Salmonellasta lisää tietoa kaivataan...

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Salmonellasta lisää tietoa kaivataan...

ViestiKirjoittaja Miljoonakala » 04 Marras 2011, 19:52

Hei,

Tässä hieman tyhmiäkin kysymyksiä, toivottavasti joku osaa antaa asiantuntevaa tietoa.

Olen jo pitkään harkinnut siilin ostoa, mutta nyt kolahti vasta tuo, että ilmeisesti jokainen siili kantaa salmonellaa, joka voi tarttua myös ihmiseen. Löysin tästä aiheesta keskusteluja, mutten oikein löytänyt selkeää vastausta, että voiko tämän siililtä hoitaa siten, ettei sitä enää siilillä olisi, vai pitääkö salmonellapelossa elää jatkuvasti siilin kanssa?

Onko teillä kokemusta siilistä verrattuna esim. kissaan tai koiraan salmonellan levittäjänä? Lasta ei ilmeisesti saa samalla lattialla koskaan siilin kanssa pitää, mutta auttaako jos lattiaa esimerkiksi pesee mopilla ja vedellä (ja/tai miedolla pesuaineella, Meillä laminaattilattiat), vai tuleeko yksiöstäni täysin lapsiturvaton jos sinne siilin hankkii?

Itsellä ei tällä hetkellä omia lapsia ole, mutta joskus voi käydä pieniäkin lapsivieraita, enkä haluaisi niitä myrkyttää salmonellalla. Pitääkö siilihaave kuopata tämän takia?

Isälläni pariin otteeseen on jonkin sortin salmonella napannut Aasianmatkoilta mukaan, mutta ovat menneet antibiooteilla ohi. Salmonellahan voi olla ihmiselläkin salakavalasti oireeton/ hyvin lieväoireinen, niin pitääkö siilinomistajana useinkin ravata testeissä, jos haluaa esimerkiksi laittaa ystäville ruokaa tms. ettei tartuta tautia.

Itse en ole aiemmin jotenkaan tullut ajatelleeksi että noin vakavaa bakteeria tavataan lemmikeissä niin yleisesti, kun muistelen esimerkiksi ala-asteaikoja, jolloin kavereilla oli jos jonkinlaista matelijaa ja kilpparia...
Miljoonakala
New member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 04 Marras 2011, 19:29

ViestiKirjoittaja iida_ » 04 Marras 2011, 21:44

Mulla ei ole hajuakaan tuosta salmonellan "hävittämisestä", mutta aika hyvin siltä välttyy ihan vain käsihygieniasta huolehtimalla aina eläimen käsittelyn yhteydessä. Luulen myös, että toi moppaaminen on ihan riittävää, niin ainakin meillä.

Mulla on ollut kolme siiliä, eikä yhdenkään kanssa oo ollut mitään salmonellaongelmia, ei edes, vaikka se pitkäkorvasiili eleli mun huoneen lattialla täysin vapaana. Kunhan vaan moppailee ja siivoaa kaikki siilin kamat pois lattioilta, ettei lapset pääse niitä kauheesti koskettelemaan tai maistelemaan niin tuskinpa mitään ongelmia on.

Mutta tosiaan, jos jollakin on ihan asiantuntijatietoa, niin mäkin mielelläni oppisin uutta.
iida_
Member
 
Viestit: 175
Liittynyt: 28 Elo 2006, 12:20
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja Tarja T ja Siiri » 05 Marras 2011, 00:28

Meillä on siilejä ollut kymmenkunta vuotta ja tälläkin hetkellä niitä on parisenkymmentä. Salmonellaa ei ole näkynyt vaikka siilejä käsitellään päivittäin.
Tarja T ja Siiri
Member
 
Viestit: 677
Liittynyt: 12 Maalis 2004, 19:43
Paikkakunta: Suolahti

ViestiKirjoittaja Miljoonakala » 05 Marras 2011, 13:49

Mukava kuulla! Järkytys oli suuri kun tuollainen juttu pomppasi silmille. Ei oikein kasvattajien tai siiliyhdistyksenkään sivuilla siitä mitenkään ylettömästi varoitella, jos edes mainitaan taudin yleisyydestä/vakavuudesta.

Olisi kiva kerätä tähän ihan tilastoa teiltä siilin omistajilta, että onko mahdollisia siilistä aiheutuneita salmonella-tapauksia keillä ollut ja miten rajuja?

