Kysymyksiä huolestuneelta!!!!

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Kysymyksiä huolestuneelta!!!!

ViestiKirjoittaja Reetta » 10 Marras 2007, 22:24

Hei vaan! meille tuli pari kuukautta sitten reipas Nipsu-poika (nyt reilu puolivuotinen) Nyt alkaa vähän hermostuttaa tämä kodin lämpötila. Asutaan kerrostalossa, kolmannessa kerroksessa, mutta kämppä on aika vanha ja parvekkeen oven alta vetää. Nipsulla on iso mörttiröpöllä täytetty kämppä, jonka sisällä pikku mökki, jossa vielä huopia. Se on olohuoneessa patterin vieressä ja ison mökin lämpötila pysyy vain 19 asteessa (pienessä pitäisi olla lämpimämpää). Nipsu pääsee toki ravaamaan oman mielen mukaan koko meidän asunnossa (eli noin 50neliömetriä temmellystilaa + "leikkiratoja" =säkkituoleja yms.) Nyt vaan on alkanu tulla semmonen fiilis, että se ei välttämättä lähde öisin liikkeelle muuten kuin syömään. Sylissä se on ihan lepposasti tai sitten meidän kanssa touhuu sohvalla, mutta jos sen laittaa lattialle, se ryntää taas koppaan. Tai jos tullaan pimeän aikaa kotiin tai herätään aikasin, niin siellä se koisaa, vaikka aiemmin löyty juoksentelemasta. Se on kyllä koko täälläolo aikansa tehny niin, että yöravi alkaa vasta, ku valot sammuu ja kämppä hiljenee, mutta aiemmin ravi alko kuitenkin... Aiemmin koppa oli lämpimämmässä keittiössä, mutta siellä Nipsu taas ei oikein viihtyny, vaan teki omia pesiä olkkariin. Nyt pikkunen on alkanu selkeesti vähän lihoa. Juoksupyörää ei olla vielä saatu, siinähän oli ne kokovaatimukset, ettei oo liian pieni, mutta asunnossa sillä on tosiaan tilaa juosta... Osaisiko joku neuvoa näissä asioissa?
Toinen kysymys koskee sisäsiisteyttä. Kun sitä ei ole. Miten voisi opettaa?
Niin, ja mitä tarkoittaa, kun siili sykähtelee? Se vaan nököttää (sylissä) ei pallolla, on vaan, mutta nytkähtelee, tai oikeammin "sykkii". Ei ole kyse kiihkeästä pulssista, siili ei tuolloin tuhahtele, eikä "piikitä". Sykkii vaan suht rauhallisesti hetken aikaa ja on sitten kuin ei mitään...
Toivon, että joku osaisi neuvoa jossain kysymyksessä!!!
Reetta
New member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 10 Marras 2007, 22:19
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Reetta » 10 Marras 2007, 22:37

Luin tossa äsken piikkien vaihdosta. Vähän senkin olosta "ärtymystä" on kyllä ilmassa ja etenkin niskasta näkyy muutaman putoilleen. Nipsuhan on nyt vajaa 7kk, eli juuri siinä iässä. Sitten luin tosta herättelystä. Aluks annettiin sen mennä omaa tahtia, sitten ruvettiin ottamaan sitä iltamyöhällä kopista, kun se vaan jökötti kankaan alla. Usein nappaan sen illalla sen oman "turvarievun" kanssa syliin/viereen sohvalle, missä se saa nukkua/olla, kunnes nälkänen tai silittelynkaipunen kuono puskee esiin . Nyt vaan täytyy tunnustaa, että kun viimeaikoina oon ollu huolissani sen kasvaneesta unisuudesta, niin oon alkanu aikasemmin ja aikasemmin nappailla sitä kopasta. Että oon tainnu sitten vähän ite pahentaa tätä tilannetta, kun se on varmaan sitten ärtyny. Oon vaan huolissani...
Reetta
New member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 10 Marras 2007, 22:19
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Pau2 » 11 Marras 2007, 12:38

Jos huolettaa siilin asunnon kylmyys, niin voisitteko hankkia esimerkiksi lämpömaton ison mökin alle? Vaikea sanoa, johtuuko passiivisuus kylmyydestä, mutta se on yksi mahdollisuus. Onko Nipsu yrittänyt horrostaa teillä olonsa aikana? Entä oletteko nyt pimeään aikaan pitäneet siilin rytmiä yllä valoilla?

