Eikai WHS?

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Eikai WHS?

ViestiKirjoittaja laydee » 17 Heinä 2007, 23:12

Sama ilmotus oli siiliensairas osastolla...mut kukaan ei vastannut ja tuntuu et ilmotus liian kaukana niin tein sit oman.

Heippa! En ole pitkään aikaan täälläkään käynyt, mutta nyt tuli ainakin ihan pakollinen tarve kun siilillä selvästi jokin huonosti...Chibi siilini on 3-4vuotias en tiedä ihan tarkkaa ikää...mutta nyt parin viikon aikana olen huomannut ettei ole koskenut juoksupyöräänsä, silloin tällöin kuulunut jtn ääntä... muuten kaikki on ollut ok..paitsi että nukkunut sitten melkeimpä koko ajan, syömistä, juomista & wc:ssä käyntiä lukuunottamatta senkin alkoi tehdä nyt laatikolle pissat ja kakat.

Viimeksi sunnuntaina kun sille poikakaverini antoi jauhomatoja se nousi aitauksen seinää vasten pystyyn...mutta eilen illalla ei takajalat oikein kantaneet:/ ja ei maistunu ko 1 jauhomato...tänään punnittin ja oli laihtunu 10g ja soittelin eläinlääkäreihin Oulussa...huomiselle aikasintaan sais aikaa... kunnes soitin sitten pian uudestaan kun menin tarkistamaan Chibin kuntoa ja ei saa enää etujalkojakaan ylös:((( mikä voisi olla??? osaako kukaan sanoa??? että toivottavasti pääsisin jo tänään! alkaa pelottaan :(


laydee
Jäsen # Lähetetty: 17 Heinä 2007 21:05:28
Vastaa Lainaa Muokkaa

Juu sain ajan..ja väitti että Chibillä olisi 'progressiivisesti etenevä hermoston rappeumasairaus' onko sama ko WHS?
mittas myös lämmön pepusta ja näytti 34,5 alilämpöä:/ Anto Chibille B-vitamiini ruiskeen&Kortisooni ruiskeen. Sekä kotiin ruokaan tai suoraan suuhun laitettavaksi kissojen ja koirien energia pastaa,joka sis. paljon eri vitamiineja yms. Nimeltään Nutri-Plus Cat.

Voiko WHS tulla kahdenpäivän aikana kaikkiin raajoihin? Chibin oireet on; ei tärinää, uninen, tuntoa jaloissa ei jaksa nostaa itseään jalkojen varaan, laihtunu 10g-20g..painaa 280g.
Ruoka ei maita, tai on yrittäny syyä jauhiksia mutta ei pysty/jaksa/halua purra.

Chibi siis täytti laskelmieni mukaan 4-vuotta kesän alussa. Ja on koko ikänsä ollu terve. Ellei sitä yhtä hammas reissua lasketa pois...eli kävin eläinlääkärissä sen kanssa(joku virolainen huono suomi mieslääkäri) ja väitti ettei hampaissa ole mitn, et ois pitäny laihtua tai vaahtoa tulla. Joten käski seurata jos laihtuu ja ei laihtunu. Ja söi siihenki asti raksuja, mut todella kauan yhtä.
Joten aattelin että ei vaan halua sitten purra niitä kunnolla...nyt on kyllä menny samaan myös jauhiksien kanssa tuossa joku viikko sitten...

Juotin Chibi pojalle vettä pipetillä kun ei itse pääse kuin suunnilleen raahautumalla eteenpäin, ja kelpasi 3,5 pipetillistä. Sitten tuntu ettei se riitä joten avitin pojan vesikupille & se maitto ja kauan joi, ja heti toisen kerran perään...siinä piti hieman pitää pystyssä ku peitolla oli ettei kaadu.

Mutta en usko diagnoosiin pelkän tunnustelun ja lämmön mittauksella...haluan kunnon jatkotutkimukset, joissa on rötgen kuvat yms. Chibi sai ajan heti suoraan pe & saa uuden piikin, tarvii sen kuulemma 3päivän päästä uusiksi.
Mutta lähete meni eksoottisten eläinten&pieneläinten eläinlääkäriin joten toivottavasti he osaavat asiansa!

Mielipiteitä?


laydee
Jäsen # Lähetetty: 17 Heinä 2007 21:07:32
Vastaa Lainaa Muokkaa

Ja toi hammastutkimus oli viime joulukuussa.
laydee
Member
 
Viestit: 32
Liittynyt: 13 Elo 2006, 22:49
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Marianne » 18 Heinä 2007, 08:00

Chibi on jo melko vanha siili. En usko, että sillä on WHS, mutta kannattaa varautua, että hän ei enää kauaa jaksa ikänsä puolesta.
Meillä Usva -siili kuoli juuri vanhuuteen, samoin on kuollut mm. Viltsu, joka oli n. 4-vuotias, ja oireet ovat olleet samoja kuin Chibillä.