Minua kiinnostaisi myös tietää, että millaisissa perheissä siilejä teillä on. Onko lapsia (minkä ikäisiä)? Ja jos ei omia lapsia niin käykö usein esim lapsivieraita? Onko muita lemmikkejä ja ovatko koskaan siilien kanssa tekemisissä? Ainakin monien täältä löytyneiden kuvien mukaan jotkut siilit elävät melko vapaastikin asunnoissa, joten onko siivoustoimenpiteet miten kattavat jos siili on esim yön juossut vapaana? Käydäänkö koko huone pesuaineella läpi vai pyyhitäänkö vain kakat ja pisut pois?

Miten aiheellista mielestänne koko salmonella-pelko on? Tietenkin kunnon käsienpesu ja perushygienia tärkeää, mutta itselläni on joskus taipumusta bakteeriasioissa myös hysteeriaan... Toisaalta pitelen joskus sylissä ja halailen tuttujen maalla ulkona vapaasti juoksevia kissoja, että en nyt tiedä onko tässä ulkona juoksentelevaan kissaan verrattuna nyt niin suurta eroa salmonellavaaran suhteen.

Anteeksi pitkät postaukset ja KIITOS kaikille jotka viitsitte minua auttaa ja valaista asian tiimoilta! :)
Miljoonakala
New member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 04 Marras 2011, 19:29

ViestiKirjoittaja Sadu » 05 Marras 2011, 14:24

Salmonella kuuluu zoonooseihin, mutta se tarttuu varsin harvoin suoraan eläimestä ihmiseen ( Evira, <a href="http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavia_bakteereja/salmonella/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopa ketti/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavia_bakteereja/salmone lla/</a> )

Salmonella leviää yleensä ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä, mutta se voi tarttua myös ihmisestä toiseen, jos esim. käsihygienia on puutteellinen (KTL, <a href="http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/infektiotaudit/suolistoinfektiot/salmonella/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet /infektiotaudit/suolistoinfektiot/salmonella/</a> )

Tuossa luotettavia linkkejä salmonellaan liittyen. Itselläni on ollut nyt siili yli vuoden ja ei ole ollut salmonellaan liittyviä oireita. Kädet tulee pestä tai desinfioida aina kun on käsitellyt siilin tarvikkeita tai siiliä. "Likaisilla" käsillä ei kannata rämpiä naamaa tai muitakaan paikkoja ympärillä. Maalaisjärki on sallittua.
Jos lapsia tulee kylään niin ei anneta heidän kosketella siilin tavaroita ja siilin koskemisen jälkeen neuvotaan käsien pesulle.
Sadu
New member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 13 Elo 2011, 17:55
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Bella » 05 Marras 2011, 15:09

Itse en ole ainakaan koskaan kuullut että joku olisi saanut salmonellan siilistä, paljon todennäköisemmin saat salmonellan huonoista simpukoista tai muusta ruuasta ;)
Kun pitää huolta perushygieniasta ja pesee kädet kunnolla siilin käsittelyn tai ulosteen siivoamisen jälkeen niin on hyvä :)
Itselläni siilit asuvat siilikaapissa ja pääsevät joskus ulos juoksentelemaan mutta eivät kakkaa/pissaa lattialle. Asun nyt Tukholmassa mutta Turussa kun asuin vielä kotona oli meillä myös kolme kissaa ja monet lapset tulivat katsomaan siilejä (naapureita, sukulaisia, tuttuja) eikä koskaan ole mitään bakteeriongelmaa ollut.
Jos et halua pitää siiliä vapaana koko asunnossasi on kaappi todella hyvä vaihtoehto, kaapeista löytyy kuvia galleriasta :)

Ei tarvitse olla mikään himosiivoja, riittää kun pyyhit pissat ja kakat pois ja sitten voi mopata siivouspäivänä :) Jos käytät voimakkaita kemikaaleja on tämä haitallista siilillesi jos hän juoksee lattialla, voi ärsyttää ihoa tai jos siili nuolaisee jotain saippuajämää voi tulla joitain reaktioita. Itse pesen siilikaapit vain vedellä, en käytä saippuaa ollenkaan. Pyörän ja vessan pesen fairylla.