Sisäsiisteyttä voi yrittää opettaa esimerkiksi nostelemalla siiliä silloin tällöin hiekkalaatikkoon ja siirtämällä sinne kakkoja muualta. Se ei välttämättä auta mutta voi yrittää...

Onko Nipsulta tippunut paljon piikkejä? Ärtymys voi tosiaan johtua piikinvaihdosta. Koko siili saattaa olla kosketusarka jonkun aikaa, mutta se menee kyllä ohi. Jos iltasella olet siiliä herätellyt niin en usko että se siitä olisi jatkuvasti ärtynyt.
Pau2
Member
 
Viestit: 461
Liittynyt: 19 Elo 2005, 08:48
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Reetta » 11 Marras 2007, 13:54

Kiitos! Valojen suhteen se menee luonnostaan aika "normirytmillä". Tota laatikkoon nostelua (sekä siilin, että kakkojen) on kokeiltu aika nihkeellä menestyksellä. Mutta toi lämpömatto on hyvä idea!!! Ja yritetään saada nyt isännöitsiä vilkasemaan meijän pattereita ja partsin ovea!
Ei niitä piikkejä oo paljon lähteny. Sille on ilmestyny sellanen jakaus päälaelle/niskaan ja sillon tällön sen huovasta löytyy piikki tai pari.
Mutta kiitos!
Reetta
New member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 10 Marras 2007, 22:19
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Marianne » 11 Marras 2007, 17:46

Me asutaan viileessä kerrostalossa, jossa vuokranantaja-opiskelija-asuntosäätiön mukaan 20 astetta on paras lämpötila asua... plaah, Me uhmattiin tätä ajatusta, kun on pieni lapsi ja 2 siiliä ja ostettiin gigantista 20 eurolla 2 lisäpatteria, ja hyvin on nyt tarjettu... Suosittelen, ovien tiivisteitäkään kun ei voi liikaa tilkitä jonkun ilmanpaineen tms takia.. Täälläkin vetää tiivisteistä, mutta sekin siis kuulemma pakollista.

Meilläkin alussa siilit vierasti avaraa tilaa, missä voisi juosta.. putket yms piilopaikat vois auttaa?
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 11 Marras 2007, 19:12

Siilillä on jakaus päälaella. Se ei siis johdu piikkienlähdöstä. :)
Minä alussa pelästyin kun siili läväytti jakauksen auki, mutta se olikin vaan merkki että siilillä oli lämmin ja turvallinen olo sylissä.
Pieni lämpömatto on varmaan hyvä varmistus kylmettymistä vastaan.
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Reetta » 13 Marras 2007, 20:43

Heh, en ollu ikinä kuullu tosta jakauksesta ja kuvissa sitä ei näy! Kiva kuulla, et se on ihan normaalia. Lisäpatterit tosi hyvä idea! Oon iteki aika vilukissa... Mut hei, tietääkö kukaan tosta "sykkimisestä"? Ei se kyllä mitenkään pelottavalta tai vaaralliselta vaikuta, mutta kiinnostais tietää, että mitä se höpseli oikein haluu sanoa.
Ja ai niin!!! Eilen meijän iso poika teki ekaa kertaa tarpeensa hiekkikselle!!!!
Reetta
New member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 10 Marras 2007, 22:19
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 13 Marras 2007, 21:09

Meillä ainakin pikkusiilit nykii sylissä. Se on vähän kuin nikottelisivat.
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Reetta » 18 Marras 2007, 20:32

Anitta2:lle
Joo, just semmosta Nipsuki tekee! Eli sekin vissiin sit ihan ok. Heh, meitsi on niin huolehtija, kaikki "kauhut" selvis ja Nipsu tietenkin voi hyvin, tuolla se makkarissa toheltaa...
Reetta
New member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 10 Marras 2007, 22:19
Paikkakunta: Finland


Paluu Terveys & sairaudetcron