 Marras 2009, 17:09

kiitos! siis meillä nykyinen ruokavalo aina tarjolla kissan raksuja ja illalla kissan ruokaa ja matoja1
mjarru
Member
 
Viestit: 95
Liittynyt: 25 Syys 2009, 21:27
Paikkakunta: rovaniemi

ViestiKirjoittaja tini » 18 Marras 2009, 18:01

No madot yksinään ei oo kovin kehuttava ruoka rasvapitosuutensa vuoksi. Kissanruoat (raksuja lukuunottamatta) voi jättää kokonaan pois. Pääasiassa ne on ihan kauheeta moskaa.
Lisää erilaisia hyönteisiä (sirkkoja, etanoita, torakoita, jne), niitä saa esim. tilaamalla täältä: <a href="http://www.petshop.fi" target="_blank" rel="nofollow">www.petshop.fi</a>
tai ostamalla eläinkaupasta. Tietenkin voi tilata eläviä myös yksityisiltä ihmisiltä, joilla farmit tuottavat yli oman tarpeen. Esim. <a href="http://www.herppi.net" target="_blank" rel="nofollow">www.herppi.net</a> (Keskustelu-> myydään).
Lisukkeena tosiaan kissanraksuja ja teelusikallinen jauhelihaa. Kanaa, kalkkunaa, nautaa, jne.
Mitä monipuolisempi (ja vähärasvattomampi) ja hyönteispitoisempi siilin ruoka on, sitä parempaa se on :)
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Marianne » 18 Marras 2009, 23:03

Siili ei tarvitse kovin suurta määrää ruokaa / vrk. Voit piilotella sille hyönteisiä (kuolleita lähinnä, elävät karkaa..) ympäri sen asumusta ja huoneita... se saa etsiä ruokaa. Jauhomatoja, sirkkoja, toukkia.. kaikkea mitä vaan keksit.

Jätä porkkanasose pois, jätä myös se kissanruoka ja raksutkin. Niitä ei saa pitää koko aikaa saatavilla, jos siili on taipuvainen lihomiseen. Raksuiksi laadukas merkki ja enintään 5 kpl / päivä.

Osta kaupasta tavallista (vähärasvaista) tai kanan jauhelihaa (kalkkuna käy myös), paista ilman rasvaa ja mausteita, pakasta pikku minigrip-pusseissa sopivia annoksia ja pistä vaikka sinne pussiin aina sekaan: ruokalusikka jauhelihaa, matoja, sirkkoja yms hyönteisiä ja 2 raksua. SItten voit ottaa pakkasesta tuon pussin, sulattaa ja antaa siilille.. Iso määrä jauhelihaa pilaantuu kuitenkin jääkaapissa muutamassa päivässä, eli se on parasta pakastaa osissa. Isosta klöntistä on vaikea saada siilille sopivia paloja, jos se on jäässä.

Sitten tietty, jos Muru ei syö heti kaikkea mitä yrität niin sinnikkäästi vain tarjoat, vois sekottaa ötököitä aluksi vaikka siihen sen tuttuun ruokaan, mitä se on saanutkin, ja lisäät jatkuvasti ötököitä ja jauhelihaa. Lopulta jätät ne alkuperääiset ruoat pois.

Isot kakat johtuu siitä, ettei siilin elimistö käytä ruokaa hyväkseen tarpeeksi ja ulostetta tulee paljon. Rehut eivät imeydy. SIili ei syö luonnossa kasviksia ollenkaan.
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja mjarru » 19 Marras 2009, 17:11

IHANIA IHMISIÄ KUN AINA VASTAATTE! Jos alan niitä matoja *kasvattamaan** ja ostan 100kl niin riittääkö se perustamiseen ja kumpi mato on parempi jätti jauhikset vaiko jauhikset?
mjarru
Member
 
Viestit: 95
Liittynyt: 25 Syys 2009, 21:27
Paikkakunta: rovaniemi

ViestiKirjoittaja lafleur » 19 Marras 2009, 23:31

En tarkoita tätä kysymystäni nyt loukkaamaan sinua enkä halua olla ilkeä, mutta: En ymmärrä miten olet voinut syöttää siiliäsi noin, vaikka olet seurannut tätä palstaa jo n. kuukauden ja saanut todella monia hyviä vastauksia kysymyksiisi siilin hoitoa koskien? Siili ei ole lelu, sen elimistö kärsii pahasti jos hoidat sitä väärin.

On hienoa että kysyt asioita, aina on parempi kysyä kuin olla kysymättä. :) Mutta muista tästä lähtien lukea vastaukset HUOLELLA jotta voit tarjota siilillesi mahdollisimman hyvää hoitoa.

