Vatsa kuralla

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

Vatsa kuralla

ViestiKirjoittaja Santsu » 14 Helmi 2005, 18:25

Nyt on ollut jo ummetusta niin nyt on sitten löysänkin vatsan vuoro, <br>Toivo pojalla on nyt ollut aika varmasti edellisestä yöstä lähtien vatsa kuralla.Toivo makasi jalat ojossa aamulla mökin takana. <br>Liikunta ei oikein maistu vaan halutaan kokoajan koisimaan. <br>Kuppi oli tyhjentynyt ja mustaa lillua oli joka paikassa, mutta muuten ei mitään erikoista huomautettavaa. <br>Peräpäästä tulee vain täysin mustaa ''vettä''. <br>Ja hajuhan ei ole mikään miellyttävin, ei se toki koskaan ole ollutkaan <img src="http://www.suomensiiliyhdistys.fi/forum17/img/smile/wink.gif" border="0" align="" alt=""> <br>Ruokavalio on täysin normaalia ja tasapuolista, liikuntaakin mielestäni riittävästi. <br>Enemmän liikuntaa? Vähemmän syömistä? Mikä olisi tarpeellinen nyt tällä hetkellä tehtävä toimenpide?
Santsu
Member
 
Viestit: 212
Liittynyt: 19 Syys 2004, 19:26

ViestiKirjoittaja Simeon » 14 Helmi 2005, 19:24

Varmista ainakin, että siili juo tarpeeksi, ettei pääse kuivumaan.
Simeon
Member
 
Viestit: 135
Liittynyt: 09 Tammi 2004, 13:47
Paikkakunta: Järvenpää

ViestiKirjoittaja miia » 14 Helmi 2005, 20:17

kuulostaa et sil on mahakipee jos makaa jalat ojossa. anna sille vaan raksui. ootko varma et se ei oo syöny jotain sopimatonta. oireet vähän viittais siihen. jos viel aamul samas kunnos ni kannattaa soittaa eläinlääkärille. siili ei kertä montaa päivää tuollaista ja ns. kuihtuu helposti. koita saada juomaan mahd. paljon.
miia
Member
 
Viestit: 1274
Liittynyt: 20 Elo 2003, 18:46
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Pinni » 14 Helmi 2005, 20:23

Ripulilta kuulostaa, soittaisin ainakin eläinlääkärille.
Pinni
Member
 
Viestit: 505
Liittynyt: 18 Touko 2004, 15:50

ViestiKirjoittaja Kaisa » 14 Helmi 2005, 22:55

Mikäli ruokavaliossa ei ole muutosta normaaliin, eli ripuli ei ole voinut tulla uudesta ruoasta, niin eläinlääkäriin mars. <br> <br>Mikäli on mahdollista, että siili on kuitenkin syönyt jotain epäsopivaa vahingossa (esim. vapaana oleva siili vehnää sisältävää leipää), niin se voi olla vaivan syy. <br> <br>Kun Viltsun maha oli löysänä liian rasvaisen ruokavalion seurauksena, eläinlääkärin hoito-ohje oli ruokavalioksi vain raksuja ja jauhomatoja minimaalisesti (korkeintaan 10 kpl vuorokaudessa) ja reiluisti vettä. Tällä kuurilla maha asettui kahdessa vuorokaudessa täysin normaaliksi.
Kaisa
Member
 
Viestit: 3367
Liittynyt: 27 Elo 2003, 15:11
Paikkakunta: Laukaa

ViestiKirjoittaja Tonttu » 14 Helmi 2005, 23:55

Meillä Cosmo sai kerran ripulia Can'O etanoista. Oltiin luettu täältä palstalta, että sellaista ripulilääkettä (oikea nimi kai ravintoainelisä tms) kun Canicur voisi antaa siilille. Se on tarkoitettu pienille koirille ja kissoille ja sitä saa apteekeista ihan ilman reseptiä. <br> <br>Annostelu siilille on hieman vaikeaa, mutta farmaseutti vakuutti, että lääke suurina määrinäkään ei olisi vaarallinen (yhdestä kissalle/koiralle tarkoitetusta annoksesta riittää kyllä monta annosta pienelle siilille). Me saimme Cosmon syömään lääkettä (se on kuivaa raetta) sekoittamalla sen lempiraksujen ja veden kanssa ihan tasaiseksi "märäksi puuroksi". Cosmo oli ripulinsa heikentämänä voimaton, mutta söi seosta lusikasta ihan kiltisti. <br> <br>Ripuli lähti muutaman päivän lääkehoidolla, eikä meillä olla sen koommin tarjottu etanoita. <br> <br>Vinkki muillekkin: Koska Canicur on oikeasti ravintoainelisä (tms) voi sitä tarjota siilille PIENISSÄ määrissä esim. uuden ruuan mukana, stressaavassa tilanteessa (esim. matkalla) ruoan mukana tai muulloin kun arvelee, että siilin vatsa voisi mennä sekaisin. Näin neuvoi farmaseutti, koska Canicur rauhoittaa ja tasapainottaa vatsan toimintaa.
Tonttu
Member
 
