Sivu 1/2

Tiedoite EELA:sta, WHS-tutkimus tekeillä

ViestiLähetetty: 30 Maalis 2005, 15:38
Kirjoittaja Marianne
Hei kaikki siilistit <br> <br>Yhdistys sai EELAn (Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos) patologian tutkimusyksikön eläinlääkäriltä Kitty Enqvistiltä postia. He ovat kiinnostuneita tutkimaan tarkemmin siileillä esiintyvää neurologista sairautta WHS:aa (Wobbly Hedgehog Syndrooma). <br> <br>Syndrooman oireet ilmenevät yleensä 0.5 – 2-vuotiailla siileillä. Oireena on siilin asteittainen tasapainon menettäminen, alkaen yleensä takaraajoista edeten kohti pääpuolta ja aiheuttaen lopulta täydellisen liikkumattomuuden ja kuoleman. <br> <br>EELAn eläinlääkäreillä on tavoitteena tutkia tautia tarkemmin, ja tehdä siitä julkaisu. Tämän vuoksi he haluavat tarjota ilmaisen ruumiinavauksen Helsingin EELAn patologian tutkimusyksikköön lähetetyille siileille, joilla on ollut WHS-oireita. <br>Asiasta tulisi aina sopia etukäteen puhelimitse. <br> <br>Siili tulisi lähettää EELAan Matkahuollon kautta kylmäpakattuna. <br>Osoite: Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos EELA <br>PL 45, 00581 HELSINKI <br>Pakettiin kirjoitetaan: eläinnäyte, kylmiöön. <br>Lähetysohjeet ja eläintautitutkimuslähete löytyvät EELAn nettisivuilta <a href="http://www.eela.fi" target="_new" rel="nofollow">http://www.eela.fi</a><br> <br> <br>yhteystiedot EELAan: <br>Kitty Enqvist <br>EELA, patologian tutkimusyksikkö <br>puh: 09-393 1894 tai 09-3931889

ViestiLähetetty: 30 Maalis 2005, 17:00
Kirjoittaja Kikke
Nyt minä sanon, että hurraa ja kilistän mehulasia tästä hyvästä! Loistavaa, todella loistavaa! Jos nyt saataisiin lisää tietoa tästä hirvittävästä taudista ja ihan asiantuntijoiden kautta.

ViestiLähetetty: 30 Maalis 2005, 23:06
Kirjoittaja zoozoo
Ompa hienoa että moinen kiinnostaa isoviisaita....

ViestiLähetetty: 31 Maalis 2005, 15:09
Kirjoittaja Marja
Jotain hienoa tämän murheellisen taudin suhteen. Kenties löytyy sitten tietoa joka auttaa kasvattamaan entistä terveempiä siilejä (yhtään hurmaavampiahan näistä ei enää voi tulla <img src="http://www.suomensiiliyhdistys.fi/forum17/img/smile/biglol.gif" border="0" align="" alt=""> ).

ViestiLähetetty: 31 Maalis 2005, 21:54
Kirjoittaja Maja
marianne could you explai this to me on english or swedisch i am intressted about this my fiend had to go to the vetenary yesterday whit her hedgehog hand he did have WHS a other friends hedgehog did also have it about 6 month ago that hedgehog is also dead. so if we on any way could help whit information or some other way i would be glad.

ViestiLähetetty: 31 Maalis 2005, 22:01
Kirjoittaja Marianne
Maja, I will answer to you in e-mail. Ok <img src="http://www.suomensiiliyhdistys.fi/forum17/img/smile/grin.gif" border="0" align="" alt="">

ViestiLähetetty: 08 Helmi 2006, 11:16
Kirjoittaja AnnukkaM
Onko tästä tutkimuksesta kuulunut mitään?

ViestiLähetetty: 16 Maalis 2006, 16:16
Kirjoittaja Pau2
Tutkimusta jatketaan vielä ainakin vuodella, tarkempaa tietoa tulee myöhemmin.

ViestiLähetetty: 17 Maalis 2006, 17:52
Kirjoittaja lindayk
Tämän livulla meidän Simppukin siellä tutkitaan ilmaiseksi. Kovasti tässä on tälle vkolle tuloksia odoteltu, kun arvioivat tulosten tulevan n. 3 vkon kuluttua ja nyt on kulunut jo 3 ja 1/2 vkoa, mutta odotellaan vielä... <br> <br>Ikävä on kova pientä...

ViestiLähetetty: 18 Maalis 2006, 21:26
Kirjoittaja vire
Eikös eela tee lintuinfluennssastakin jotain tutkimuksia.

ViestiLähetetty: 17 Elo 2006, 15:46
Kirjoittaja seep
Upeaa, että siileistä vielä välitetään :) Iso hurraanhuuto niille kiinnostuineille.

ViestiLähetetty: 06 Marras 2006, 21:48
Kirjoittaja Medlin
mistä tämmöisen oireen sitten huomaa? onko normaalia että siili menee istumaan vaikka onkin ottanut vasta pari askelta..tai minun silmissä näyttää että sillä pettäisi peräpää.... onko aihetta huoleen vai olenko vain vainoharhainen? Siilini on vasta vajaa 3kk...

ViestiLähetetty: 06 Marras 2006, 21:54
Kirjoittaja Marianne
Tässä osoitteessa on tietoa taudista ja video WHS -siilistä.

<a href="http://www.wobblyhedgehog.org/whsvideo.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.wobblyhedgehog.org/whsvideo.html</a>

Jos kyseessä on WHS, on sen vanhemmista toisella ainakin oltava tauti. Suomessa syntyneet ja kasvatetut siilit eivät yleensä kanna tätä tautia, koska sairaita siilejä ei käytetä kasvatuksessa. Mikäli siilisi on eläinkaupasta, on mahdollisuus, että sillä on tauti.

Siilisi oireet voivat myös olla esim. korvatulehdus, hikka, jonkinlainen kramppi, tai ihan vain merkkailu.. urokset joskus merkkailevat hytkyttämällä peräpäätä.

ViestiLähetetty: 06 Marras 2006, 21:57
Kirjoittaja Kaisa
Jos <strong>Medlin</strong> olet ostanut siilisi yhdistyksen hyväksymältä rekisteröidyltä kasvattajalta on äärimmäisen epätodennäköistä, että siililläsi olisi WHS.

Nuoren siilin kohdalla veikkaisin ensimmäisenä ihan vaikkapa arkuutta, tai sitä, että pitää istua ja pohtia että oliskos tämä paikka jo tuttu ja miten tähän paikkaan pitikään suhtautua.

WHS tapauksia ei ole tullut yhdityksen tietoon viime aikoina juuri ollenkaan, en uskalla sanoa, että yhtään, kun en varmaksi muista. Tiinalla tai Mariannella saattaisi olla varmempaa tietoa Suomen nykyisestä WHS tilanteesta.

ViestiLähetetty: 15 Tammi 2007, 18:27
Kirjoittaja Kaisa
Nostanpa tämän aiheen vähän paremmin esille.