Kasvaimista

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Kasvaimista

ViestiKirjoittaja Tuikku » 06 Maalis 2007, 10:35

Keskusteluketjuja seuratessani olen huomannut, että siileillä on aika paljon kasvaimia. Olisinkin kysynyt, että miten kasvaimen tunnistaa?
Alfons ei ole erityisen kesy ja etenkin vatsanseutua on vaikea ilman hurjaa tuhinakonserttia tutkia. Siksi tuntuukin, että jos Allulla olisi kasvain, en sitä huomaisi...
Tuikku
Member
 
Viestit: 188
Liittynyt: 18 Elo 2003, 07:41
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja miia » 06 Maalis 2007, 18:33

siilin kasvaimet ovat usein esim. juuri mahassa ns. piilossa ja kun sen havaitsee on kasvain usein jo ehtinyt lähettämään etäis pesäkkeitä tms ja tulevaisuus näyttää huonolta. valitettavasti erilaiset kasvaimet ovat suurimman osan siileistä kohtaloksi koitunut. kasvaimesta riippuen tunnistus on erilainen. ihoon usein tullee patti joka usein ilmaisee sen että jotain outoa on siilillä. mut esim. kohtukasvaimet ei välttämättä anna mitään merkkiä ennen kuin on sit jo myöhäistä ja siili ns. synnyttää kasvaimen. jos siilin normaali käytös muuttuu ni silloin on usein syytä tutkia siili onko sillä jotain näkyvää vammaa tms. eläinlääkäri on tietysti hyvä jos mitään ei näy ja siili vaan käyttäytyy usean pv oudosti. myös painon lasku voi viitata kasvaimeen. mut kaikki on niin siili ja kasvain kohtasta et tarkkoja vinkkejä on mahdoton antaa.
miia
Member
 
Viestit: 1274
Liittynyt: 20 Elo 2003, 18:46
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja saijass » 11 Maalis 2007, 19:13

Meidän Elmeri kuoli tänään. Se oli 2 viikkoa sitten alkamassa horrostaan ja ihmettelimme sitä, koska 3ja puolen vuoden aikana ei ollut koskaan sitä yrittänyt. Sitten lämmitettiin ja yms. ja tuntui että se siitä elpyi. Oli kuitenkin siitä asti vaisu ja nukkui ihmeellisissä paikoissa esim. pissapaikassa päivisin. Ei kuitenkaan kerinnyt laihtumaan. Tänään sitten taas tarkastelin sitä ja aikomukseni oli viedä huomenna lääkäriin. Se olikin mennyt huonompaan kuntoon ja pian siinä sylissäni alkoi haukkomaan henkeä ja huomasin punaisen verestävän patin ikenessä se oli kasvain.Elmeri kuoli syliini. Onneksi kuolin syy ei jäänyt epäselväksi. Mutta todella salakavalasti vei tämä meidän Elmerin. Ruokakin kelpasi kuitenkin loppuun asti.
saijass
Member
 
Viestit: 40
Liittynyt: 06 Syys 2004, 10:30
Paikkakunta: Riihimäki

ViestiKirjoittaja Kitty » 11 Maalis 2007, 19:49

Olipa surullista luettavaa.. Osanotto täältä Elmerin perheelle. :(
Kitty
Member
 
Viestit: 766
Liittynyt: 26 Loka 2005, 16:53

ViestiKirjoittaja lafleur » 28 Maalis 2008, 13:05

Onko kenelläkään tietoa seuraavasta?

Kun nykyään ihmisille suositellaan syötäväksi nelijalkaisen eläimen lihaa korkeintaan kerran viikossa (ja ohjeista riippuen ylipäänsä vähentämään sen syömistä) koska se edistää syövän syntymistä. Voisiko sama koskea siiliä?

Tietty nykyään on miljoona tutkimusta ja lähes kaiken on todettu ''aiheuttavan syöpää'', mutta jos siitä ei mitään haittaakaan ole niin kannattaisiko vähentää punaisen lihan määrää ja korvata se esim. kanalla siilin ruokavaliossa?
lafleur
Member
 
Viestit: 376
Liittynyt: 13 Elo 2007, 02:17
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Wawa » 28 Maalis 2008, 14:59

Arvailen tässä nyt vain, mutta eikös siilillä ole aika hyvä vastustuskyky. Tarkoitan, että eikö ne syöpäbakteerit pala siilin vatsassa? Totta se kyllä on, että punainen liha lisää syöpäriskiä. Voihan sitä antaa siililleen vaikka kanaa tai kalaa välillä ainakin.
Wawa
Member
 