"Vanhuuteen" kuoleminen ei ole mikään ns. kuolinsyy, mutta siihen yleensä kaikilla eläimillä (niinkuin ihmisillä) sisältyy elimistön heikkenimistä, kävelyn vaikeutumista, tärinääkin... silmät samenevat, karvat harmaantuvat ja tulee kaikenlaisia pikkuvaivoja, jotka yhdessä vievät elinvoimat. Vanhalla siilillä voi olla myös kasvaimia, jotka voivat vaikuttaa liikkumiseen ja syömiseen jne...

WHS voidaan todeta varmasti ainoastaan ruumiinavauksessa Evirassa, jonne siilin voi lähettää, jos haluaa tietää kuolinsyyn. Ilmeisesti tutkimus WHS epäilyissä on edelleen ilmaista?? Kannattaa kysyä sieltä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita nyt, että Chibi olisi välttämättä pian poistumassa matotaivaaseen, lääkärit voivat saada ihmeitä aikaan, ja voihan sillä olla esim. korvatulehdusta, joka voi vaikuttaa liikkumiseen. Hampaiden kunto voi vaikuttaa syömishaluihin. Jos siilillä on ollut ennen hammasvaivoja, ne hyvin todennäköisesti uusivat, kunnes kaikki hampaat on poistettu. Ehdottaisin perusteellista suun tutkimusta ja antibiootteja, jotka vaikuttavat tulehduksiin...

WHS on kyllä todettu yllättäen vanhoissakin siileissä, joten ei sitäkään voi laskea täysin pois, mutta yleensä se alkaa vähitellen takapäästä ja jatkuu etupäähän.

Tsemppiä Chibille ja orjille!
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja laydee » 18 Heinä 2007, 13:03

Valitettavasti emme pääse röntgeniin tai muuhun...:( Chibi meni jo siilitaivaaseen:(<3...ei huolinut vettä, ei pystynyt avaamaan edes suutaan tänä aamuna että olisin pipetillä antanut...ei edes eilen illalla oikein halunut mitn, käänteli vaan päätään, nyt ei edes sitä kyennyt tekemään oli vain... yritin sitten pakko syöttää vaan pipetillä mutta ei viitsinyt tukehuttaa jos se ei halunnu syyä...ei enää tänä aamuna reagoinu mihinkään, silmät oli auki mutta vaikka koski silmänkin viereenkin ei mitn...aivanko olisi vaan nukkunu ku välillä vähän tärisi ja nyrpisteli otsaa & nosti otsatukkaa pystyyn... oli ihan löysä...karvoja lähti tosi paljon lääkärissä, ja varmaan kotonakin ja kun mm. jalat oli aika paljaana... ja vatsa oli kylmempi...viileä se oli jo tiistainakin kun käytiin lääkärissä...ihan silmissä meni huonoon kuntoon...jätin menemättä töihin kun sisko meinas että ei se enää kauaa jaksa...joten jäin Chibipiikkipojan kanssa kotiin, menin makaamaan sohvalle ja laitoin pikkuisen mahani päälle ruskea ihana nenä minuun päin, ja silittelin ja puhuin sille koko ajan...Sanoin sille kuinka paljon rakastan & että isiki rakastaa sitä...kun ei ollut poikakaveri täällä kuin silloin sunnuntaina syöttämässä sille matoja kun se vielä jaksoi olla oma itsensä ja noussa aitauksen seinää vasten nuuskien ilmaa että saako lisää herkkumatoja... Pidin sitä aluksi tänä aamuna kauan aikaa selällään ja rapsuttelin, mutta kun tuntui että enää ei kauaa kestä niin käänsin sen oikein päin, kun ei se ikinä tykännyt olla selällään... 15min. siskon lähdön jälkeen tasan klo.12 sydän ei enää lyönyt, nukkui luonnollisesti pois...ja kaikki piikit nousi pystyyn, laittoi viimeisen suojakilven itselleen suojaksi...luulin eka että se virkeni koska jos se kuolisi miten se voisi piikit nostaa, mutta ei..:( ja tuntu että jätti tarkoituksella syömättä, tiesi varmaan itsekin mitä tulee tapahtumaan.... miksi sen piti luovuttaa :'( olihan sillä ikääkin mutta itsestäkin etsii silti syytä... eikä ne lääkkeet auttaneet mitn ei virkistynyt ollenkaan... eli mitn ei varmaan olisi ollut tehtävissä...