Viestit: 156
Liittynyt: 10 Kesä 2004, 15:32
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Amanda » 15 Helmi 2005, 15:43

Tämä voi liittyä siihen umetukseenkin. NYT KANNATTAA VIIMEISTÄÄN KÄYDÄ ELÄINLÄÄKÄRISSÄ!!! Itse olen kuullut, että jos vähän ja harvoin on masu pipinä, tai ripulilla, niin se ei haittaa (siirilläkin on joskus ollut). Siiri on silloin saanut olla naksu paastolla, ja ohi on mennyt.
Amanda
Member
 
Viestit: 1620
Liittynyt: 12 Touko 2004, 18:57
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Kikke » 15 Helmi 2005, 15:53

Ihmisten tohtorit suosittelevat löysälle vatsalle mahdollisimman nestemäistä ja mietoa ruokaa (kauravelliä jne) siksi, että elimistö ei näin ollen joudu tekemään hirvittävästi töitä ruoan hajottamiseksi eikä muutenkaan joudu koville. <br>Eläintenkin kohdalla veikkaisin saman pitävän paikkaansa eli hyvin kosteuspitoista ravintoa jolloin elimistö saa myös samalla nestettä. Eli esimerkiksi porkkanasosetta sun muuta. Raksut taitavat olla melko tuhtia tavaraa olivat ne sitten liotettuja tai ei eli niiden suhteen en tiedä kuinka kannattaisi toimia ripulitapauksessa. Eläinlääkäriltä saa asiantuntevat ohjeet.
Kikke
Member
 
Viestit: 2550
Liittynyt: 11 Marras 2003, 16:56
Paikkakunta: Rovaniemi

ViestiKirjoittaja Santsu » 15 Helmi 2005, 16:01

Kiitos neuvoista teille kaikille. <br> <br>Sen vain tässä sanon, että vedestä on puute/kysymys, koska Toivolla on vessassa juomakuppi sekä pullo eli saa juoda kummasta mieli tekee. <br>Ainoa mahdollinen rasva on mahdollisesti tullu jauhelihasta joka on paistettu voilla tai raksuista.Yritämme ruokkia nyt Toivoa pari viikkoa hieman ''ei niin raskaalla ruoalla'' ja kierämme ylimääräiset rasvat kaukaa. Muita lisärasvoja ei nyt tule mieleen. <br>Yksi mysteeri on myös jos Toivo on saanut vessasta esimerkiksi teippiä yms. suuhun. <br>Ja välillä poika saa oikeastaan ihan erikoishoitoakin eli sylistä pullo kädesssä yritän tarjota vettä poijalle (ehkä enemmän pullo ''tökkii', mutta yritetty sekin on) <br>En kuitenkaan usko, että menemme vielä lääkääriin, katsomme ja hoitelemme vielä tilannettaa parhaamme mukaan. <br>Jos ripuli ei millään meina jättää meitä rauhaan niin silloin on asia toinen.
Santsu
Member
 
Viestit: 212
Liittynyt: 19 Syys 2004, 19:26

ViestiKirjoittaja zoozoo » 15 Helmi 2005, 16:38

Mistä se Toivo taas on teippiä saanut? Pieni eläin ei kestä ripulia kuivumatta, jos ripuli on kestänyt jo kaksi päivää on siili suuressa vaarassa ja syytä toimittaa heti lääkäriin. Iso koira kuivuu ripulista alle kahdessa päivässä tosi huonoon kuntoon, on koettu juttu.
zoozoo
Member
 
Viestit: 1499
Liittynyt: 07 Touko 2004, 09:36
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja miia » 15 Helmi 2005, 16:43

VOISSA paistettua jauhelihaa? voissa on maitoa ja jo sekii voi aiheuttaa ripulin ja siilin ruokia ei saisi paistaa tai käyttää mitään voita/öljyä. ruuat tulee keittää ilman minkään laisia mausteita. tuo rasvainen liha riittää hyvin syyksi ripuliin. suosittelisin testaamaan tuota canicur lääkettä jotta mahan tasapaino palautuisi mahdollisimman pian.
miia
Member
 
Viestit: 1274
Liittynyt: 20 Elo 2003, 18:46
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Marianne » 15 Helmi 2005, 16:52

Meillä jauheliha paistetaan ihan ilman mitään öljyä ja rasvaa. Jauhelihassa on rasvaa itsessään, joten hyvällä pannulla ei juutu kiinni. Myös keittäminen on hyvä vaihtoehto. Esim. vähärasvainen kalkkunan jauheliha (n. 6% rasvaa) paistuu pannulla ilman rasvaa. Tavallinen nauta tai nauta-sika -jauheliha on sitten rasvaisempaa, ja siinä on n. 20% rasvaa, riippuen sen laadusta. Pakkauksissa lukee yleensä rasvapitoisuus. <br> <br>Kasvattajapalstalla oli vielä Soilen ohje: <br>"Jos teilläkin (siis siileillä) joskus ripuli yllättää, niin Attapekt on kyllä ok, mutta se ei sisällä ravintoaineita, siksi annoin myös Nutrisalia. Canicur on tässä suhteessa parempi tuote, se sekä rauhoittaa suolistoa että ravitsee. "
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Miumau » 15 Helmi 2005, 18:11

