Eläintenhoitajan mielipide

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Eläintenhoitajan mielipide

ViestiKirjoittaja hoitaja » 20 Tammi 2012, 00:39

Hei! Olen hoitajana eläinlääkäriasemalla, jossa hoidetaan paljon siilejä. Siilien yleisyyteen nähden, niillä on valtavasti vaivoja ja sairauksia. Myös elinikä jää oudon lyhyeksi. Nämä seikat ovat saaneet minut epäilemään, että Suomen siilit kärsivät D-vitamiinin ja kalkin puutteesta.
Perustelen epäilykseni vertaamalla niitä kilpikonniin. Kilpikonnien kilpi tarvitsee paljon kalkkia ja D-vitamiinia. Myös kalsium-fosforisuhde täytyy olla oikea. Siilin piikit varmasti vaativat myös muodostuakseen paljon kalsiumia. Ja ilman D-vitamiinia (D3) ei ravinnon kalsium imeydy.
D-vitamiinin puutoksesta on ihmisten kohdalla puhuttu Suomessa paljon viimeaikoina ja aiheesta on paljon tietoa. Siilien sairaudet ovat aivan verrattavissa ihmisten D-vitamiininpuutteesta aiheutuneisiin sairauksiin; kasvaimet, hammasongelmat, tulehdukset, piikkien lähtö...
Tuen väitteeni myös afrikkalaisten siilien luonollisiin oloihin. Vaikka siilit ovat yöeläimiä, auringonvalon puute on Suomen sisäoloissa aivan varmasti merkittävämpi tekijä kuin afrikan yössä. Siellä myös maaperä on huomattavasti kalkkipitoisempi kuin täällä, joten kaikki ruokaeläimet ovat todella kalkkipitoisia. Toisin on täällä, purkkikasvatetut jauhikset ym. tuskin juuri kalkkia sisältävät, saati D-vitamiinia.
En ole sen enempää perehtynyt asiaan (paitsi ihmisten osalta), mutta toivoisin jonkun rohkean kasvattajan testaavan epäilyäni. Toivottavasti näen tulevaisuudessa harvemmin sairaita siilejä vastaanotollamme!
hoitaja
New member
 
Viestit: 1
Liittynyt: 07 Huhti 2011, 10:26

ViestiKirjoittaja Tapis » 20 Tammi 2012, 13:14

Hei!

Kuulostaa ihan loogiselta ja voi olla noinkin. Kuitenkin ainakin yhdistyksen kasvattajat suosittelevat ja käyttävät itsekin Nutrobal-vitamiinia siileillensä, joka sisältää myös D-vitamiinia. Voihan se olla että se ei kuitenkaan riitä.

(Nutrobal, Kalsium vitamiinijauhe. 1g tuotetta sisältää:
200 mg kalsiumia,160 IU D3-vitamiinia.
Lisäksi: A, C, E, K, B1, B2, B6, B12 folic,B3& B5-vitamiinia, biotin choline niacin. Mineraaleja: fosfori, natrium, rauta, koboltti, jodi, mangaani, sinkki, seleeni, kupari)
Avatar
Tapis
Member
 
Viestit: 557
Liittynyt: 27 Marras 2005, 22:36
Paikkakunta: Nurmijärvi

ViestiKirjoittaja kal » 20 Tammi 2012, 16:09

Meillä käytetään Nekton Repiä, se on Nutrobalia vastaava tuote, jossa korkea kalkin ja D-vitamiinin pitoisuus. Olen siileille syöttänyt myös Nutrobalia (en tietenkään samaa aikaa Nekton Repin kanssa), ja ero ei sinänsä ole valtava, mutta mielestäni mm. iho on pysynyt parempana ja kuivunut vähemmän Nekton Repin kanssa. Tämä on kyllä varmaan yksilöllistäkin. Mutta että Nutrobal ei sinänsä ole ainoa tuote.
kal
Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 23 Syys 2010, 18:47
Paikkakunta: Järvenpää

ViestiKirjoittaja Bella » 20 Tammi 2012, 22:22

Kuulostaahan tuo loogiselta kuten Tapis sanoi. Meillä käytetään myös tuota nutrobalia ja silloin kun naaraalla on ollut poikasia niin hän on saanut lisäksi luujauhoa joka päivä eli ylimääräistä kalciumia. Tyttöni on ollut nyt sairaana (jalkavaiva) pari kuukautta, neljällä eri lääkärillä ollaan käyty toinen lääkäri otti röntkenkuvat tytöstä ja vasta neljäs lääkäri totesi kuvista että tytölläni voi olla vitamiinin ja kalsiumin puute joten nyt olen lisännyt edelleen vitamiineja ja luujauhoa ruuassa, ei siitä haittaakaan ole ollut.
Bella
Member
 
Viestit: 133
Liittynyt: 02 Syys 2009, 11:03
Paikkakunta: Turku / Tukholma


Paluu Terveys & sairaudetcron