Siilin kohtalo?

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Siilin kohtalo?

ViestiKirjoittaja PlatinumBlonde » 14 Maalis 2011, 20:45

Hei! Ajattelin kysyä täältä neuvoa tilanteeseemme, kun itse olen ihan sekaisin enkä tiedä mitä tehdä.

Eli Linda on 2v 5kk, muutama viikko sitten hänen asumuksessaan oli verta lattialla, ja Linda saikin antibioottikuurin virtsatietulehdukseen. Se taisikin mennä sillä ohi, koska enää ei ole ollut merkkejä sellaisesta vaivasta.

Kuitenkin nyt viime viikon aikana Linda muuttui tosi nuutuneen oloiseksi, jalat eivät kanna hyvin ja siili ei jaksa kävellä kerrallaan kun ihan lyhyen matkan, ja sitten se kaatuu kyljelleen lepäämään. Ruokahalu on myös aikalailla poissa, jauhomadoista tyttö innostuu silminnähden, mutta ei saa niitä syötyä kuitenkaan.
Linda on kuitenkin todella virkeä, eli tuskin päässä on mitään vikaa. Harmistuneen näköinen vain, kun vaikuttaa että se haluaisi hirveästi kävellä, mutta kun ei se pääse oikein eteenpäin.

Olemme yrittäneet pakkosyöttää ja juottaa, mutta ei siitäkään oikein mitään tule.

Mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä? Suuria paranemisen merkkejä ei ole tullut, mutta en millään haluaisi viedä lopetettavaksi siiliä, joka kuitenkin mieleltään on hyvinkin virkeä.
Odotellaanko vielä, jos paranemisen merkkejä alkaisi ilmaantua? Yritämme syöttää ja juottaa Lindaa parhaamme mukaan, mutta hän ei vaan ole aina kovin yhteistyökykyinen.

Mitä te tekisitte tässä tilanteessa? Apuja kaipaisin, koska itse en tiedä mitä tehdä. Kiitos kaikille jotka jaksavat antaa kullan arvoisia neuvoja!
PlatinumBlonde
New member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 14 Maalis 2011, 20:43

ViestiKirjoittaja Katinka » 14 Maalis 2011, 20:58

Nyt nopeasti eläinlääkäriin ettei vaiva pääse liian pitkälle ja silloin saattaa joutua tekemään sen raskaan päätöksen. Vakavaltahan tuo kuitenkin kuulostaa.
Katinka
Member
 
Viestit: 1132
Liittynyt: 06 Loka 2004, 20:41
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Marianne » 14 Maalis 2011, 21:01

Valitettavasti tässä voi olla kyseessä myös WHS, siinähän jalat menee ensin ja siili kaatuilee. Toki myös muut vaivat voivat olla kyseessä...
Lääkäriin siis, mutta jos siilin tila vain heikkenee, ei taida olla mitään tehtävissä. Minkä sukuinen siilisi on? Mistä ostettu yms?
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja PlatinumBlonde » 14 Maalis 2011, 21:15

Lindaa on käytetty jo 2 kertaa eläinlääkärissä. Nyt viimeisin kerta oli viime viikolla, ja lääkäri ei oikein osannut sanoa mitä pitää tehdä. Käskettiin vain jatkaa pakkosyöttämistä ja juottamista.

Siilin tila ei varsinaisesti heikkene. Pysyy vain samanlaisena koko ajan, jalat ehkä kantavat nyt hieman paremmin kuin muutama päivä sitten, mutta siili on silti hyvin väsynyt.

Siilini kasvattajalta kyselin onko suvussa esiintynyt WHS:sää, niin ei kuulemma ole lähisuvussa. Kauemmissa ehkä, mutta siilejä ei ole tutkittu niin kuolinsyytä ei ole varmistettu.