Viestit: 375
Liittynyt: 27 Helmi 2008, 20:12

ViestiKirjoittaja miia » 28 Maalis 2008, 16:11

kyllä mie uskon et siileillä on eri homma sillä onhan lajitkin erinlaisia. siili on kuitenkin hyönteissyöjä eli lihan syöjä jolloin myös sen elimistö on sopeutuvainen lihaan. on noita kasvaimia esiintynyt myös siileilä joille ei ole annettu paistettua/keitettyä lihaa.
korvaa liha hyönteisillä jos siuta pelottaa antaa lihaa siilillesi. eihän se liha kuitenkaan siilin ns. pääravintoa ole joten tuskin siitä haittaa on vaikka sitä söisikii. uskon et enemmän ois haittaa jos siilistä koittas tehä kasvissyöjää tms.
miia
Member
 
Viestit: 1274
Liittynyt: 20 Elo 2003, 18:46
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Nea » 28 Maalis 2008, 18:21

Itse olen mielessäni aprikoinut, että voisivatkohan eläinten ruuissa, mm. kissanraksuissa alhaisen hinnan vuoksi käytettävät lisäaineet BHT, BHA ja etoksikiini lisätä siiliemmekin kasvainriskiä. Näiden säilöntäaineidenhan on siis vahvasti epäilty (ehkä jossain tutkittu ja todettukin, en nyt muista varmaksi) aiheuttavan eläimille juurikin syöpää, epämuodostuneita poikasia, maksasairauksia ym. Esimerkiksi Royal Caninin raksuissa (joita moni siileilleen syöttää - mekin aikaisemmin) ja monissa muissa halvemmissa merkeissä on muistaakseni BHT:tä (E321), ja jos siili saa sitä päivittäin, niin miten mahtaa käydä?

Itse olisin taipuvaisempi syyttämään erilaisia kemikaaleja, lisäaineita ja säilöntäaineita erilaisten syöpien lisääntymisestä (lajista riippumatta) kuin lihaa. Nuo aineet kun eivät ihmisten tai eläinten elimistöön luonnostaan kuulu, mutta lihaa niin ihminen kuin siilikin on syönyt kymmeniätuhansia vuosia (siili vielä vähän kauemmin ;) ).

Toinen teoria on sitten se, että kun siili luonnossa harvemmin eläisi yli 3-vuotiaaksi niin kun lemmikkisiilimme saavuttavat kyseisen iän, alkaa niiden elimistö jo olla aika lopussa ja kasvainten riski kasvaa. Tätä tukisi myös se havainto, että kasvaimet puhkeavat usein juuri 3-4-vuotiaille siileille.

Sinänsä siilille tuskin aiheutuu haittaa siitä, että se saa liha-annoksensa pääasiassa vaikkapa kanan, kalkkunan ja kalan muodossa. Onhan tavallinen jauheliha näitä rasvaisempaa (ja näin epäterveellisempää) siilinruokaa. Lisäksi kun siilien luontaisen ruokavalion lihaosuus koostuu yleensä pienistä jyrsijöistä/niiden poikasista, linnunpoikasista, sammakoista ja liskoista, lienevät siipikarjan ja kalan liha sekä esim. hiirenpinkit lähempänä näitä vaihtoehtoja kuin vaikkapa sika tai nauta. Lisäksi nauta saattaa aiheuttaa joillekin siileille allergisia reaktioita.

EDIT. Typo.
Nea
Member
 
Viestit: 830
Liittynyt: 25 Elo 2005, 00:37
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Marilyn » 28 Maalis 2008, 18:23

miia on ihan oikeassa tos aiemmas viestissä missä sanoit et kohtukasvain ei anna mitään merkkiä näkyvästi kuten voin verrata marilyniin. en millään osannu arvata että marilynil ois ollu kasvain ku ei se mitään erikoisia merkkejä ulospäin antanu, paitsi mitä nyt olen ajatellut jälkeenpäin et hää ei enne kasvaimen ilmestymistä pystyny enää piättämään pissaa vaan laski joskus alleen et varmaan kasvain
(joka oli suht iso verrattuna hänen kokoonsa) paino rakkoa jonni verra..Kyl nuo kasvaimet koituu mone siilin kohtaloksi, harmi vain..

niin muokkaan vielä että tuo Nean teksti voi pitää ihan paikkaansa, kun tarkemmin ajattelee, jos sitä on kerran tutkittu..
Marilyn
Member
 
Viestit: 165
Liittynyt: 07 Helmi 2005, 18:49

ViestiKirjoittaja lafleur » 28 Maalis 2008, 22:08

Kiitos kivoista vastauksista, varsinkin Nea sä olet ihan uskomaton tietopankki :)

Tässä yksi artikkeli aihetta koskien:

- - -

Tutkijat uskovat löytäneensä syyn siihen, miksi runsas punaisen lihan syönti nostaa suolistosyövän riskiä.

Cancer Research-lehdessä julkaistu tutkimus esittää, että punaista lihaa sisältävä ruokavalio vaurioittaa kehon DNA:ta enemmän kuin kasvisruokavalio.

Aikaisemmat tutkimukset antavat viitteitä siitä, että säännöllisesti lihaa syövät saavat todennäköisemmin suolistosyövän. Dunn Human Nutrition Unit and the Open Universityn tutkijat esittivät viime vuonna, että yli kaksi annosta punaista lihaa päivässä nostaa syöpäriskiä kolmanneksella verrattuna niihin, jotka syövät lihaa vähemmän kuin kerran viikossa.