Eli ei ole syytä hysteriaan, ei tarvitse olla salmonella pelkoa :)
Bella
Member
 
Viestit: 133
Liittynyt: 02 Syys 2009, 11:03
Paikkakunta: Turku / Tukholma

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 05 Marras 2011, 20:55

Itselläni oli siilejä 8 vuotta ja kerran teetin salmonellatutkimuksen siilin kakasta. Ei kylläkään löytynyt mitään. Enemmän itse pelkään salaateista ja kananmunista saatavaa salmonellaa kun ruokaa tehdessä käsitellään monia aineita perätysten. Meillä on käynyt lapsivieraita ihan vauvaikäisistä lähtien eikä ole mitenkään erikoisiin toimenpiteisiin ryhdytty. Siileillä oli oma alue ja lattioiden pesu ennen vieraita sekä käsien pesut vieraiden tullessa ja lähtiessä sekä siilien käsittelyn jälkeen on riittänyt. Vieraita varten on myös paperisia käsipyyhkeitä ettei tarvitse yhteisiä pyyhkeitä käyttää.
THL:n sivuilta voi katsoa tietoja salmonelloista ja mitä salmonellatapauksia on liikkeellä.

<a href="http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/etusivu" target="_blank" rel="nofollow">http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/etusivu</a>
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Miljoonakala » 05 Marras 2011, 23:31

Nyt lisää tietoa salmonellasta keränneenä yritän rauhoitella itseäni, tautia silti tarkoituksella vähättelemättä:

Eli esim. nyt kesällähän oli jossain synnytyslaitoksessa tyyliin ollut salmonellaepidemia ja useita vastasyntyneitä oli sairastunut, pari jopa vakavasti, mutta ilmeisesti paranivat. Kovin monen en tiedä (vauvan tai vaarin) Suomessa salmonellaan kuolleen. Jos antibiooteille ei ole allerginen tms. niin ne kai yleensä tepsivät ihmisellä salmista vastaan suht. hyvin. Kuoleehan vauvoja ja vanhuksia flunssaan yms. "tavallisiin" sairauksiinkin.

Salmonella voi muhia ihmisellä pitkään oireettakin ennenkuin lähtee elimistöstä. Jollekin kaverille joku oli sanonut, että salmonella voisi ihmiselläkin jäädä jotenkin elimistöön piileksimään ja aiheuttaa esim. verenmyrkytystä tms. josks jos puhkeaa uudestaan. Tämä tieto on tosin perin huteralla pohjalla, joten ei kannata ottaa ihan pureskelematta tätä tietoa. Kaverini siis sai salmonellan jostain Thaimaanmatkalta nuorempana ilmeisesti ruoasta.

Raskaana olevalle salmonella voi aiheuttaa pahimmillaan keskenmenon vatsakouristusten takia, mutta pöpön vaikutusta suoraan sikiöön en osaa kommentoida. (En ole löytänyt tietoa voiko aiheuttaa samankaltaista sikiön "vaurioitumista" kuin esim se kissoilta mahdollisesti saatava toksoplasmoosi, joka sekin vaarallinen vain ilmeisesti silloin jos sairastaa toksoa ensimmäistä kertaa raskaana ollessaan)

Tietääkseni myös siis kissat voivat oireettomana salmonellaa kantaa ja ulosteensa mukana levittää (KORJATKAA JOS OLEN VÄÄRÄSSÄ), mutten silti pelkää kissoja lainkaan. Ja tarkoitan tässä nyt siis erityisesti niitä kissoja, jotka pääsevät vapaana luonnossa liikkumaan ja sitten tulevat yöksi kotiin nukkumaan kotisohvalle tai sängylle. :)

Eli kun nyt mietin että joskus harkitsin vakavasti kissan hankintaa (kaatui allergiaan), niin tuskin se siili nyt pahemmin tartuttaa. Kissan ruokavalioonkin kun kuuluu nimenomaan raaka liha. Ja loppukevennykseksi vielä pitää miettiä mitä kaikkea possuflunssaa, lintuinfluenssaa, näiden rokotteista aiheutuvaa narkolepsiaa, vakavia virustauteja, liikenneonnettomuuksia (mikä varmasti tappaa suomessa enemmän ihmisiä kuin salmonella, muttei ihmiset silti autoja karsasta), ruokamyrkytysoliiveja, etc. etc. kaikkea kamalaa on olemassa, niin ehkei tuo nyt ole ihan se kynnys kysymys siilin hankinnalle. Huolellinen vain pitää olla, kuten aina eläimiä käsiteltäessä, oli kyseessä sitten akvaariokala tai hevonen. :)
Miljoonakala
New member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 04 Marras 2011, 19:29

