Piikit putoavat vaikka siili jo yli kolme vuotias

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Piikit putoavat vaikka siili jo yli kolme vuotias

ViestiKirjoittaja sisu » 21 Helmi 2008, 22:21

Terve, tällainen ongelma meidän Lötjösellä kun ikää on jo kolme plus puolisen vuotta ja piikkejä löytyy ihan kiitettävä määrä.
Mikähän tässä on vikana, muuten miekkonen tuntuu ihan terveeltä, eli ruokaa ei löydy seuraavana päivänä ruokakiposta vaan enneminkin pyörästä.
Katselin tuossa kun juuri lähiaikoina oli ollut juttua kun jollain siilillä piikit putoilevat, mutta tässä oli vissiinkin kyse normaalista piikinvaihdosta. Sitten siellä mainittiin punkit ja kaikkea muuta pelottavaa. Onko jotain vinkkejä jos on vaikka joku puutos niin mitä lisäisi ruokaan tms. Ruoasta puheen ollen nyt pari viimeisintä viikkoa on eletty aika pitkälti whiskasmössöjen ja herneiden+maissien varassa kun matoja ei ole ollut, mutta nyt nekin ovat taas kuvioissa sirkkojen kera. Kiitoksia jo etukäteen toivottelevat Lötjösen porukat.
sisu
Member
 
Viestit: 489
Liittynyt: 08 Heinä 2004, 19:57
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja kiag » 21 Helmi 2008, 22:39

miltä iho näyttää? hilseileekö? toivottavasti ei ole mitään ötököitä, ne on ikäviä :/

nimimerkillä kokemusta löytyy
kiag
Member
 
Viestit: 42
Liittynyt: 03 Joulu 2007, 11:41

ViestiKirjoittaja Tiina » 21 Helmi 2008, 23:17

Meillä oli Pumppelilla samanlainen ongelma. Ja ihosta löytyi punkkeja, ne hoidettiin pois Stronghold-tipalla. Ei ne punkit kovin pelottavia olleet, kun ei niitä paljaalla silmällä edes näkynyt ;) Ja kahdella hoitokerralla olivat tipotiessään.

Kyseessä voi toki olla jokin muukin ihovaiva, joten käynti eläinlääkärillä varmasti kannattaa.
Tiina
Member
 
Viestit: 1333
Liittynyt: 17 Elo 2003, 11:08
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Marianne » 22 Helmi 2008, 09:23

Punkit hyppää helposti siilistä toiseen esim. siilitapaamisissa, joten vaikka niitä ei poikasena ole, voi jossain vaiheessa punkkeja ollakin.
Punkit lähtee onneksi suht helpolla, ja jos lääkäri ottaa iholta raapenäytteen, niin selvyys saadaan. Jos ei ole punkki, niin lääkäri varmaan osaa auttaa myös jonkun vitamiinin tms antamisen kanssa.
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Anne57 » 22 Helmi 2008, 10:29

Topilla lähti kans piikkejä kolmen vanhana, soitin Rauliolle ja se pisti kuurin suoraa apteekkiin,ei tarvinnut edes käydä vastaanotolla. Kahdella hoitokerralla ötökät häädettiin myös meillä.
Anne57
Member
 
Viestit: 119
Liittynyt: 06 Helmi 2005, 18:17
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja miia » 22 Helmi 2008, 20:38

täälä kanssa enskuus 4v täyttävä nanna neiti on jo hyvin harva piikkinen. mitään syytä piikkien valtaisaan karisemiseen ei oo löydetty tai sitä saatu lakkaamaan. muuten neito juoksee(parasta aikaa) normalisti juoksup ja ruoka maistuu piikit vaan on kesästä asti karisseet. täl menolla pian on pehmeä siili vailla piikkejä. karva kyllä on paksu ja hyväkuntoinen. ihokaan ei ole kuiva tms. lienee tuo vanhuuden kaljuuntuminen iskenyt neitooon :D
miia
Member
 
Viestit: 1274
Liittynyt: 20 Elo 2003, 18:46
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja sisu » 24 Helmi 2008, 21:42

Sävelet selvenevät, iho on tosiaan hilseilevä. Herra ei pahemmin itseää n rapsuttele, jos olisi punkkeja niin raapisiko sitten? Päätimme että hoitelemme veikkosta aluksi laittamalle hilsesuihketta pesun jälkeen, mutta jos ei toimi niin sitten lähestymme eläinlääkäriä asian suhteen.
Muokkauksia: Tunnelmat pesun jälkeen ovat vähän huolestuneet. Edelleenkin poju vaikuttaa varsin hyvä kuntoiselta, heti meni juoksemaan ja sisäisti varsin suuren annoksen herkkuja. Pesun yhteydessä kuitenkin kävi ilmi että vatsan karvat ovat kohtuullisen harvassa, ei siis mitenkään karvatonta mutta ei kyllä mitään vahvaa turkkiakaan. Ei siinä mitään, en mä siitä niin huolestuisi kun kai se on melkein aina ollut vähän sellaista mutta sellainen pieni punainen patti, luomeksi äiree sitä kutsui, pukkasi jostain kohtaa toisesta kyljestä. Se pelästytti aika pahasti, mikähän se voisi olla?

Juttu ei tullut sen seuraamisen kannalta mitenkään parhaaseen aikaan(olisi voinut jättää tulematta muutenkin), sillä huomenna olen lähdössä Kuopioon velipojan luokse, mutta eiköhän äiti voi tuota katsoa ja sitten informoida minuakin.

