ronkeli siili ja joskus vähän vihreää kakkaa

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

ronkeli siili ja joskus vähän vihreää kakkaa

ViestiKirjoittaja Kuusysi_ » 08 Touko 2008, 00:18

Hei. Saimme tammikuussa siilemme. Alussa siili söi kaikkia ruokia, mutta kerran annoimme pilaantunueita katkarapuja ja etanoita, jonka jälkeen siili ei ole niitä ollenkaan syönyt vaikka olisi juuri avattu purkki. Myös mitkään maissit yms ei tunnu menevän ollenkaan. Eli siilimme syö sirkkoja, silkki- ja jauhomatoja käytännössä ainoastaan. Olemme huolissaan onko ruokavalio ihan kohdallaan, kun siililtä irtoaa sitä vaaleata vatsakarvaa jonkin verran, ja kerran kahdessa viikossa saattaa yksi kakka pökäle olla vihertävä. Muuten siili tuntuu olevan melko reipas, juoksee juoksupyörässä yms
Myöskään "vaahtiksia" siilemme ei tunnu oikein tekevän, johtuuko tämä ujoudesta?
Pitäisikö huolestua ja miten tuota ruokavaliota voi parantaa?
Kuusysi_
Member
 
Viestit: 12
Liittynyt: 27 Marras 2007, 20:45
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Natsuko » 08 Touko 2008, 01:22

Sinänsä ei ole yllättävää, ettei siili syö pilaantuneen ruoan jälkeen samaa ruokaa. Ei se varmaan osaa tehdä eroa tuoreen ja pilaantuneen välillä, jos alunperin söi pilaantunutta. Oletteko kokeilleet perhosentoukkia (pillars), vahakoisia, bambumatoja, torakoita, erimerkkisiä etanoita tms? Noista kaksi ekaa ovat hyvin rasvaisia, mutta hyvää vaihtelua ainaisille jauhomadoille. Myös jättijauhomatoja kannattaa kokeilla, elävänä ovat uudenlainen haaste siilille :) Sitten lisäksi kannattaa tarjota laktoosittomia ja rasvattomia maitotuotteita, rasvatonta jauhelihaa ja muita hyviä proteiini- ja kalsiumlähteitä aina silloin tällöin. Jauhelihaa voi tarjota päivittäinkin, jos käyttää kypsennettyä kalkkunaa tai broileria. Myös kalaa voi kokeilla pieniä määriä, joskin varovasti, koska siili voi olla hyvinkin allerginen kalalle.

Saako siili minkäänlaisia vitamiineja tai lisäravinteita? Matelijoille tarkoitetut ravinnevalmisteet ovat suositeltavia siilille, varsinkin, jos ruokavalio on yksipuolinen. Epäsäännöllinen vihreä kakka ei ole huolestuttavaa, mutta kannattaa kiinnittää huomiota siilin kokemaan stressiinkin. Karvojen tiputtelu voi olla myös oire stressistä.

Vaahtisten teko on aika lailla siilikohtaista, toiset eivät tee niitä juuri yhtään ja toiset ovat jatkuvasti vaahtoilemassa. Tuo ei ole varsinaisesti mikään siilin hyvinvoinnin mittari, joten vaahtisten puutteesta ei kannata ottaa stressiä. Onhan ne toki hauskan näköisiä :)

Mitään akuuttia hätää siilillä ei luultavasti ole. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota monipuoliseen ruokavalioon, lisäravinteisiin ja mahdollisimman vähän stressaavaan elämään.
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland


Paluu Terveys & sairaudetcron