ViestiKirjoittaja tini » 06 Marras 2011, 01:06

No ensin nyt sanon tosta toksoplasmoosista.. Eli sehän tarttuu nimenomaan kissan ulosteista, joiden on täytynyt seistä useampi päivä. Kissaihmisetkin varmasti pesevät kätensä ulosteiden käsittelyn jälkeen. Ainakin toivottavasti :D Eivätkä anna ulosteiden seistä hiekkalaatikossa päivätolkulla. Ja tosiaan, sikiölle toksoplasmoosi on vaarallinen ainoastaan, jos äiti sen sairastaa raskaana ollessaan ensimmäistä kertaa.
Toksoplasmoosinkin saa todennäköisemmin raa'asta lihasta kuin kissan ulosteista, tutkimusten mukaan koiraihmisillä on useammin toksoplasmoosin vasta-aineet veressään kuin kissaihmisillä.
Salmonellaa on parisen tuhatta lajia, joista vain muutama on ihmiselle vaarallinen (ja nekin pienille lapsille tai vanhuksille). Mä olen pyörinyt siilipiireissä TODELLA aktiivisesti 7 vuotta enkä koskaan ole kuullut kenenkään tartuntaa saaneen.
Mun mielestä yleisesti lemmikkiä pidettäessä täytyy muistaa pari seikkaa;
1. Pese kätesi eläimen ulosteiden tai itse eläimen käsittelyn jälkeen. (siileillä kuten millä tahansa muullakin hiekkalaatikkoon tarpeensä tekevällä eläimellä voi olla ulostetta turkissaan/piikeissään).
2. Älä nuole, äläkä anna muidenkaan nuolla, siilisi tavaroita.
3. Älä syö lemmikkisi kakkaa.

:D Pahoittelen huonoa keskiyön huumoria, mutta noin kärjistettynä asia on noin.
Meillä on 2 lasta ja 2 koiraa. Koira ei yleensä salmonellaan sairastu, se kulkee koiran suoliston läpi tartuntaa aiheuttamatta (poikkeus vahvistaa säännön toki kaikessa). Meillä siilit asuvat kerrostaloissa, joissa on lasiovet ja lapset ovat siilien kanssa tekemisissä ainoastaan valvotusti ja kädet pestään aina sen jälkeen. No, okei, toinen on vasta kohta 3 kuukautta, mutta tuo 2,5-vuotias kyllä tykkää avustaa lemmikkien hoidossa.
Lasiovet meille tuli siilien taloihin, kun koirat olivat turhan kiinnostuneita siilien ruokahyönteisistä (eli tyhjensivät kupit..) ja myös söivät siilin kakkaa.
Laminaatille, kuten myös parketille saa ihan niille suunnattua tolua ja toluhan myös kevyesti desinfioi :) Eli ei mene laminaatti pilalle sillä (lähinnä ehkä siilin voimakkaalla pissalla, jos jollain).
Toivottavasti tästä oli apua :)

Lisäänpä vielä, että tosiaan, mikä tahansa eläin, ruoka-aine ja jopa maaperä voi olla salmonellan mahdollinen tartuttaja. Eli ei sitä siiliä kannata sillä sorsia :)
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Tiinuski » 06 Marras 2011, 09:53

Mitenhän niin monilla on käsitys siilin salmonellasta/sen tarttumisesta, jos tinilläkään ei ole 7 vuoden aikana tullut vastaan ainuttakaan kokemusta/kuulopuhetta asiasta... hyvähän se on asioista ottaa selvää! mutta monilla nämä on niitä ensimmäisiä kysymyksiä kuitenkin..
Tiinuski
Member
 
Viestit: 192
Liittynyt: 19 Maalis 2008, 15:38
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja tini » 06 Marras 2011, 23:29

Tosi moni eläinlääkäri ainakin toitottaa siilin salmonellasuudesta ja tottahan se on, siililläkin "kuuluu" salmonella suolistoon.
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Miljoonakala » 07 Marras 2011, 00:53

Johtuuko tämä salmonella sitten siilin ruokavaliosta? Jostain olen muistaakseni lukenut, että siileille annetaan antibiootteja jos ne salmonellaan sairastuvat (eli siis salmonella ns. puhkeaa), mutta tauti ei lähde pois, koska sitä olisi ruoassakin.(???) Eli aiheuttavatko salmonellaa sitten esim. kuivatut sirkat, madot yms. vai elävänä ruokittavat madot ja muut ötökät tai onko tästä ylipäänsä mitään tietoa tai tutkimusta?