Muita kuulumisia: Napsin pitkästä aikaa jonkin laisia kuvia Lötjösestä, toivottavasti onnistun lisäämään ne tuonne kuvagalleriaan. Askarreltiin myös iskän kanssa Lödelle sellanen koppero joka seisoo jalkojen päällä, ja jonne menee sellainen ramppi. Kun kulma kiipeilemisestä tykkäävät niin siinä on edes vähän kiipeiltävää. Toivottavasti tykkää.
sisu
Member
 
Viestit: 489
Liittynyt: 08 Heinä 2004, 19:57
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Tarja T ja Siiri » 25 Helmi 2008, 00:52

Tuota pattia on saattanut edeltää pieni haavauma. Löytyykö muita haavaumia? Entä töhnää korvien takaa? Oireet joka tapauksessa punaista pattia myöten viittaavat punkkeihin.
Kipin kapin lääkäriin! Stronholdilla lähtee ikävät ötökät suht helposti.
Tarja T ja Siiri
Member
 
Viestit: 677
Liittynyt: 12 Maalis 2004, 19:43
Paikkakunta: Suolahti

ViestiKirjoittaja vinkka » 25 Helmi 2008, 12:43

Ensimmäinen siilini Vinkka rupesi myös tiputtelemaan piikkejään kiihtyvällä tahdilla vähän alta kolmevuotiaana. Kunto oli hyvä, asenne yhtä kärttyisä, mutta kun käytiin eläinlääkärillä paljastui piikkien lähdön syyksi meilläkin punkit. Kolme kertaa yhteensä otettiin lääkärillä punkkipiikki, viikon välein, ja johan tepsi. Kaljut kohdat kasvoivat varsin nopsaan takaisin piikikkäiksi. Kannattaa huomioida seikka jonka lääkäri mulle kertoi: vaikka siilin kunto pysyisikin hyvänä, voi punkkien määrä ja ihon kunto muuttua niin huonoksi, että hoitokaan ei enää auta ja siili yksinkertaisesti "tukahtuu" punkkien määrään ja kuolee. Olipa kyseessä mikä syy tahansa, ei eläinlääkärikäynnistä voi haittaakaan olla!
vinkka
Member
 
Viestit: 125
Liittynyt: 24 Tammi 2006, 10:22

ViestiKirjoittaja sisu » 02 Maalis 2008, 19:38

No, sinne siis. Sitten tulisikin seuraava kysymys osoitettuna tamperelaisille, millä eläinlääkärillä olette siilejänne käyttänyt? Jotain näitä oli näitä siileihin erikoistuneita tai siileistä erityisesti tietäviä lääkäreitä, oliko näitä Tampereella vaiko eikö, ja kannattaako näillä muilla eläinlääkäreillä käydä vai tuleeko pitempi reissu? Vai miten tässä toimisi kun Anne57 oli vissiinkin pelkällä soitolla onnistunut?
Kiitos vaan jälleen vastauksista, tulevistakin.
sisu
Member
 
Viestit: 489
Liittynyt: 08 Heinä 2004, 19:57
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Kutri » 02 Maalis 2008, 20:22

Saila Kariola ottaa vastaan Oiva-eläinklinikalla Pirkkalassa.. <a href="http://www.oivaelainklinikka.fi/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.oivaelainklinikka.fi/</a>
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja sisu » 03 Maalis 2008, 19:35

Jepulis, kiitos tästä. Käytiin sitten tänään tuolla Oiva-eläinlääkärillä.
Lääkäri arveli että ulkoloisista homma kiikastaa, pisti sitten strongholdia tipan niskaan.
Nyt sitten siivosin Lödelän varsin puhtaaseen kuntoon, yritetään pitää loiset poissa.
Se patti mikä on siellä mahassa ei kuulema ole todennäköisesti mikään vaarallisempi kasvain, vaan ennemminkin jonkun asteinen luomi. Mutta seuraillaan sitäkin.
Ilmottelen sitten vaikka tänne kuulumisia kun tarve. Kiitos vaan kaikille vastauksista.
sisu
Member
 
Viestit: 489
Liittynyt: 08 Heinä 2004, 19:57
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Stingu » 22 Maalis 2008, 00:54

Meidän Singulla joskus muinoin putoilivat piikit kalkin puutteesta, kun herra ei suostunut mitään vitamiini tai kalkkilisiä syömään missään muodossa (jätti ennemmin syömättä). Ivenillä silloin käytiin ja tuo oli tuomio, vaikka varmuudeksi sai strongholdiakin.
Avuksi löytyi laktoositon maito, jota kaikki meidän siilin nykyään juovat säännöllisesti:)
Stingu
Member
 
Viestit: 172
Liittynyt: 01 Touko 2004, 16:12
Paikkakunta: Vihti

ViestiKirjoittaja Tarja » 02 Huhti 2008, 23:04

Onko Lötjösen piikkivaivat helpottaneet/parantuneet? Kasvaako uutta piikkiä jo tilalle?

Tuosta ohentuneesta masukarvasta tuli mieleen että meillä ainakin kaikkien siilien karvoitus on vanhemmiten ohentunut, eivät ole enää niin pörheitä kun nuorina. Edesmenneellä Kaapolla kävi näin, ja samaten elossa olevilla Hertalla ja Esi-Isällä on kanssa ohentunut aikojen saatossa. Eihän Lötjönenkään enää ihan nuori poika ole :).

Lötjösen äiti Herttahan on aika kuivaihoinen siili joten esim. Humilac-suihke on ihan hyvä varsinkin talvisin. Tai sitten Viacutan tipat ruokaan laitettavaksi.

Toivottavasti Lötjösellä on kaikki hyvin! Terve poika kaikin puolin ollut kun 3v6kk iässä joutuu vasta ekan kerran lääkäriin :). Terveisiä!
Tarja
Member
 
Viestit: 741
Liittynyt: 29 Elo 2003, 09:23
Paikkakunta: Finland


Paluu Terveys & sairaudetcron