Täällä päin ei tosiaan ole ainuttakaan eläinlääkäriä, joka siileistä tietäisi tai niitä osaisi edes tutkia. 2 turhaa eläinlääkärikäyntiä jo takana.
PlatinumBlonde
New member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 14 Maalis 2011, 20:43

ViestiKirjoittaja tini » 14 Maalis 2011, 21:18

Ylemmät neuvot on hyviä eli siili heti lääkäriin!
Jos siili joudutaan lopettamaan, olisi hyvin tervetullut tieto itsellesi sekä yhdistykselle, mikä pienen niin huonoksi vei.
Eli näin hankalassakin tilanteessa ja ehkä jopa turhaan suosittelen avausta jälkikäteen.
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja PlatinumBlonde » 14 Maalis 2011, 22:12

Kertokaa hyvät ihmiset mitä siellä lääkärissä käynti auttaa? 2 kertaa käyty, eivätkä he osaa mitään tehdä! Siiliä ei saatu rauhoitettu inhalaatioanestesialla, koska siili pidätti hengitystä. Siili myöskin menee palloksi vieraassa ympäristössä, joten sitä ei voi edes piikillä rauhoittaa kun ei pääse käsiksi lihakseen. Näistä syistä esim. röntgenkuvat eivät ota onnistuakseen.
Ja siileistä tietäviä eläinlääkäreitä tuskin on koko Keski-Suomessa, joten olen varma että seuraava eläinlääkärikäynti on aivan yhtä turha kuin edellisetkin.

Haluaisin vain tietää, kuinka kauan odotellaan, että siilin tila paranee? Ja mistä tiedän, kun on aika päästää irti? Tämä asia on minulle hyvin vaikea.
PlatinumBlonde
New member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 14 Maalis 2011, 20:43

ViestiKirjoittaja Bella » 14 Maalis 2011, 22:21

Minä veisin tuossa tapauksessa siili lääkärille, oli se kuinka kaukana vaan! Voisit ainakin soittaa jollekin kokeneelle siililääkärille.
Se että odottaa vain tilan paranemista ei oikein kuullosta hyvältä idealta kun voihan kunto yhtäkkiä romahtaa kokonaan :(
Bella
Member
 
Viestit: 133
Liittynyt: 02 Syys 2009, 11:03
Paikkakunta: Turku / Tukholma

ViestiKirjoittaja PlatinumBlonde » 14 Maalis 2011, 22:22

Osaisiko kukaan suositella siileistä tietävää eläinlääkäriä, jolle voisin soittaa?
PlatinumBlonde
New member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 14 Maalis 2011, 20:43

ViestiKirjoittaja Bella » 14 Maalis 2011, 22:26

Einar Eriksson, Johanna Raulio (eläinlääkäriasema arkki Vantaa), Jan Ivén (Etelä-Hämeen Eläinlääkäriasema/Riihimäki), Saila Kariola (Oiva eläinlääkärikliniikka Tampere)
Tuossa nyt muutama
Bella
Member
 
Viestit: 133
Liittynyt: 02 Syys 2009, 11:03
Paikkakunta: Turku / Tukholma

ViestiKirjoittaja merjah » 15 Maalis 2011, 09:34

Kuopiossa eläinlääkäri Sirje Salmela on hoitanut usein meidän siilejä. Hän osaa käsitellä siilejä ja on saanut hyvin pistoksella rauhoitettua pallona olleen siilin. Hänellä ei ehkä ole ihan niin laajaa kokemusta kuin noilla Bellan mainitsemilla eläinlääkärillä, mutta on kohtuullisen matkan päässä Keski-Suomesta, jos haluat käyttää siiliäsi vastaanotolla. Hän on mm. tehnyt meidän siilille onnistuneen leikkauksen.
merjah
Member
 
Viestit: 829
Liittynyt: 27 Loka 2004, 10:10
Paikkakunta: Kuopio

ViestiKirjoittaja devi » 15 Maalis 2011, 10:40

Jyväskylässä Anu Kaistinen. <a href="Http://www.elainklinikkatahti.fi" target="_blank" rel="nofollow">Http://www.elainklinikkatahti.fi</a>
devi
Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 22 Helmi 2010, 19:53
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja tini » 15 Maalis 2011, 12:10