Mietin myös että kuuluukohan salmonella ihmisenkin suolistoon, jos puhutaan jostai 'sottaisemmista' ja eksoottisemmista maista? :) Aina tuntuu, että kun tuttuja lähtee afrikkaan, aasiaan, väliamerikkaan etc, niin joku sieltä aina salmonellan nappaa. Yhdellä sukulaisellakin n. 3 kertaa ainakin ollut salmonella matkamuistona, kun joutui melko usein näissä eksoottisissa maissa kuljeskelemaan (vaikka ihan hyvää hygieniaa maalaisjärjellä noudattikin).
Miljoonakala
New member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 04 Marras 2011, 19:29

ViestiKirjoittaja tini » 07 Marras 2011, 06:12

"Eri lähteiden mukaan siilikannasta muutamasta prosentista jopa 50 prosenttiin kantaa salmonellaa. Siili itse saattaa olla oireeton taudinkantaja, mutta salmonella leviää sen ulosteiden mukana. Salmonella tarttuu myös ihmisiin, ellei hygieniasta pidetä hyvää huolta."

"Siilin yleisin sairaus on luultavasti Salmonella -bakteerin aiheuttama salmonelloosi, joka on suolisto ja yleisinfektio. Salmonelloosi leviää nopeasti ja myös verottaa siilikantaa. Paha salmonelloosi paranee vain antibioottihoidolla, mutta pysyvä hoito on hankalaa, koska tauti leviää mm. ruoan mukana. Salmonelloosi voi tarttua myös ihmiseen, joten siilien käsittelyssä on noudatettava tarkkaa hygieniaa."

"Siileillä tavataan kohtalaisen usein salmonellaa. Yleisimpiä siileillä tavattuja salmonellatyyppejä ovat Salmonella Enteritidis ja Salmonella Typhimurium, mutta muitakin on tavattu."

tässä muutamia pätkiä mm. siili kiikarissa, lemmikkisiilit.net ja eviran sivuilta poimittuna. Nää on kyllä käsittääkseni luonnonvaraisiin siileihin pohjautuen.
Omalla hygienialla ei ole mitään merkitystä, kun syö toisten laittamaa ruokaa. Kuten aiemmin todettu, ruoka on todennäköisin salmonella-tartunnan aiheuttaja.
Siili syö ravintonsa pääasiassa "raakana" eli kypsentämättömästä mistä tahansa ruoasta sen salmonellan voi saada. En usko, että lemmikkisiilien syömää ravintoa on tutkittu salmonellan lähteenä, mutta mistä sitä tietää mitä internetistä löytyy, kun oikein kaivelee :)

Ihmisistä en osaa kyllä sanoa, mutta melkeen silti sanon, ettei salmonella kuulu missään päin suolistoon ihmisellä.
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Miljoonakala » 07 Marras 2011, 12:18

Niin, no ehkei siis samalla tavalla "kuulu", kuin ihmisen normaalit välttämättömät bakteerit, käytin väärää sanaa. :) Mutta uskoisin että salmonella on paljon yleisempi monissa maissa, joissa sitä ei juuri kai antibiooteilla hoideta vaan annetaan olla ja odotellaan että menis itsestään poies. Näin ollen monet ihmisetkin siis kantavat sitä kuukausia oireettomana tietämättään? Suomessa tuntuu että kaikkeen pieneenkin törkätään joskus antibiootteja, mikä sinänsä varsinkin vakavissa tilanteissa on hyvä, mutta joskus tuntuu ettei täältä maailmalle lähtiessä kestä mitään pöpöjä kun on niin desinfioitu. :D

Eläinkaupassakaan tuskin tietävät, onko matelijoiden ruokapurnukoita testattu mitenkään salmonellan osalta. Niinkuin sanottu, eläinten ruoissa kun "puhtauskriteerit" lienee paljon alhaisemmat...
Miljoonakala
New member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 04 Marras 2011, 19:29

ViestiKirjoittaja tini » 07 Marras 2011, 14:54

<a href="http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavia_bakteereja/salmonella/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopa ketti/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavia_bakteereja/salmone lla/</a>
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

Seuraava

Paluu Terveys & sairaudetcron