Siilin juomisen määrä ja veden tarve?

Siilien ravintoon ja ruokintaan keskittyvä keskustelufoorumi

Siilin juomisen määrä ja veden tarve?

ViestiKirjoittaja 123 » 13 Helmi 2013, 07:27

Hei,

olen tuore siilisti, meille kotiutui vasta viime viikolla pieni kahdeksanviikkoinen piikikäs poika. Tähän saakka herralla on ollut todella hyvät ruokahalut; hän syö kaiken mitä tarjotaan eikä jätä murustakaan ruokakupin pohjalle. Juomapuolesta olen kuitenkin huolissani.
En tiedä minkä verran siilin tulisi juoda yvuorokauden aikana. Tähän mennessä siilini on kyllä juonut ja jättänyt vain hieman kuppinsa pohjalle. Saattaa olla, että nyt hitusen ylireagoin tämän huoleni kanssa mutta tänään aamulla kupit tarkastaessani siili ei ollut koskenutkaan juomaveteensä; kuppi oli piripintaan täynnä.

Minkä verran siilin tulisi juoda vuorokaudessa pysyäkseen kaikinpuolin terveenä ja hyvin nesteytettynä?
Minkä verran teidän siilinne juovat suurinpiirtein (dl/vrk)?
Viimeksi muokannut 123 päivämäärä 13 Helmi 2013, 13:07, muokattu yhteensä 2 kertaa
Avatar
123
New member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 07 Helmi 2013, 21:07

Re: Siilin juomisen ja veden tarpeen määrä?

ViestiKirjoittaja Tapis » 13 Helmi 2013, 10:04

Heippa

Siilit juovat aika vaihtelevasti yön aikana. Joskus kupit on melkein tyhjiä - joskus näyttävät koskemattomilta. Itselläni on vajaa 1 dl raikasta vettä tarjolla joka ilta. Joskus on vähemmän juotu, joskus melkein kaikki. Laita vaan tarjolle joka ilta puhdas uusi vesi. Usein myös ruoka vaikuttaa juomiseen. Jos on paljon tarjolla kuivattua sirkkaa ja muuta kuivaruokaa - vettä menee enempi. Tuoreruoassa on itsessään jo nestettä.

Voit myös joskus silloin tällöin tarjoilla tipan maitoa (ehdottomasti laktoositonta) jos haluat että juo enempi. Mutta vain joskus.
Jos jostain syystä näyttää siltä, että vesikuppi ei koskaan tyhjene, on syytä miettiä uudelleen tilannetta.
(Yleensä lisääntynyt juominen voi viitata munuais ym. ongelmiin, ei niinkään juomatta jättäminen)
Avatar
Tapis
Member
 
Viestit: 557
Liittynyt: 27 Marras 2005, 22:36
Paikkakunta: Nurmijärvi

Re: Siilin juomisen määrä ja veden tarve?

ViestiKirjoittaja 123 » 14 Helmi 2013, 07:19

Kiitos, Tapis, vastauksesta!

Nyt oli toinen aamu peräkkäin kun löysin vesikupin piripintaan täynnä, täysin koskemattomana.
Toivottavasti tuo juo edes tänään illalla tai viimeistään yöllä, muuten alan epäillä ettei se saa riittävästi nestettä ruuankaan mukana. Kuten sanottu - saattaa olla, että vain ylireagoin, hoitsuna on vain tullut totuttua ehkä liiankin tarkkaan nesteiden saannin tarkkailuun... :D
Avatar
123
New member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 07 Helmi 2013, 21:07

Re: Siilin juomisen määrä ja veden tarve?

ViestiKirjoittaja Yuuki » 14 Helmi 2013, 12:13

Meillä menee kuppiin vettä n. 1,5dl ja sieltä häviää yön aikana yleensä n. 0,2-0,4dl (eli aika vähän). Välillä näyttää siltä, ettei kuppiin olisi koskettukaan. Meillä on tosin suurin osa ruoasta tuoreruokaa, eli siilu saa siitä myös nestettä.

Kun siili todistetusti osaa juoda kupistaan, en olisi tässä vaiheessa huolissani. Katsoisin vaan että kuppi on puhdas ja vesi tuoretta ja seurailisin juomista. Jos siili on muuten aktiivinen ja hyvinvoivan oloinen, uskon että se myös ymmärtää juoda tarpeeksi.

Täytyy tunnustaa että kuihtunutta lemmikkisiiliä en ole ikinä nähnyt livenä, mutta kuihtuneen luonnonsiilin tunnistaa siitä että silmät ovat ikään kuin kuopalla. Jos muutamasta piikistä nostaa selän ihoa niin iho palautuu myös hitaasti.
Avatar
Yuuki
Member
 
Viestit: 154
Liittynyt: 23 Touko 2010, 15:46
Paikkakunta: Helsinki

Re: Siilin juomisen määrä ja veden tarve?

ViestiKirjoittaja 123 » 14 Helmi 2013, 12:52

Yuuki: Nyt kun mainitsit tuon tuoreruuan, tajusin juomisen vähentyneen/lähes loppuneen juuri sinä yönä kun laitoin ensimmäisen kerran tarjolle hieman kosteampia ruokia pelkkien pakastekuivattujen ötököiden ja raksujen ynnä muun kuivan sijaan. Ehkäpä sillä on osuutta asiaan?
Avatar
123
New member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 07 Helmi 2013, 21:07

Re: Siilin juomisen määrä ja veden tarve?

ViestiKirjoittaja kisumoi » 04 Maalis 2013, 15:59

Juu tuolla kosteammalla ruualla on vaikutusta. Einar Eriksonin kanssa joskus tästä asiasta juttelin, kun olin itsekkin huolissani siilin vähäisestä juomisesta.

Mutta jos siili juo oikeasti vähän tai ei ollenkaan, niin sitä voi houkutella juomaan: lisäämällä veteen tuoreesta hedelmästä mehua muutaman tipan, muutama tippa etikkaa, muussata kanaa ja listä sekaan vettä tai laittaa juomaveteen lillumaan ötöjä. Vakavassa tapauksessa siiliä voi joutua pakkojuottamaan eli 2ml ruiskulla vettä suupielestä tippa kerrallaan. Ja sitten eläinlääkärille tutkimaan, että mistä johtuu.
kisumoi
New member
 
Viestit: 7
Liittynyt: 27 Touko 2012, 18:28
Paikkakunta: Orimattila


Paluu Ravinto & ruokintacron