Aloittajalle pahoitteluni, mä kirjottelin viestiäni vähän pidempään ja siksi samaan aikaan toisen viestisi kanssa enkä huomannut sen tuloa :/
Bellan viestiin korjaus, ettei Raulio työskentele Arkissa, mutta Arkissa on kyllä muita eksoottisiin erikoistuneita eläinlääkäreitä :)
Siilihän on periaatteessa pelkkää lihasta (sillähän se palloksikin menee), jotan pallosiilinkin voi piikillä rauhottaa. Tietysti jos eläin on pelkkää luuta ja nahkaa, alkaa lihaksetkin surkastumaan..
Viikkotolkulla eläimen pakkosyöttäminen ilman muutosta parempaan ei kyllä välttämättä ole enää sitä arvokasta elämää, jota me kaikki lemmikeillemme haluamme. Soita jollekin spesialistille ja kysy neuvoja. Raulion ainakin saa yleensä helposti kiinni ja neuvoo mielellään puhelimitse.
Jos päädyt siilin päästämään matosemmille maille, kehotan vielä toistamiseen lähettämään siilin tutkittavaksi. Oman mielenrauhasi ja meidän tarvitseman arvokkaan tiedon vuoksi.
Voimia kurjaan tilanteeseen! :(
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja PlatinumBlonde » 15 Maalis 2011, 18:52

Kiitos kaikille vastanneille! Minusta tuntuu, että minulla ei riitä voimat yksin tätä asiaa hoitaa, niin on tärkeää että olette yrittäneet auttaa.

Joka päivä vaan toivon, että Linda olisi virkeämpi kuin edellisenä päivänä, ja jaksaisi syödä ja juoda. Kovin suuria muutoksia ei ole tapahtunut. Tyttö on ihan yhtä nuutunut kuin aiemminkin.

Eilen huomasin lisäksi sellaisen asian, kun annettiin siilille antibiootti ruiskulla ja heti päälle vettä ruiskulla, niin hetki sen jälkeen siili alkoi ikään kuin yökkimään. Pari kertaa teki niin, ei kuitenkaan oksentanut. Mitähän se tarkoittaa? Tuli mieleen, että onkohan sillä joku vika, ettei se pysty syömään itse? Innostuu kuitenkin madoista kauheasti, mutta pureskelee vain hetken ja sylkäisee pois.?
PlatinumBlonde
New member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 14 Maalis 2011, 20:43

ViestiKirjoittaja PlatinumBlonde » 15 Maalis 2011, 19:18

Linda on siis sairastellut jo lähemmäs 3 viikkoa. Ensin virtsatietulehdus (todennäköisesti), ja nyt jalat eivät kanna, syömättömyyttä ja siili on todella väsynyt. Omassa asumuksessaan se vaan lepää kyljellään koko ajan, välillä vaihtaa paikkaa. Muuta se ei tee. Syliin kun ottaa, niin siinä jaksaa kyllä vängätä. Ja on pirteän näköinen.

Mitä mieltä te olette, jatkanko syöttämistä ja juottamista ja toivon että pieni paranee?

Vai onko jo aika luopua?

Näiden kysymysten kanssa olen paininut monta päivää, ja samalla menettänyt yöuneni ja ruokahaluni.
Kaikki vastaukset ovat kullanarvoisia!
PlatinumBlonde
New member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 14 Maalis 2011, 20:43

ViestiKirjoittaja tini » 15 Maalis 2011, 19:35

Tietenkin nielussa tai suussakin jotain vois olla, mutta kyllä mua silti kauhistuttaa vieläkin se WHS-mahdollisuus. Halvaantuva siili ei sitten pysty oikein nielemäänkään eikä näin ollen syömäänkään..
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

Seuraava

Paluu Terveys & sairaudetcron