Rakastan Sinua pikkuinen Chibi piikkipoika siilini <3<3<3 Kiitos kun tuhisit mulle vielä pari kertaa tänä aamuna<3 Toivottavasti siilitaivaassa tapaat siilitytön & saat syödä lempi maissipilttiäsi & ei mene maha sekaisin<3 sekä paaaaaaaaaaaaaaaaljon eri herkkumatoja & muuta sellaista <3

Sinua aina rakastaen Äiti & Isi <3<3<3
laydee
Member
 
Viestit: 32
Liittynyt: 13 Elo 2006, 22:49
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja vinkka » 18 Heinä 2007, 13:12

Voi itku, kyyneleet nousivat silmiin tarinaasi lukiessa... Paljon jaksamista suuren surun keskelle.

-Sini ja Vinkkalan siilit
vinkka
Member
 
Viestit: 125
Liittynyt: 24 Tammi 2006, 10:22

ViestiKirjoittaja myy » 18 Heinä 2007, 13:18

silmiä pyyhin myös minä. Voimia. Voi mua rupes pelottaa Nasun puolesta.
myy
Member
 
Viestit: 66
Liittynyt: 14 Helmi 2005, 18:01

ViestiKirjoittaja Kaisa » 18 Heinä 2007, 14:40

Osanotto täältä edesmenneen Viltsu siilin kotoa teille Chibin kotiin. Viltsun loppuaika oli kovin samanoloinen kuin Chibillä, en usko että olisitte voineet tehdä mitään enempää Chibin hyväksi, sen oli vain aika lähteä - kuten jokaisella meillä on oma aikamme. Rakkaan poismeno ottaa aina koville, mutta ajanmyötä helpottaa ja muistot säilyvät aina.
Kaisa
Member
 
Viestit: 3367
Liittynyt: 27 Elo 2003, 15:11
Paikkakunta: Laukaa

ViestiKirjoittaja Marianne » 18 Heinä 2007, 16:03

Voi itku :( :( kovasti voimia ja osanottoja Chibin poismenon johdosta.. Hän eli kuitenkin pitkän siilinelämän ja nyt on matotaivaassa hyvä olla.
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Tiia » 18 Heinä 2007, 20:35

Osanotot täältäkin..
Oman pienen poismeno on aina niin raskasta :'(

-Tiia & Tähtimeren tytöt-
Tiia
Member
 
Viestit: 886
Liittynyt: 01 Huhti 2004, 23:11
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Pau2 » 18 Heinä 2007, 21:01

Kyllä näkee tekstistä miten piikkipojasta on pidetty hyvin huolta, sillä oli varmasti hyvä elämä. Lämmin osanotto SY Salorannan siililästä.
Pau2
Member
 
Viestit: 461
Liittynyt: 19 Elo 2005, 08:48
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Nea » 18 Heinä 2007, 22:01

Lämmin osanottomme ja voimia!

- SY Tähdenlentolaiset
Nea
Member
 
Viestit: 830
Liittynyt: 25 Elo 2005, 00:37
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja apiina » 18 Heinä 2007, 22:30

Osanotot täältä Rovaniemeltä. Kyllä itku oli lähellä lukiessa kun Ninni siilikin vasta lensi matotaivaaseen. Voimia! :)

Ajan myötä helpottaa!
apiina
Member
 
Viestit: 33
Liittynyt: 26 Tammi 2007, 15:58
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja nande » 19 Heinä 2007, 09:54

Lämmin osanotto. Näitä surullisia uutisia on ollut nyt niin paljon :(
nande
Member
 
Viestit: 259
Liittynyt: 11 Huhti 2006, 17:19
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Memma » 19 Heinä 2007, 11:35

Lämmin osanotto myös täältä Vaahteramajan siililästä!
Memma
Member
 
Viestit: 1342
Liittynyt: 28 Joulu 2004, 15:26
Paikkakunta: Paimio

ViestiKirjoittaja Ruuti » 20 Heinä 2007, 13:36

Otamme osaa suruunne. Onneksi sait olla lähellä ja siilu rauhassa nukahtaa turvalliseen syliin. Voimia toivottaa,

Ruuti ja Nyyti
Ruuti
Member
 
Viestit: 29
Liittynyt: 07 Syys 2006, 18:56
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Kitty » 20 Heinä 2007, 18:32

No voi :( Osanottoja ja voimia täältä paljon.. :(
Kitty
Member
 
Viestit: 766
Liittynyt: 26 Loka 2005, 16:53

Seuraava

Paluu Terveys & sairaudetcron