Kohtuus riittää

Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin soluja eri ruokavalion omaavien vapaaehtoisten suolistoista. Punaista lihaa syövien DNA:ssa oli enemmän vaurioita. Syyksi epäillään N-nitroosiyhdisteitä, joita muodostuu paksusuolessa liha-aterian jälkeen.

Tutkijat uskovat, että nämä aineet yhdistyvät DNA:n kanssa ja muuttavat sitä niin, että siihen tulee todennäköisemmin haitallisia muutoksia tai mutaatioita. Nämä taas nostavat syövän todennäköisyyttä.

- - -

Täytyyki kysyä bilsan maikalta vaikuttaako tämä myös siileihin vaikka niiden DNA on erilainen kuin ihmisellä.
lafleur
Member
 
Viestit: 376
Liittynyt: 13 Elo 2007, 02:17
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Nea » 28 Maalis 2008, 23:08

Hmm, ihan mielenkiintoisen oloinen tutkimus, kiva kun pastesit sen tähän jatkoksi.

Yli kaksi annosta päivässä kuulostaakin kyllä varsin suurelta määrältä (then again, mikä lasketaan yhdeksi annokseksi?), eikä nimenomaan suolistosyöpä ole ymmärtääkseni siileillä mitenkään erityisen tavallinen vaan kasvaimia tulee vaihtelevasti eri puolille elimistöä.

Kohtuus punaisen lihan annostelussa kuitenkin varmasti kannattaa, niin kuin tuossa artikkelissakin sanotaan, ja ihan jo siilin ruokavalion terveellisyyden sekä monipuolisuuden nimissä kannattanee kyllä suosia kanaa, kalaa ym. useita kertoja viikossa :)
Nea
Member
 
Viestit: 830
Liittynyt: 25 Elo 2005, 00:37
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Knightrider » 29 Maalis 2008, 16:56

Toisaalta ei siilin DNA sen erilaisempi ole kuin ihmisellä (onhan ihmisen ja apinankin geenit 99% vastaavia), siili sentään on myös selkärankainen eläin. Onhan se mahdollista että nuo punaisen lihan syömisestä muodostuvat yhdisteet tai raksujen lisäaineet voivat aiheuttaa DNA-vaurioita. Todennäköisin syy kuitenkin kasvaimien muodostumiseen on se, että elimistön vanhetessa DNA:n korjaamiseen erikoistuneet kompleksit eivät enää toimi samalla tarkkuudella ja tehokkuudella kuin nuorella siilillä, jolloin noiden yhdisteiden/aineiden aiheuttamat mutaatiot voivat akkumuloitua genomiin ja siten aiheuttaa solumuutoksia kudoksissa. Mutta uskoisin että mikään ruoka ei yksin aiheuta kasvaimia, vaan kyllä niiden muodostuminen on vahvasti yhteydessä ikään (eikös niitä keskimäärin 3-vuotiaille siileillä esiinny?). Suurin osa siileistä menehtyy kasvaimiin, eikä sitä todennäköisesti voida estää millään tavalla. Sama asia ihmisillä; jos syöpään keksitään parannuskeino, luonto kehittelee jonkin uuden tavan huolehtia yksilöiden rajallisesta eliniästä.

Ja vielä selvennykseksi Wawan viestiin: bakteerit eivät aiheuta syöpää :)
Knightrider
Member
 
Viestit: 542
Liittynyt: 22 Helmi 2004, 13:58
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Wawa » 29 Maalis 2008, 19:37

Näin telkkarista yhden ohjelman ja kyllä siinä sanottiin,
että kun punainen liha paistetaan, sen pinnalle muodostuu
joitakin kemikaaleja, jotka vaurioittavat elimistöä. Siihen perustuu
väittämä, ettei punaista lihaa saa syödä liikaa, sillä
elimistö itse pystyy korjaamaan pienet virheet.

Mutta enpä täsä sen enempää väittele.
Wawa
Member
 
Viestit: 375
Liittynyt: 27 Helmi 2008, 20:12

ViestiKirjoittaja Marianne » 29 Maalis 2008, 21:04

Ohjelmassa tarkoitettiin ehkä karsinogeenejä, jotka kyllä suurissa määrin aiheuttavat syöpää (luulen, että vähän joka asia aiheuttaa nykyään). Karsinogeenit on mm. sitä mustaa, mitä tulee kun grillaa makkaraa tai pihvii tms. En oo mikään biologi tai lääkäri, mutta näin oon käsittänyt.
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Soili » 29 Maalis 2008, 23:30

Onko muuten koskaan siilille yritetty antaa sädehoitoa tai leikkausta syövän poistamiseksi?
Soili
Member
 
Viestit: 512
Liittynyt: 06 Maalis 2005, 11:01
Paikkakunta: Helsinki

Seuraava

Paluu Terveys & sairaudet



cron