Etkö voisi lukea esim. äitisi kanssa ja tulostaa tietoja, jotka lukevat tuon ´tietoa siileistä´ otsikon alla? Siinä on aika pitkälti kaikki tarvittava.
lafleur
Member
 
Viestit: 376
Liittynyt: 13 Elo 2007, 02:17
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja mjarru » 20 Marras 2009, 14:38

Olen lukenut. Mutta tiesin siitä ruuasta,muttakun murun vanha omistaja sanoi että pilttiä,kissanruokaa ja raksuja. mutta olen syöttänyt sille alusta lähtien myös matoja ja nyt olen vaihtanut ruokavalion näin: matoja,sirkkoja,toukkia, 2 raksua ja vähärasvainen kananpala. Antteeksi kaikille... tuli niin huono oma tunto etä alkoi ihan itkettää, kun olen niin väärää uokaa antanut.. jotenkin vain uskoin vähän vanhaan omistajan.. toivottavasti murulla on nyt kaikki hyvin.
mjarru
Member
 
Viestit: 95
Liittynyt: 25 Syys 2009, 21:27
Paikkakunta: rovaniemi

ViestiKirjoittaja Marianne » 20 Marras 2009, 15:01

Älä nyt, kyllä Murulla on kaikki hyvin. Nyt jatkat tuolla linjalla, niin ei mitään hätää :)
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja lafleur » 21 Marras 2009, 02:03

Voi harmi :( Eihän se sitten ole sinun vikasi, jos kerran olet saanut ristiriitaista tietoa! Olen pahoillani puolestasi. Hienoa kun välität siilistäsi noin paljon, ja nythän kaikki on hyvin kun ruokit sitä oikein. Äläkä syytä itseäsi, en tosiaan tajunnut että olet saanut edelliseltä omistajalta erilaiset ohjeet, vaikeahan siinä on tietää mikä on oikein ja mikä väärin kun toinen neuvoo toista ja toinen toista! Älä murehdi!
lafleur
Member
 
Viestit: 376
Liittynyt: 13 Elo 2007, 02:17
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja mjarru » 21 Marras 2009, 15:42

kiitos kaikille, muru voi nyt paljon paremmin se näkyykin:) se juoksee juoksupyörällä aamullakin ja ruoka maistuu varsinki jauhikset:) ja toinen lemppari on jauheliha ja hyla viili:) muru tulee illalla jo katsomaan mitä ruokaa laitan ihan viereeni, vaikka ennen se vaan nukkui ja puhisi. meistä on tullut hyviä kavereita, vaikka en oikein nuista torakoista ja madoista pidä.... Säikähdin eilen kun siivosin murun kotia, että siellä luikerteli 2 matoa!!! ne oli päässyt jotenkin ruoka astiasta pois ja siellä lehtien alla olivat:)
mjarru
Member
 
Viestit: 95
Liittynyt: 25 Syys 2009, 21:27
Paikkakunta: rovaniemi

ViestiKirjoittaja Cloudie » 21 Marras 2009, 16:09

Voisin veikata, että täällä moni ei ole ollut ennen siilin hankintaa kovinkaan suuri ötökkä-fani :D Kummasti niihin tottuu kuitenkin. Ja kuivatut ovat tästä syystä loistava vaihtoehto, sillä oma inhotus mölliäisiä kohtaan ei sitten estä siilin monipuolista ruokavaliota :)

Itsekään en kertakaikkiaan suostu koskemaan eläviin jättiksiin; menen niistä aivan paniikkiin. Onneksi poikakaveri tykkää tästä ötököiden kasvatuksesta niin paljon, että riittää, että itse käsittelen vain jauhomatoja :D
Cloudie
Member
 
Viestit: 18
Liittynyt: 14 Huhti 2009, 19:38

ViestiKirjoittaja foxy » 05 Tammi 2010, 20:46

hei....

minä sain siilini entiseltä omistajalta tälläiset ohjeet...
n.1rkl porkkanasose jossa vähän rypsiöljyä
1-1.5rkl jauhelihaa
n. 10 jauhomatoa (tavallisia)
kissan raksuja

olen kuitenkin ruokkinut siiliäni näin siitä asti kun sain... n. 3kk sitten
sama määrä porkkanaa ja jauhelihaa
matoja hiukan enemmän tai 5-> jätti matoa tai joitakin sirkkoja....

onko hänelle annettu liikaa porkkanasosetta ja jauhelihaa
se ei ole taipuvainen lihomiseen, syö yleensä kaiken luukuun ottamatta pientä määrää porkkanaa ja jauhelihaa
foxy
New member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 05 Tammi 2010, 20:24
Paikkakunta: vaasa

ViestiKirjoittaja Tapis » 05 Tammi 2010, 23:33

Kyllä tuo ehkä hiukan liian yksipuoliselta kuulostaa. 60% ruoka-annoksesta olisi hyvä olla hyönteisiä.
Eli ainakin puolet ruokakupista pitäisi täyttyä etanoista, sirkoista, madoista ja muista öttiäisistä. Lisukkeeksi annan jauhelihaa, kalkkunaa tai kanaa (vaihdellen) ja vain joskus porkkanasosetta. Tänään sai laktoositonta raejuustoa herkuksi ripauksen. Raksuja annan 2-3 kpl (vehnättömiä).
Kokeile hakutoimintoa vaikka ruokailusta niin saat paljon aikaisempia keskusteluita aiheesta.
Avatar
Tapis
Member
 
Viestit: 557
Liittynyt: 27 Marras 2005, 22:36
Paikkakunta: Nurmijärvi

ViestiKirjoittaja Sam » 06 Tammi 2010, 00:34

Suosittelen aina antamaan hyönteisiä 70% . Siilin ruoka tulisi olla monipuolinen ja hyönteispainoitteinen. Kalkki ja vitamiinit tulee lisätä hyönteisten päälle. Täältä löytyy siilille sopivia ruokia halvalla.
<a href="http://www.petshop.fi/foods/for_hedgehogs/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.petshop.fi/foods/for_hedgehogs/</a>
Sam
Member
 
Viestit: 258
Liittynyt: 24 Maalis 2009, 16:18

Seuraava

Paluu Terveys & sairaudetcron