Kannattaisko mun nyt koklata tota canicuria kanssa kun Justuksen vatsa on on jostain syystä ollut sekaisin jo muutaman päivän. Lopetin noin viikko sitten antamasta babycat raksuja Justukselle koska se on aivan addiktoitunut niihin ja lisäksi aika vanha syömään niitä (6 kk). Poistin siis babycatit päivittäisesträ ruoka-annoksesta kokonaan ja laitoin tilalle muita terveellisempiä raksuja (usea valikoima esim. beauty&fitt ja hair&skin) mutta Justus ei kuitenkaan suostunut syömään uusia tilalle laitettuja raksuja. Tän jälkeen Justuksen vatsa alkoi oireilla ja kakka oli hieman löysää ja limaista. Nyt tätä on jatkunut jo jokunen päivä. kakka on välillä ihan kiinteääkin mutta siinä on tätä inhottavaa limaa joukossa... Mihin toi lima vois viitata? <br>Ruoka muuten on ollut 2 tl kananjauhelihaa, 3 sirkkaa, 1-2 pillaria ja 15 jauhista + n.3 tl raksuja joita Justus ei syö. Nyt kuitenkin Pirren neuvosta muutin ruokavaliota vieläkin vähärasvaisemmaksi eli kananjauhelihaa reippaasti n. 4tl ja raksuja n.4, jauhiksia saa vain n. 5 ja yhden pillarstoukan + edelleen raksut joita Justus ei syö. Tämä jälkimmäinen päiväannos astui voimaan eilen. <br> <br>Voisikohan esim. yhtäkkinen rasvapitoisuuden muutos aiheuttaa tätä limaa kakassa? justus ei ole saanut mitään uutta ruokaa, vaan vain määriä on muunneltu. <br>Justus on pieni siili (225 g) ja on muuttunut yhtäkkiä oikein syöpöksi. Se syö tuon päivittäisen annoksen melkeen heti kun sen illalla sille antaa. Aivan ku sillä olis kokoajan kauhee nälkä. Justus on kuitenkin tosi pirtee ja ihan samanlainen kun ennen tätä kakkaongelmaa. Nyt vaan huolestuttaa kovasti toi lima kakassa... Mistä olis apua tähän onkelmaan? <br> <br>Toivottavasti kirjoituksen aloittaja ei tykkää pahaa tästä kun lykkäsin omankin huolenaiheeni tähän <img src="http://www.suomensiiliyhdistys.fi/forum17/img/smile/grin.gif" border="0" align="" alt="">
Miumau
Member
 
Viestit: 198
Liittynyt: 12 Heinä 2004, 21:03
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Kaisa » 15 Helmi 2005, 19:03

Ihan kuin Viltsusta lukisin Justuksesta lukiessa. Viltsu on myös pieni n. 230 - 240 g ja se oli alkuun erittäin valikoiva ruokansa suhteen. Myös sillä oli satunnaisesti limaista kakkaa ja välillä löysää. Vaihtelevasti siis ei ihan täysin normaalia ja taas sitten normaalia. <br> <br>Muuttunut ruokavalio on hyvinkin voinut tuon limaisuuden tuoda mukanaan ja jos raksut ei maistu, niin sekin voi asiaan vaikuttaa. <br> <br>Minä en Justuksesta niin kauhean huolissani vielä olisi, jos muuta oireitta ole ja loppuu muutamassa päivässä itsekseen. En usko tuosta Canicurin kokeilusta olevan mitään haittaakaan, eli mikset kokeilisi. <br> <br>Toivosta puolestaan olen huolissani, mikäli selvää ripulia on jatkunut jo pari päivää, niin ei ole hyväksi enää odotella. Ripuli kuivattaa pienen eläimen äärettömän lyhyessä ajassa, kuten täällä on jo kirjoitettu. Nyt vaan sinne eläinlääkärin ja heti älkääkä enää odotelko!
Kaisa
Member
 
Viestit: 3367
Liittynyt: 27 Elo 2003, 15:11
Paikkakunta: Laukaa

ViestiKirjoittaja Santsu » 15 Helmi 2005, 19:20

Ei tule Miumau mieleenkään ''pahastua'' <img src="http://www.suomensiiliyhdistys.fi/forum17/img/smile/wink.gif" border="0" align="" alt=""> <br> <br>Z: Toivon häkin alustavat ovat kiinnitetty teipillä jottei leijuisivat ilmassa. <br>m: Täällä palstalla on joskus kerrottu, että jauhelihan saa paistaa vähäisessä rasvassa tai öljyssä. <br>Mausteita emme käytä.
Santsu
Member
 
Viestit: 212
Liittynyt: 19 Syys 2004, 19:26

Seuraava

Paluu Terveys & sairaudet